Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 1.10.2015.

Posted in Vijesti

KRAPINA – BEOGRAD – Nagrada “Brand Leader Award 2015.” za izuzetan doprinos unapređenju, popularizaciji potencijala i kreiranju konkurentnog imidža turističke industrije regije Jugoistočne Europe jučer je u Beogradu dodijeljena i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nagradu „Lider kontinentalnog turizma u regiji“ je preuzeo zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, koji je tom prilikom održao i prezentaciju o ljepotama Zagorja, bajke na dlanu.

U objašnjenju žirija stoji: „Krapinsko-zagorska županija simbol izvanredne turističke destinacije koja svesrdno doprinosi podizanju ugleda i povjerenja u turizam cijele regije jugoistočne Europe.

KOPRIVNICA – Program Međunarodnog festivala književnosti „Galovićeva jesen“ predstavljen je danas u Koprivnici. Festival se održava od 1994. godine u čast Frana Galovića, najvećeg podravskog pjesnika.

Tijekom godina izrasla je u snažan kulturni brend Koprivnice i Podravine u Hrvatskoj, a 2011. prerasta u međunarodni festival književnosti na kojem do danas sudjeluju, osim hrvatskih, pjesnici i autori iz inozemstva.

„Galovićeva jesen“ po 22. puta održava se od 15. do 24. listopada u Koprivnici, Peterancu, Đurđevcu, Hlebinama i Ludbregu, ističe predsjednica organizacijskog odbora Božica Gašparić.

Svečanost otvorenja je 22. listopada u koprivničkoj gimnaziji koja nosi ime ovog pjesnika, dok je završetak festivala 24. listopada u Koprivnici.

Na zatvaranju će biti proglašeni dobitnici nagrada „Fran Galović“, za najbolje književno djelo zavičajne tematike, te „Mali Galović“, za najbolji učenički rad.

ZAGREB – U povodu Mjeseca borbe protiv raka dojke, rano jutros sa ZET-ovog okretišta na Remizi, pušten je u promet tramvaj s preventivnom porukom u okviru kampanje „Spriječimo, liječimo, podržimo- uključi se!“. Grad Zagreb i ove godine podržava aktivnosti Udruge Sve za nju, koja će tijekom listopada nizom aktivnosti upozoravati na ovu opaku bolest od koje godišnje u Hrvatskoj umire više od 1.700 žena. Preventivni pregledi, tjelesna aktivnost i očuvanje tjelesne mase shodno godinama savjeti su koje je ženama uputio pokrovitelj akcije, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.Kako je najavljeno Grad Zagreb će  nabaviti novi i suvremeniji mobilni mamograf koji će s radom krenuti sljedeće godine na cijelom području grada.

ČAKOVEC – Koncert pod nazivom „Na valovima kulture“, na kojem će se idućeg četvrtka 8. listopada u Centru za kulturu Čakovec predstaviti kulturne udruge s lendavskog područja najavljen je danas u Čakovcu. Naime, koncert je dogovoren tijekom radnog sastanka održanog ovog ljeta u Čakovcu između čelništva Grada Čakovca i Općine Lendava. U Čakovcu će se predstaviti slovenski, mađarski, ali i hrvatski umjetnici- od tamburaških sastava do KUD-ova, govori predsjednik Hrvatskog kulturno- umjetničkog društva Pomurje Đanino Kutnjak. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač je pozvao sve sugrađane i žitelje Međimurja da dođu na ovaj koncert te napominje da je ulaz besplatan. Koncert će idućeg četvrtka započeti u 20,00 sati.

ZAGREB – Projekt „ReStart – podrška beskućnicima za ulazak na tržište rada“ koji se provodi s ciljem razvoja prilagođenih socijalnih usluga za podršku beskućnicima u svrhu podizanja zapošljivosti i integracije na tržištu rada grada Zagreba predstavljen je danas javnosti. Projekt provode Grad Zagreb, Udruga „Dom nade“, zadruga Martinov plašt i Sveučilište u Zagrebu kroz sljedećih 14 mjeseci. Brojnim edukacijama će biti zahvaćeni radno spodobni beskućnici, kakvih je, kako ističe koordinator Udruge „Dom nade“, Danijel Vuga, sve više. Projekt osim što ima za cilj educirati beskućnike ima za cilj i vratiti im dostojanstvo i otkriti njihove stvarne potrebe. Cilj ovoga projekta je osigurati bolji i kvalitetniji život beskućnicima što je i cilj cjelokupne socijalna politika grada Zagreba, rekao je, na predstavljanju projekta, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Projekt „ReStart“ financiran je novcem iz EU fondova, a prve edukacije održat će se početkom sljedeće godine.

