Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.08.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Zahvaljujući kvalitetnim programima, 33 športske udruge ostvarile su pravo na sufinanciranje svog rada sredstvima iz Proračuna Međimurske županije. Potpisivanje ugovora za sufinanciranje aktivnosti športskih udruga za 2018. godinu, ukupne vrijednosti gotovo milijun kuna, upriličeno je danas, u srijedu, 1. kolovoza 2018. godine, u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Ugovore je, uz nazočnost zamjenice župana i predsjednice Povjerenstva za odabir športskih programa i projekata Sandre Herman, s predstavnicima Udruga potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec. Pri dodjeli sredstava, po ovom pozivu, prvenstveno su u fokusu bile udruge i društva koji njeguju rad s djecom i mladima te imaju veću masovnost, a kako bi se poticali daljnji izvrsni sportski rezultati te stvarale zdrave životne navike, naglasio je župan Matija Posavec.

ZAGREB – Grad Zagreb kreće u kupnju dvije nekretnine na atraktivnim lokacijama u središtu grada. Riječ je o Pogonskoj zgradi bivše tvornice Iskra u Bužanovoj ulici površine oko tisuću četvornih metara, vrijednoj oko 8 milijuna i 700 tisuća kuna, te poslovnom prostoru Gradskog podruma na Trgu bana Josipa Jelačića površine oko 700 četvornih metara, vrijednom oko 9 milijuna i 400 tisuća kuna. Zgrada u Bužanovoj trebala bi biti prenamijenjena u knjižnicu, dok je poslovni prostor u Gradskom podrumu na Trgu bana Jelačića dio kulturne baštine Grada „što bi na primjeren način trebalo sačuvati“, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB – Protiv poskupljenja parkiranja na javnim parkiralištima i garažama u Zagrebu je i gradski HSLS. Predsjedništvo stranke kao i gradski zastupnici HSLS-a upozorili su danas kako je Gradska uprava, odnosno Zagrebački holding podignuo cijene parkiranja kao i poskupio javni prijevoz bez ikakve strategije ili proveden prometne studije. – Nova cijena parkiranja u Zagrebu je previše skupa za standard u hrvatskoj metropoli. Nema razloga da Zagrepčani plaćaju proračunski manjak od 380 milijuna kuna – rekao je Vladimir Andrić, predsjednik zagrebačkog HSLS-a. Podsjetimo, nakon korekcija cijena sat parkiranja u prvoj ZONI iznosi 12,00 kn, za ZONU II. 5,00 kn, za ZONU III. 2,00 kn, dok se cijena dnevnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata, kao i povlaštenih parkirališnih karata nije promijenila. Također, poskupilo je parkiranje i u javnim garažama. Sat parkiranja u garaži Tuškanac iznosu 10 kuna, što je dvostruko više nego do sada, u garažama Gorica, Kvaternikov trg, Langov trg, Petrinjska i Rebro cijena je porasla s četiri na šest kuna, a u garažama u Jelkovcu i na Sveticama sat parkiranja je tri, odnosno četiri kune.

ZAGREB – Zagrebačka županija raspisala je javni poziv vrijedan 6 milijuna i 230 tisuća kuna za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu. Najviši ukupni godišnji iznos županijske potpore koju jedan korisnik može ostvariti po svim sektorima i mjerama iznosi sto tisuća kuna. Javni poziv je otvoren do 30. studenog 2018. godine. Potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd. Detaljne informacije dostupne su na web-u Zagrebačke županije.

RASTOKE – Svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte prijavljene na natječaj “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ ministarstva Regionalnog razvoja i fondova EU održano je u Rastokama u Slunju. Za projekt “Zagorje ABECEDA prirode“ sredstva je dobila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije. Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine, u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. Projekt će se provoditi u partnerstvu s Krapinsko-zagorskom županijom te Zagorskom razvojnom agencijom, a vrijedan je 4,5 milijuna kuna, od čega su 85% europska sredstva, a ostatak financira županija.

ZAGREB – U tijeku su radovi na rekonstrukciji dijela Kamenite ulice od sjevernog portala Kamenitih vrata, uključujući prolaz kroz Kamenita vrata, do križanja s Opatičkom. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju prometnih i pješačkih površina sa oborinskom odvodnjom te rekonstrukciju svih instalacija, javnog kanala odvodnje, vodoopskrbnog cjevovoda, niskotlačnog plinovoda, elektro-energetskih instalacija i elektroničku komunikacijsku infrastrukturu.Predviđeni rok trajanja radova je 60 dana. Zbog izrazito velike dubine i širine iskopa, te nedovoljne širine sjevernog i južnog portala Kamenitih vrata, pješacima će biti onemogućen prolaz kroz Kamenita vrata za vrijeme prve faze izvođenja radova od 30 dana. Paljenje svijeća i pristup oltaru omogućit će se na blagdane Velike Gospe, 15.kolovoza i Male Gospe, 08.rujna.

KOPRIVNICA – Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Koprivničko-križevačke županije razmatralo je Konačno izvješće Gradskog povjerenstva za procjenu šteta od tuče na području Grada Đurđevca. Članovi su jednoglasno prihvatili Končano izvješće u kojem stoji kako je ukupan iznos štete 434 tisuće kuna.

VARAŽDIN – Među 20 najboljih maturanata u Hrvatskoj po prosječnoj riješenosti obveznih ispita državne mature  na višoj razini, koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja  nagradilo s po 2.500 kuna te priznanjima, nalazi se čak troje učenika Prve gimnazije Varaždin. To su Aleksandra-Saša Božović, Ilija Srpak i Šimun Šopar. Zahvaljujući njihovim sjajnim rezultatima varaždinska se Prva gimnazija i ove godine našla  u društvu najboljih škola, među svega nekoliko njih koje su imale više od jednog nagrađenog maturanta.

ZAGREB – Prepolovljene su cijene ulaznica zagrebačkih  bazena SRC Šalate i Sportskog parka Mladost po preporuci gradonačelnika Milana Bandića. najmlađi korisnici, umirovljenici i osobe s invaliditetom za cjelodnevni boravak na bazenu izdvojit će 5 kuna radnim danom, a 10 kuna subotom i nedjeljom, dok će odrasli radnim danom ulaznice plaćati 10 te 15 kuna vikendom. Ustanova Upravljanje sportskim objektima za korisnike je pripremila i niz paketa po posebno skrojenim cijenama. Krenuli su i tečajevi plivanja na Šalati pa je moguće upisati program obuke neplivača za djecu od 6 do 12 godina starosti, program učenja i usavršavanja plivačkih tehnika za djecu od 6 do 11 godina te program obuke neplivača za odrasle.

 

loading