Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Hrvatska obrtnička komora danas je obilježila svoj dan svečanom akademijom u spomen na održavanje obnoviteljske Skupštine koja je održana 01. srpnja 1994. godine. Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore prilika je uz zahvalu svim hrvatskim obrtnicima na njihovom radu i trudu te doprinosu za razvoj gospodarstva, kako ističe predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, da se istaknu i problemi s kojima se svakodnevno susreću obrtnici i to s naglaskom na strukovno obrazovanje te uvoz radne snage. „Poražavajuće je za Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i za cijelu državu da zemlja sa 110 tisuća nezaposlenih izdaje 70 tisuća radnih dozvola. Moramo se zapitati što više od 25 tisuća mladih do 29 godina radi na burzi rada no ne preuzima poslove“, istaknuo je Ranogajec. U okviru svečane Akademije, na kojoj su bili  predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat,  dodijeljena su najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore, statua Zlatne ruke s poveljom, promovirano je 1175 novih majstora koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite, a Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelilo je nagrade „Šegrt Hlapić“ najboljoj učenici, najboljoj školi i mentoru.

ZAGREB – Na službenim stranicama Grada Zagreba objavljeno je upozorenje o prekomjernom i potencijalno opasnom onečišćenju zraka u hrvatskoj metropoli. Naime, na mjernoj postaji Ksaver, došlo je do prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja za prizemni ozon. Ozon je snažan oksidirajući kemijski spoj, a simptomi izloženosti koji se pojavljuju uključuju: kašalj, iritaciju grla, bol prilikom dubokog udisaja zraka, bol u prsima, te glavobolju i mučninu. Ugrožene skupine stanovništva (mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe) trebale bi izbjegavati izlazak na ulice. Iz Grada su uputili poziv potencijalnim onečišćivačima da za vrijeme trajanja posebnih mjera zaštite zdravlja ljudi i okoliša odgode poslove i aktivnosti koje mogu dodatno onečistiti zrak, te da proizvodne procese pažljivo vode i nadziru kako bi se spriječilo svako daljnje onečišćenje zraka,

ZAGREB – Najviše rasprave, sjednici Skupštine Zagrebačke županije, održanoj ovog ponedjeljka, 1. srpnja 2019. godine u Zagrebu,  vođeno je o odlukama o kriterijima za određivanje zakupnine poslovnih prostora u županijskom Domu zdravlja te uvjetima pod kojima će se ordinacije davati u zakup. Tako je fiksna cijena zakupa sada promijenjena na 37 kuna po kvadratu, a u obzir se uzima i mjesto ordinacije, stanje objekta i slično. Cilj je olakšati rad ordinacije u ruralnim prostorima, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Većeslav Bergman.  Odluka je prihvaćena većinom glasova vladajuće koalicije, koja kao Klub HDZ-a, HSU-a, HSLS-a i HNS-a te Nezavisne liste Stjepan Kožić traži dostavu izračuna kroz 8 dana, te eventualne korekcije odluke kroz tri mjeseca. Vijećnici oporbenog SDP-a ipak su suzdržani, a smatraju da se više treba baviti zdravstvenim projektima. Uz to, prihvaćeno je Izvješće o izvršenju proračuna Zagrebačke županije za 2018. godinu, čija je prihodovna strana iznosila 347 milijuna 235 tisuća kuna odnosno realizirano je 97% planiranog, te rashodovna strana od 329 milijuna 809 tisuća kuna odnosno 92% planiranog. – Promatrajući županijski proračun kroz 15-ak godina ovo je njegova najveća realizacija što će reći da kontinuirano raste – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – Ministarstvo  gospodarstva, poduzetništva i obrta organizira Festival zadružnih proizvoda s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana zadruga i povećanja svijesti o zadrugarstvu te nastojanja da zadrugarstvo bude prepoznato kao „snaga budućnosti“. Svečano otvaranje Festivala zadružnih proizvoda „Zadruge – snaga budućnosti!“ održano je u ponedjeljak , 1. srpnja na Trgu Petra Preradovića. Cilj je upoznati posjetitelje sa širokim spektrom zadružnih proizvoda i usluga koji će također imati priliku sudjelovati na interaktivnim radionicama, degustirati vrhunske delicije i razmijeniti iskustva iz svijeta zadružnog poduzetništva. Festival je svečano otvorila pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, a prigodno su se obratiti predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov i upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Božo Volić.

