Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.08.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević danas je posjetio Varaždinsku županiju i vojarnu „Ivan V. Drašković“ u Varaždinu. U Županijskoj palači u Varaždinu održao je sastanak s predstavnicima županije i grada te saborskim zastupnicima s ovog područja. Sastanku su  prisustvovali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, zamjenik župana Tomislav Paljak, zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i  savjetnica župana Natalija Martinčević. Prije svega bilo je riječi o povratku vojske u Varaždin. Nakon sastanka delegacije  su obišle vojarnu „Ivan V. Drašković“ u Optujskoj ulici u Varaždinu. Također, u sklopu posjeta Varaždinskoj županiji, ministar Krstičević je na Gradskom groblju u Varaždinu položio cvijeće i zapalio svijeće kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima Varaždinske županije.

ZAGREB – Sanacija kolnika Ulice  Sveti Duh, od Dunjevca do Bijenika, u dužini od 1.300 metara počela je rano jutros. Radovi će trajati do 12. kolovoza, a svim građanima promet će biti omogućen alternativnim pravcima, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ovoj dionici uklonit će se stari asfaltni sloj, postaviti dva nova sloja, ugraditi novi kanalizacijski i slivni poklopci te iscrtati horizontalna signalizacija. Vrijednost radova  je 2 milijuna kuna, rekao je  savjetnik tehničkog direktora zagrebačkih cesta Josip Turković. Do ponedjeljka 14. kolovoza ova dionica je zatvorena za sav promet, a obilazni pravac za vrijeme radova je Bijenik – Mikulići – Fraterščica – Črnomerec – Krčelićeva – Sv Duh i obratno.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica inicijator je javnih radova za zapošljavanje teže zapošljivih nezaposlenih osoba. Cilj ove mjere je integracija na tržište rada putem društveno korisnog rada, poticanje i ublažavanje socijalnih posljedica nezaposlenosti te motivacija nezaposlenih na traženje posla. Prijem za zaposlene na javnim radovima danas je održan u koprivničkoj gradskoj upravi. Grad Koprivnica prednjači u zapošljavanju putem javnih radova, naglašava v.d. predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac, dok gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ističe kako će 23 osobe na javnim radovima biti zaposlene naredna četiri mjeseca. Hrvatski zavod za zapošljavanje snosi troškove plaće i putne troškove za djelatnike javnih radova dok Grad Koprivnica financira opremu za rad. Osobe zaposlene na javnim radovima radit će na poslovima revitalizacije javnih površina, uređenja putova, zelenih površina, dječjih igrališta te prigradskih naselja.

ZAGREB – Stanovnici Novog Zagreba koji se toplinskom energijom opskrbljuju iz centralnog toplinskog sustava HEP-TOPLINARSTVA bit će bez tople vode od 1. do 15. kolovoza 2017., zbog radova na revitalizaciji vrelovodne mreže. Kako ističu, ovi radovi su nužni zbog sprečavanja kvarova i puknuća na toplinskom sustavu te kako bi se omogućila pouzdana i kontinuirana opskrba toplinskom energijom za vrijeme trajanja ogrjevne sezone. Navedena obustava opskrbe toplinskom energijom odnosi se na približno 30.000 krajnjih kupaca.

KRAPINA – Svečano obilježavanje 22. godišnjice Vojno redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja organizira se u Krapini ove srijede, 02. kolovoza 2017. godine. Događanje organiziraju Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i  2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije i Klub veterana 7. gardijske brigade Puma Krapina, uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Središnji dio svečanosti bit će održan na Starom Gradu u Krapini, s početkom u 18,00 sati. Tome će prethoditi polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju u Krapini u 16,00 sati, te mimohod pripadnika udruga veteranskih postrojbi od igrališta OŠ Ljudevit Gaj prema crkvi sv. Nikole, gdje će u 17,00 sati biti održana sveta misa.

ZAGREB – Izložba natječajnih radova za izradu idejnog rješenja urbanističko-arhitektonsko-oblikovnog rješenja uređenja javne površine i oblikovanje spomen-obilježja žrtvama Holokausta – spomenik za 6 milijuna Židova stradalih u Holokaustu, koje je planirano u Branimirovoj ulici između zgrade Pošte i ulaznog zdanja zagrebačkog Glavnog kolodvora, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori. Potpredsjednik Ocjenjivačkog suda Marijan Hržić istaknuo je  kako je na natječaj, čiji je investitor Grad Zagreb, a organizator i provoditelj Udruženje hrvatskih arhitekata, prijavljeno 38 radova. Autori prvonagrađenog rada su akademski kipar Dalibor Stošić i arhitekt Krešimir Rogina.

ZAGREB – Zagrebačka županija osigurala je 2.197.200 kuna za programe u kulturi. Tako će se dodijeliti 289.500 kuna za 12 programa iz knjižnične djelatnosti. Za 55 programa iz izdavačke djelatnosti dodijeljeno je 326.000 kuna. Za 81 manifestaciju u kulturi dodijeljeno je 872.500 kuna. Dodijeljenih 434.200 kuna za muzejsko–galerijsku djelatnost namijenjena su praćenju otkupa djela, za manje restauratorske zahvate i zaštitu postojećeg fundusa, informatizaciju, programe istraživanja, izložbe i slične projekte. Također, potpomažu se istraživački i zaštitni radovi, među kojima su i dvije lokacije u Općini Brdovec – Križ Brdovečki i Drenje-Laduč, gdje su ostvarena značajna arheološka otkrića. Za 48 programa iz amaterizma osigurano je 275.000 kuna.

ČAKOVEC – Centar za mlade iz Čakovca, uz partnere iz Španjolske i Nizozemske, provodi Erasmus plus projekt „ Istraži, poveži se i poduči“. U sklopu projekta u Čakovcu do 6. kolovoza boravi grupa mladih iz Nizozemske i Španjolske. Uz svoje domaćine iz Hrvatske, oni će sudjelovati na radionicama, razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih, povezivati se i upoznavati Čakovec. U aktivnostima će sudjelovati 42 mladih, a posebno zanimljiva bit će Interkulturalna večer što će biti provedena Eurodeskom Hrvatska,  tijekom koje će se mladi iz sve 3 zemlje predstaviti sa svojim zanimljivostima, hranom, glazbom i običajima.

KRIŽEVCI – Radove na modernizaciji Bogovićeve ulice u Križevcima te na sanaciji nadvožnjaka u Poljani Križevačkoj obišao je gradonačelnik Mario Rajn. U Bogovićevoj je u tijeku rekonstrukcija komunalne infrastrukture te slijedi izgradnja donjeg i gornjeg postroja ceste u ulici, a vrijednost radova je 800 tisuća kuna. Radovi na sanaciji nadvožnjaka iznad željezničke pruge Križevci-Bjelovar u Poljani Križevačkoj vrijedni su 250 tisuća kuna, a njima će se u potpunosti sanirati svod i upornjaci te rasteretiti dio nadvožnjaka rezerviran za cestovni i pješački promet. Obje investicije financira Grad Križevci.

loading