Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na maratonskoj sjednici su ovog petka, 1. rujna 2017. godine u ranim jutarnjim satima većinom glasova donijeli odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba za odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

ZAGREB – Svečanost potpisivanja i uručivanja ugovora u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III“, iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. održat će se ovog petka, 1. rujna u Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za prodaju građevinskog zemljišta  površine 153 metra četvorna na Stenjevcu. Početna cijena je 165.000,00 kuna. Pravo podnošenja pisane ponude imaju sve fizičke i pravne osobe registrirane u Republici Hrvatskoj i državama članicama Europske unije. Ponude za javni natječaj i dokumentacija predaju na adresu: Grad Zagreb – Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, Ulica grada Vukovara 56a.

VARAŽDIN – O varaždinskim osnovnim školama i aktualnim pitanjima u varaždinskim osnovnim školama vezanim uz početak nove školske godine, bit će  riječi na konferenciji za novinare danas u varaždinskoj gradskoj vijećnici. O ovim će temama govoriti varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, njegovi zamjenici Zlatan Avar i Sandra Malenica, te pročelnica gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić.

KRIŽEVCI – Uoči početka nove školske godine, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima održao je sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića. Na sastanku je dogovoreno kako 7. rujna, dan Svetog Marka Križevčanina neće biti, kao do sada neradni dan za škole već će se onim učenicima, koji to žele, uz pratnju vjeroučitelja omogućiti da prisustvuju svetoj misi na Strossmayerovom trgu. Razgovaralo se o broju upisane djece u prve razrede osnovnih i srednjih škola te o trenutnom broju djece u križevačkim vrtićima. Jedna od tema bila je i prijevoz učenika osnovnih škola kao i sigurno kretanje djece na putu do škole.

NEDELIŠĆE – Međimurska udruga Pogled ovog petka 01. rujna 2017. godine  je u svojim prostorima u Nedelišću predstavila dva projekta koja provodi u suradnji sa Savezom udruga za autizam Hrvatske i Centrom za socijalnu skrb Čakovec te resornim Ministarstvom za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu politiku. Radi se o trogodišnjem inkluzivnom projektu “Kotačić koji nedostaje” namijenjen pripremi za radno osposobljavanje djece s autizmom u dobi između 13 i 16 godina te o projektu “Kapacitiraj, organiziraj, volontiraj”, vrijednom 672 tisuće kuna, kojim se želi osnažiti Centar za socijalnu skrb da prikupi i educira volontere za rad s autističnom djecom i njihovim roditeljima, pojašnjava predsjednik Udruge Dalibor Kuhta. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a podršku u pripremi i provedbi pruža Međimurska županija, koja želi da se takav rad s osobama u potrebi institucionalizira, ističe Sonja Tošić Grlač iz županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Tošić Grlač dodaje da će Županija do tada ovoj i sličnim udrugama pružati logističku i svaku drugu potrebnu pomoć.

ZAGREB – Mnogima omiljeni festival „svijet na tanjuru“ na Europskom trgu traje do 10. rujna te svim Zagrepčanima i turistima donosi specijalitete iz cijeloga svijeta. U 11 dana koji traje festival svi zainteresirani će imati priliku probati specijalitete iz 18 zemalja iz čitavog svijeta – Rusije, Austije, Šri Lanke, Indonezije, Kube i Koreje, Meksika, Ukrajine i Indije. Uz bogatu gastronomsku ponudu, program će biti popraćen raznolikim kulturno-zabavnim programom

JASTREBARSKO – Jaskanske vinske svečanosti ove godine traju od 1. do 10. rujna. Uvodni zabavni program  započinje ovog petka 01. rujna 2017.godine na središnjem jaskanskom trgu Štrosu, kao uvertira svečanom otvorenju 07. rujna 2017. godine kada se događanja sele u dobro znani Šator na Sajmištu. Vinska priča započinje ovaj  petak otvorenim natjecanjem u kuhanju fish paprikaša, u subotu, 02. rujna 2017. godine slijede jaskanski lovci koji će se natjecati u kuhanju lovačkog paprikaša, dok je ovo nedjeljno   natjecanje u spremanju kotlovine, zbog najavljenih loših vremenskih prilika, prebačeno za nedjelju, 10. rujna 2017. godine, rekao je zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Domagoj Šplat. Inače 26. Jaskanske vinske svečanosti službeno traju od četvrtka, 07. do nedjelje, 10. rujna na Sajmištu gdje će se predstaviti 12 vrhunskih jaskanskih vinara od čega  njih nekoliko i s izvrsnim pjenušcima, kao i izlagači obrtničko turističkog sajma, istaknula je direktorica TZ jastrebarsko Ivana Herceg.

SVETA NEDELJA – Svetonedeljska fišijada, 18. po redu, održat će se ove nedjelje 03. rujna 2017. godine od 10,00 do 18,00 sati na jezeru Rakitje u Svetoj Nedelji. Posjetitelje očekuju brojne natjecateljske ekipe, degustacija fiša, natjecanje u pučkim igrama te bogat zabavni program uz glazbene izvođače, a posebna atrakcija je kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj koji ima 600 litara. Početak kuhanja je u 14,00 sati, nakon čega slijedi ocjenjivanje.

 

loading