ČAKOVEC – Radovi na energetskoj obnovi Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu počinju za desetak dana. Ugovor o energetskoj obnovi Doma danas, 01. srpnja 2019. godine, u Čakovcu je, s predstavnicom izvođača radova, a uz prisustvo ravnateljice Doma Štefice Martinez i direktora Međimurske energetske agencije Alena Višnjića, potpisao župan Matija Posavec. Riječ je o građevinski radovima koji će obuhvatiti zamjenu vanjske stolarije, izolaciju završnih zidova sa klinker opekom, izolaciju ravnih i kosih krovova, a bit će uveden i sustav ventilacije za rashlađivanje i grijanje te će se zamijeniti sva javna rasvjeta rasvjetom baziranom na led tehnologiji. Sve to rezultirat će uštedama u energiji potrebnoj za grijanje od 72%. Radi se o projektu vrijednom 10 milijuna kuna koji se većinom financira sredstvima i nacionalnih i EU fondova podsjetio je župan Matija Posavec. Inače, Dom za starije i nemoćne osobe, na lokaciji u centru Čakovca, zbrinjava čak 172 korisnika.

ZAGREB – Obnovljena je Ulica Donje Svetice, na dionici od Vukovarske do Planinske, dužine 700 metara i  površine 6 tisuća četvornih metara na kojoj je obavljena sanacija prijekopa, frezanje starog asfalta te stavljen novi sloj 1650 tona asfalta te podignute i zamijenjene komunalne instalacije te iscrtana horizontalna signalizacija.  – Vrijednost ovih radova je milijun kuna – rekao je pomoćnik direktora za tehničke poslove Zagrebačkih cesta Josip Turković. – Kao i svih ovih dosadašnjih 19 godina i ovog ljeta tijekom srpnja i kolovoza odradit će se velik broj komunalnih radova u gradu, tako da sada imamo radove na nekih 320 mjesta od čega je 100 vezano uz vodoopskrbu i odvodnju, a 200 su ostali komunalni radovi – istaknuo je otvarajući prometnicu, ove nedjelje, 30. lipnja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

KRAPINA – Po pribavljenom mišljenju školskih ustanova kojima je osnivač Krapinsko-zagorska županija, župan Željko Kolar  je donio Odluku o načinu realizacije odmora za učenike  osnovnih i srednjih škola  tijekom predstojeće školske godine. Ostale škole na području Županije, kojima su osnivači Grad Krapina i Općina Stubičke Toplice,  također su usvojile četvrti model realizacije odmora učenika. Po toj Odluci učenici će imati četiri odmora – jesenski odmor od 30. listopada do 4. studenog ove godine, prvi dio zimskog odmora od 23. prosinca  ove do  7. siječnja iduće godine, drugi dio zimskog odmora od  24. veljače do 2. ožujka 2020. godine te  proljetni odmor od  9. do 14. travnja 2020. godine.

VARAŽDIN – Održan je drugi Županijski plac, izložbeno-prodajni sajam koji je okupio je 25 proizvođača lokalnih proizvoda iz Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba. Na klupama je bilo svega – od voća i povrća, kaktusa i sukolenata, meda i pčelinjih proizvoda, proizvoda od heljde, kolača, vina, sokova, džemova, umaka, bučinog i drugih ulja, sireva i lavande, pa do nakita, suvenira, handmade proizvoda, platnenih pelena i eko torbi. Ponuda je na Franjevački trg privukla i brojne građane koji su dokazali da prepoznaju kvalitetu domaće proizvodnje. Idući Županijski plac je zakazan za 20. srpnja, a prijave za izlaganje su otvorene do 10. srpnja. Za izlagače je sudjelovanje besplatno.

ZAGREB – Večer prvoga dana srpnja obilježit će na Zagreb Classicu nastup Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske, a dva dana kasnije Opera Hrvatskog narodnog kazališta izvodi program pod nazivom „Jučer, danas, sutra“. U nedjelju 7. srpnja Balet Hrvatskog narodnog kazališta izvodi balet „Apoksiomen“, a zadnjega dana, 9. srpnja Kazalište Komedija izvodi predstavu „Broadway u Komediji – Inventura“- Svi programi su besplatni te zbog lijepog ambijenta i ugođaja izazivaju veliko zanimanje publike kojoj je poseban užitak praćenje vrhunskog glazbenog programa pod vedrim nebom sjedeći na travnjaku.

 KOPRIVNICA – Podravsko-prigorski vatrogasci upućeni su na redovnih dislokacije u trajanju od sedam dana. Na otočje Brijuni otišla su četiri djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, na Malom Brijunu dva su vatrogasca iz DVD-a Reka i DVD-a Štaglinec, a na otoku Vangu dva vatrogasca DVD-a Jagnjedovec. U drugu smjenu dislokacije na Brijunsko otočje ovih su dana upućena četiri vatrogasca Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica, dok će po dva vatrogasca, pripadnici DVD-a Reka, Bakovčica i Jagnjedovec, osiguravati Mali Brijun i otok Vangu. Na Lastovo su upućena tri djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Križevci i Đurđevac te dva pripadnika DVD-a Kalinovac i DVD-a Stari Đurđic.

loading