VARAŽDIN – Novi medicinsko biokemijski laboratorij Doma zdravlja Varaždinske županije otvoren je danas u prostorijama Doma zdravlja u varaždinskoj kolodvorskoj ulici. Naime, zbog prevelikih gužvi u ograničenim prostornim kapacitetima postojećeg laboratorija u Zagrebačkoj ulici, učestalih primjedbi pacijenata, kao i pitanja vijećnika Županijske skupštine Varaždinske županije te radi osiguravanja dostupnosti laboratorijske dijagnostike, pokrenuta je investicija uređenja prostora i opremanja novog medicinsko biokemijskog laboratorija vrijedna oko 1,9 milijuna kuna. Novi laboratorij je otvorio župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji ističe da su kupljeni svi novi potrebni aparati, uređen je prostor laboratorija što će znatno smanjiti gužvu u laboratoriju u Zagrebačkoj ulici.

ČAKOVEC – Novi manualni i poluautomatski bifazni defibrilator, jedan od najkvalitetnijih na tržištu, vrijedan više od 140 tisuća kuna predstavljen je danas u prostorima Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Radi se o uređaju koji će bez sumnje svakodnevno spašavati živote Međimurki i Međimuraca uz primjenu kod kardiovaskularnih bolesti, od kojih godišnje na razini Hrvatske umire 48 posto građana, a na razini Međimurske županije 42 posto. To je ipak manje u odnosu na 55 posto koliko je bio postotak smrtnosti prije nekoliko godina. Smanjenju pridonose upravo ovakve investicije, kojih će biti i ubuduće, kaže župan Međimurske županije Matija Posavec. Ova investicija je financirana putem decentraliziranih sredstava Međimurske županije.

ZAGREB – Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike pripadnike romske nacionalne manjine za šk.god 2015./2016. raspisan je danas. Grad će dodijeliti najviše 50 stipendija, a stipendisti moraju biti državljani Republike Hrvatske sa prebivalištem u Gradu Zagrebu zadnjih pet godina te ne smiju biti stariji od 20 godina. Iznos Stipendije utvrđuje se u visini 20% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz 2015. godine. Natječaj je otvoren sljedećih 15 dana.

BREZNIČKI HUM – Povodom 1. listopada Međunarodnog dana starijih osoba, jučer je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić posjetio obitelji koje su korisnici Programa pomoći starijim osobama, a koji provodi Društvo Crvenog Križa Varaždinske županije u suradnji s lokalnom zajednicom. Zamjenik Kišić je posjetio obitelji Vodopija i Bedeković iz Brezničkog Huma, uručio im prigodne poklone te se uvjerio koliko su gerontodomaćice potrebne starijim osobama i koliko razni oblici pomoći znače osobama treće životne dobi koji žive u izrazito složenim uvjetima. „Nažalost, 17 posto populacije u našoj je županiji iznad 65 godina života, pa potreba za gerontodomaćicama u sklopu Programa raste. Varaždinska županija će nastaviti s Programom pomoći starijim osobama i razmišljamo o njegovom širenju“, ističe zamjenik Kišić.

ĐURĐEVAC – Pametne ploče, nakon e-dnevnika, uvode se u đurđevačkoj Osnovnoj školi Grgura Karlovčana. U tijeku je edukacija učitelja koja obuhvaća obuku za korištenje interaktivne ploče i izradu interaktivnih nastavnih materijala. To će omogućiti da sredinom listopada u nastavi, klasičnu zelenu ploču, spužvu i kredu u matičnoj te područnim školama, zamjeni 31 pametna ploča. Uvođenje pametnih ploča omogućit će učenicima bolje praćenje i veću angažiranost tijekom nastave. Grad Đurđevac za ovu je investiciju osigurao 170 tisuća kuna.

SAMOBOR – Nagrada 12. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, u sklopu Samoborskih glazbenih jeseni uručena je čembalisti Franji Biliću , a nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora dobila je violončelistica Latica Anić. U sklopu programa nastupili su prijašnji pobjednici natjecanja Zrinka Ivančić, Ivan Šverko i Srđan Bulat uz Ansambl Cantus predvođen Berislavom Šipušem.

loading