Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.10.2018.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas, ponedjeljak, 1. listopada 2018. godine, boravio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. U sjedištu Županije održan je radni sastanak s predstavnicima Koprivničko-križevačke županije, gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevca te Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Na dnevnom redu radnog sastanka bile su tri teme: stanje oko Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, zatim inicijativa za izgradnju dvije hidrocentrale na rijeci Dravi te stanje oko projekata aglomeracija u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Zadovoljan sastankom je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, dok je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kao najvažniju temu izdvojio Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica i poručio kako su centri za gospodarenje otpadom završna faza u izgradnji infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u RH i afirmaciju koncepta kružne ekonomije, te kao takvi nemaju alternativu. Ćorić je dodao kako je upravo to poruka kojom je došao u Koprivnicu te izrazio nadu kako to dijele svi sudionici u projektu RCGO-a Piškornica. Ministar Ćorić pohvalio je pripremljenost projekata aglomeracije u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a ukupno su vrijedni 895 milijuna kuna i u završnoj fazi su izrade potrebne dokumentacije.

NOVI MAROF – Problem grada Novog Marofa, koji datira iz 1963. godine, napokon će biti riješen. Naime, ministar zaštite okoliša i energetike  Tomislav Ćorić, posjetio je danas, 01. listopada,  Varaždinsku županiju, odnosno Novi Marof, gdje je s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem  potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Čret“.  U 55 godina, na tom je odlagalištu odloženo 184.000 m³ otpada, podsjetio je gradonačelnik Jenkač, naglasivši kako se samo odlagalište nalazi tek 500 metara zračne linije od samog centra grada. Realizacijom ovoga projekta, čija je vrijednost 17 i pol milijuna kuna, od čega su preko 13 milijuna europska sredstva, odlagalište će se sanirati i zatvoriti čime će se značajno povećati kvaliteta života u ovom dijelu Hrvatske, naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rok za završetak radova na sanaciji odlagališta otpada Čret u Novom Marofu je godinu dana.

VARAŽDIN – Tematsko izvještajna konvencija Županijske organizacije SDP Varaždinske županije, održava se u ponedjeljak, 01. listopada, u Varaždinu. Riječ je o prvoj konvenciji novoizabranog vodstva SDP-a Varaždinske županije na čelu s predsjednicom Barbarom Antolić Vupora i njenih podpredsjednika Miroslava Markovića i Nevena Bosilja. SDP se tom konvencijom predstavlja kao lider oporbe na varaždinskom prostoru, osobito se zalažući za bolji standard umirovljenika, veće  dodatke i kvalitetu života u domovima za starije i nemoćne osobe napomenuo je, dajući im svoju punu podršku, predsjednik SDP-a Hrvatska Davor Bernardić. Zadatak stranke pak na državnoj razini, naglasio je Davor Bernardić, je inzistirati na planu SDP-a za rast plaća, osobito onih najnižih čime će se podići kvaliteta života, ali i spriječiti daljnji egzodus mladih ljudi iz Hrvatske. Uz predsjednika SDP-a Davora Bernardića, konvenciji su se odazvali i  članovi predsjedništva, SDP-ovi dužnosnici iz drugih županija, SDP-ovi saborski zastupnici i čelnici političkih stranaka iz Varaždinske županije.

ZAGREB – U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, Grad Zagreb u suradnji sa Zakladom Zajednički put, a uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tradicionalno organizira manifestaciju XV. gerontološki tulum koji je održan ovog ponedjeljka, 1. listopada 2018. godine  u   parku Josipa Jurja Strossmayera. Manifestaciju je otvorila  zamjenica gradonačelnika Olivera Majić, a prisutne je pozdravio i predsjednik zagrebačke gradske Skupštine Andrija Mikulić. U okviru manifestacije svoje su programske aktivnosti i usluge namijenjene osobama starije životne dobi prezentirali predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Zaklade Zajednički put, domova za starije osobe, udruga umirovljenika i drugih organizacija civilnog društva. U preventivno-zdravstvenom dijelu programa za građane su bili osigurani besplatni ciljani pregledi kao što su mjerenje tlaka i šećera, vitamina i minerala, tlaka venske cirkulacije, te oksimetrija, spirometrija i mjerenje vitalnih funkcija.

