Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.08.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDINSKE TOPLICE – U posjetu Varaždinskoj županiji, Martijancu, Varaždinskim Toplicama i Ljubešćici, boravio je u četvrtak, 1. kolovoza 2019. godine predsjednik Vlade Andrej Plenković. Posjet Varaždinskoj županiji premijer Plenković je, u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, te saborskih zastupnika Sunčane Glavak i Anđelka Stričaka, počeo u Općini Martijanec, gdje je obišao radove na energetskoj obnovi osnovne škole i dječjeg vrtića. Potom je u Varaždinskim Toplicama prisustvovao potpisivanju ugovora za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Varaždinske Toplice. Ovaj projekt, odnosno izgradnju sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 101.800.000 kuna sufinancira EU iz Kohezijskog fonda. -Osim ove iznimno velike investicije, s državne razine u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice provodi se projekt energetske obnove te se započinje s izgradnjom tzv. spinalnog centra. Svaka od tih investicija mjeri se u stotinama milijuna kuna – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković. Zadovoljan povlačenjem sredstava iz fondova Europske unije je i sam premijer Plenković. -Sjajno je da na ovaj način koristimo europska sredstva. Siguran sam da će ovaj projekt dignuti kvalitetu života građana na jednu višu razinu – izjavio je premijer Plenković te izrazio zadovoljstvo da se u sinergiji lokalne samouprave i središnje vlasti ostvaruju ovakvi projekti. Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH Andrej Plenković, sastao se u neformalnom razgovoru u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” u Novom Marofu i s dužnosnicima HDZ-a s područja Varaždinske županije na čelu s predsjednikom varaždinske Županijske organizacije HDZ-a, saborskim zastupnikom Anđelkom Stričakom koji je istaknuo, kako su brojne investicije koje se provode diljem gradova i općina na području Varaždinske županije, pa tako i u Novom Marofu, dokaz da ova Vlada vodi brigu o svim svojim građanima. Posjet Varaždinskoj županiji premijer Plenković je završio u Općini Ljubešćica, na svečanosti povodom Dana Općine.

ZAGREB – Radovi na novom zamjenskom objektu Osnovne škole Markuševec – područni objekt Vidovec privedeni su kraju. Novu osnovnu školu pohađat će 105 učenika od prvog do osmog razreda, a osim moderno opremljenih osam učionica na tri etaže u podrumu škole nalazi se sportska dvorana s pratećim sadržajima. „Na temeljima stare škole koja je dala svoje podigli smo novu zgradu. Ljudi su ovo čekali cijeli svoj život“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Izgradnja zamjenskog objekta OŠ Markuševec u Vidovcu započela je krajem 2017. godine, a vrijednost radova iznosi nešto više od 31 milijun kuna.

ZAGREB -Natječaj za prikupljanje prijava za dodjelu potpora male vrijednosti za preradu i trženje u poljoprivredi u ovoj godini raspisao je Grad Zagreb. Potpore se dodjeljuju iz proračuna Grada Zagreba kao bespovratna novčana sredstva u obliku subvencija, za što je ukupno osigurano 2,3 milijuna kuna. Ukupan iznos potpora male vrijednosti koji je dodijeljen jednom poduzetniku za sve aktivnosti ne smije prelaziti iznos od 300.000 kuna tijekom bilo kojeg razdoblja od tri fiskalne godine. Natječaj je otvoren do 16. kolovoza ove godine.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za branitelje obavljat će se sistematski pregledi za hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su korisnici obiteljske invalidnine ili naknade s prebivalištem u gradu Zagrebu. Sistematski pregled za oko 600 osoba ciljano su namijenjeni ranom otkrivanju plućnih i srčanih bolesti te prevenciji najčešćih malignih oboljenja. Zahtjevi za sistematske preglede zaprimaju se u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, do popunjenosti kapaciteta, svaki radni dan od 08,00 do 15,00 sati.

ZABOK – Zbog radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok, ovog četvrtka, 1. kolovoza 2019. godine kreće nova regulacija željezničkog prometa. Pruga Zaprešić-Čakovec bit će zatvorena za promet između kolodvora Zaprešić i Bedekovčina od 1. kolovoza do 1. listopada te će u tom razdoblju putnike na relacijama Zaprešić-Zabok-Bedekovčina, Zabok-Gornja Stubica, Zabok-Đurmanec i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi. Projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić- Zabok vrijedan je 614,4 milijuna kuna, dionica obuhvaćena projektom dužine oko 24 kilometra proteže se kroz Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju. Po završetku radova vlakovi će voziti brzinom do 120 km/h, čime će se vozna vremena putničkih vlakova smanjiti na 28, a brzih vlakova na 14 minuta. Završetak radova na projektu očekuje se krajem 2021. godine.

ČAKOVEC – Dvije međimurske tvrtke u narednih godinu dana dobit će znakove „Hrvatska kvaliteta“ za svoje proizvode. Tekstilna tvrtka iz Čakovca na natječaj se prijavila s projektom „Kvaliteta je uvijek IN“, a cilj im je ishođenje znaka „Hrvatska kvaliteta“ za tri linije tekstilnih proizvoda, ženske, muške i dječje trikotaže, odnosno spavaći program i donje rublje. Obiteljsko poduzeće koje se bavi prodajom supstrata, gnojiva, rasipača, travnih busena i strojeva za održavanje travnjaka te proizvodnjom bučinog i konopljinog ulja, za uvođenje znaka „Hrvatska kvaliteta“ nominirala je vlastiti proizvod 100% nerafinirano bučino ulje „ZLOTNO OLJE“.

VARAŽDIN – Ovogodišnji Bučograd u Varaždinu bit će još raznolikiji i s još više sadržaja za sve posjetitelje – konkretno došlo je do realizacije suradnje između Grada Čakovca i Varaždinske županije i Grad Čakovec će se među prvima predstaviti na ovogodišnjem Bučogradu, izjavila je predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Naime, brojni gradovi i općine prepoznali su Bučograd kao izvrsnu priliku da građanima i brojnim turistima koji su za vrijeme Špancirfesta u Varaždinu predstave svoju kulturnu baštinu, svoje vrijedne udruge i gastronomiju.

KOPRIVNICA – Radove na izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže na području koprivničkog Mjesnog odbora Lenišće obišao je gradonačelnik Mišel Jakšić u pratnji predsjednika Uprave Koprivničkih voda Zdravka Petrasa. Novi sustav javne odvodnje gradi se u duljini od 300 metara zajedno s pripadajućim novim priključcima, a ukupna vrijednost investicije, koja bi trebala biti gotova do početka rujna, je 940 tisuća kuna. Završetkom ove investicije, ujedno završava i opremanje ovog Mjesnog odbora sustavom javne vodoopskrbe i odvodnje, a time će se stvoriti preduvjeti za buduću gradnju stambenih objekata na području Trga Zlate Bartl kao i potpuno uređenje cesta i staza.

ZAPREŠIĆ – Planinarska staza “Staza daždevnjaka” je markirana staza zaprešićkim krajem koja nije namijenjena samo planinarima, već i svim ljubiteljima aktivnijeg odmora. Staza je dugačka 11,5 kilometara. Početak je na ulazu u Nove dvore, preko Trajbar teama staza nastavlja prema Stalnjaku poznatom izvoru pitke vode, prolazi Pušćanskom Dubravom do planinarskog skloništa u Brdovcu i kružno se vraća natrag. Za proći cijelu stazu potrebno je oko 3-4 sata hoda.

loading