ČAKOVEC – Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, obilježen je danas prigodnim programom u Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se s ciljem da se široj društvenoj zajednici ukaže na postojanje niza stereotipa i prepreka s kojima se svakodnevno susreće ovaj dio populacije, koji u Međimurju čini čak 16, 6 % stanovništva. Uvažavajući njihov doprinos i ulogu u društvu, Međimurska županija provodi proaktivnu politiku usmjerenu prema osobama zlatne dobi, za čije godišnje programe i projekte izdvaja oko 2 milijuna kuna, a u skladu sa svojim ovlastima, napomenula je zamjenica župana Sandra Herman, uz najavu kako i sam Dom za starije i nemoćne u Čakovcu uskoro kreće u program energetske obnove. Inače, riječ je o instituciji koja djeluje punih 39 godina te na dvije lokacije zbrinjava 382 korisnika što je daleko manje u odnosu na potrebe budući da na smještaj u dom trenutno čeka 1100 osoba.

VARAŽDIN – Povodom Tjedna cjeloživotnog učenja u Županijskoj palači Varaždinske županije, za profesore i polaznike nekoliko programa cjeloživotnog učenja, upriličena je danas, 01. listopada 2018. godine, prigodna svečanost uz podjelu priznanja i uvjerenja. Naime, u sklopu cjeloživotnog učenja ove su godine na području Varaždinske županije provedena tri programa. Programom, koji se odnosio na tajnost podataka, obuhvaćeno je 74 polaznika- zaposlenika osnovnih i srednjih škola. U suradnji s Fakultetom organizacije i informatike, proveden je program edukacije na području javne nabave s 50-tak sudionika, dok se treći odnosio na poučavanje identifikacije i rada s darovitim učenicima. Čestitavši svima na prepoznavanju i uvažavanju važnosti cjeloživotnog učenja župan Varaždinske županije Radimir Čačić je najavio nastavak ovakvih projekta.

ZAGREB – S ciljem intenziviranja suradnje, razvoja dijaloga i organiziranja/udruživanja ekoloških proizvođača, mladih poljoprivrednika i proizvođača voća, povrća i cvijeća s područja Zagrebačke županije, za ove tri skupine proizvođača organizirana su tri zasebna radna sastanka u prostorijama Županije u Zagrebu. Danas, 01. listopada 2018. godine je radni sastanak ekoloških proizvođača, u srijedu, 3. listopada sastanak s mladim poljoprivrednicima, a u četvrtak, 4. listopada s proizvođačima voća, povrća i cvijeća. Cilj sastanaka je detektirati najaktualnije probleme koje imaju proizvođači, ali i čuti njihove prijedloge mjera i projekata za koje oni sami smatraju da bi bili korisni za razvoj proizvodnje i ruralnih područja.

KUMROVEC – Scene kao iz akcijskih filmova odvijale su se danas, 01. listopada 2018. godine kod Znanstveno-studijskog centra u Kumrovcu  gdje je vježbu s temom “Eksplozija i požar u kinodvorani” organizirao Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije. Cilj ove atraktivne združene vježbe, na kojoj je sudjelovalo 200 djelatnika od toga 53 statista, učenika Srednje škole Pregrada, je unaprijediti komunikaciju i zajedničku koordinaciju te prepoznati nedostatke kod djelovanja u masovnim nesrećama koji se kasnije mogu popraviti.  U združenoj vježbi sudjelovale su službe  sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Policijske postaje Klanjec, Crvenog križa, Hrvatske gorske službe spašavanja, Javnih vatrogasnih postrojbi, Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kumrovca i njihovih prijatelja iz Slovenije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Područni ured Krapina, te Zavoda za hitnu medicinu. Uz zainteresirane promatrače, vježbu su sa zanimanjem promatrali i župan Željko Kolar te njegov zamjenik, zapovjednik županijske Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

BRUXELLES – Centar dr. Rudolfa Steinera, predvođen ravnateljicom Dijanom Posavec, predstavio je svoje djelovanje, aktivnosti i inicijative u Europskom parlamentu u Bruxellesu u sklopu konferencije pod nazivom „Biodinamika-Lifestyle“. Uz ostalo, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije predstavio je kroz kratak promotivni film novi brend Međimurske županije pod nazivom „Zemlja u kojoj je rođen Rudolf Steiner“. U filmu su prikazane sve specifičnosti i zanimljivosti koje županiju povezuju sa dr. Steinerom i biodinamičkom poljoprivredom, čiji koncept se uklapa u već poznati slogan Međimurske županije, a to je Međimurje u pokretu, čistog okoliša i zdrave hrane.

loading