Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.10.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Da izlazi iz HNS-a, potvrdio je ovog utorka, 1. listopada 2019. godine župan Međimurske županije Matija Posavec, donedavno i predsjednik Županijske organizacije stranke. Tim povodom danas je sazvao i izvanrednu konferenciju za medije u Čakovcu. Kao razloge izlaska iz stranke, nakon 15 godina članstva, Posavec navodi razilaženje u stavovima, odnosno nakon njegovih upozorenja da se mora promijeniti vodstvo stranke, ali i smjer kojim stranka ide pogotovo nakon Europskih parlamentarnih izbora, za njegova upozorenja nije bilo sluha. – Odluku donosim čiste savjesti, uz duboko promišljanje, a moj smjer je bolja budućnost Međimurja i njegov daljnji razvoj – istaknuo je Posavec dodajući da će do kraja mandata biti nezavisan kandidat te da neće raditi nemire i probleme u stranci niti utjecati na druge članove.

ZAGREB – Ovogodišnji 16. Gerontološki tulum u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba održan je ovog utorka, 1. listopada u Parku na zagrebačkome Strossmayerovom trgu. Prisutne je pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknuvši kako je Grad Zagreb partner svojim sugrađanima, posebice starije životne dobi, kojima pruža logističku i financijsku podršku u realizaciji mnogobrojnih programa i aktivnosti. U bogatom kulturno-zabavnom, preventivno-zdravstvenom i prezentacijskom programu koji se istovremeno odvijao na pozornici i na štandovima, sudionici su pokazali što sve rade i što su sve naučili na različitim aktivnostima koje polaze, počevši od plesnih i rekreativnih radionica do kulturno-umjetničkih društava koja predstavljaju prošlost, sadašnjost i budućnost kulturnog života Zagreba i okolice.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica je u pokretanje, početno opremanje te dopusnicu Sveučilišta Sjever uložio 50-ak milijuna kuna, što je dalo dodatan pozitivni poticaj razvoju, a da je to bio ispravan put pokazuju današnje brojke. Naime, u Sveučilišnom centru Koprivnica studira tisuću studenata na 10-ak smjerova, istaknuto je u utorak, 1. listopada 2019. godine na konferenciji za medije u koprivničkoj Gradskoj upravi. No ono što gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić smatra nepravednim je raspored sredstava iz državnog proračuna, prema kojem Sveučilište Sjever po studentu dobiva oko šest tisuća kuna, dok druga sveučilišta poput onog u Rijeci koji dobiva 18 tisuća, ili pak pulskog sveučilišta za koji se izdvaja 13 tisuća kuna po studentu. Sveučilište Sjever, naglašava Jakšić, pokretač je razvoja Koprivnice, te dodaje kako se to vidi u svakodnevnom životu grada, po brojnim projektima i programima. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić apelirao je na saborske zastupnike iz Koprivničko-križevačke županije da prilikom donošenja proračuna RH za 2020. amandmanima promijene ovu financijsku raspodjelu.

KRAPINA – Konferencija za novinare povodom otvaranja radova na novoj katastarskoj izmjeri za područje katastarskih općina Velika Ves i Gornja Pačetina i dijela katastarske općine Donja Pačetina, održana je danas, 01.listopada 2019. godine, u Krapini. Prema riječima gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, posljednji put za ovo su područje izmjere rađene još u 19. stoljeću, tako da stvarno stanje stvari i podaci u zemljišnim knjigama nisu kompatibilni, a područje je itekako značajno za daljnji razvoj Grada. Inače Grad Krapina je jedina jedinica lokalne samouprave na području Krapinsko-zagorske županije koja provodi katastarske izmjere, a do sad je izmjera napravljena za Donju Šemnicu te katastarsku općinu Krapina Jug. Izmjera za Veliku Ves koštat će oko 2,5 milijuna kuna, a za Pačetinu oko milijun kuna, s time da Grad financira 60%, a 40% Svjetska banka pa su stoga danas u Krapini bili i članovi njene nadzorne misije. Konferenciji je među ostalima prisustvovao i zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković.

VARAŽDIN – Mimohodom 400 umirovljenika ulicama Grada Varaždina započelo je ovog utorka, 1. listopada 2019. godine obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba kojeg je organizirao Savez udruga umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije. U dobrom raspoloženju krenuli sa s Kapucinskog trga te došli do atrija županijske palače gdje su ih dočekali savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Varaždinske županije Vladimir Kozjak. – Županija vodi brigu o svojim umirovljenicima, odmah na početku mandata smo za 90 tisuća kuna povisili izdvajanja za njihove potrebe, za udruge dajemo 100 tisuća kuna, a podigli smo i iznos za božičnice – istaknula je savjetnica Martinčević. Nakon posjeta Županijskoj palači umirovljenici, predvođeni predsjednicom Saveza udruga umirovljenika i vijećnica Županijske skupštine Jadrankom Bahlen, uputili su se i do Trga kralja Tomislava. Inače, u mimohodu su sudjelovale sve udruge okupljene u Savez udruga umirovljenika, njih čak 31.

ČAKOVEC – Na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca najviše zanimanja gradskih vijećnika izazvalo je usvajanje Polugodišnjeg izvješća o izvršenju Proračuna. Naime, izvršenje proračuna u prvoj polovici ove godine je 40%. U cestovnu infrastrukturu ulaže se gotovo 60 milijuna kuna tu je i 200 milijuna kuna vrijedan projekt sjeverne obilaznice, a uskoro kreće i projekt izgradnje Centra za odgoj i obrazovanje investicije vrijedne 70 milijuna kuna. Gradonačelnik Stjepan Kovač je zadovoljan i sa lobiranjem u resornim ministarstvima za sredstva za završetak projekata. – To je posao gradonačelnika, da lobira i pregovara kako bi se što više sredstava uložilo u razvoj grada – istaknuo je Kovač. Većinom glasova, na sjednici Gradskog vijeća Čakovca usvojeno je i izvješće o proračunu, kao i gradonačelnikovo izvješće o radu za prvih šest mjeseci ove godine.

BJELOVAR – U povodu Međunarodnog dana starijih osoba bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u utorak, 1. listopada 2019. godine, potpisat će ugovor s predsjednikom Matice umirovljenika Bjelovar Josipom Crnogajem o financijskoj potpori projektu Udruge za 2019. Županija je Udruzi putem Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga, odobrila 95 tisuća kuna za program „Organizacija aktivnosti članova Matice umirovljenika Bjelovar 2019.“, koja će biti utrošena za organizacije prigodnih manifestacija, županijske susrete umirovljenika te ostale aktivnosti organizirane s ciljem pomoći umirovljeničkoj populaciji u prevladavanju problema s kojima se susreću.

GORNJA RIJEKA – Radove na novoj ambulanti i školskoj dvorani u Gornjoj Rijeci obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Koren je naglasio kako je Gornja Rijeka pravi primjer skladnog djelovanja i zajedničkog rada svih aktera javnog i političkog života koji dijele zajednički interes u nastojanju da se život mještana učini još boljim. Radovi na zgradi ambulante vrijedni su 3,5 milijuna kuna, a županijski Dom zdravlja i Županija sufinanciranju s 1,1 milijun kuna. Ulaganja u sportsku dvoranu iznose 477 tisuća kuna, a osim sredstava iz županijskog proračuna, projekt je sufinanciran s 80 tisuća kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice.

ČAKOVEC – Nadvožnjak u Kalničkoj ulici, na kojem se zbog izvođenja radova promet u posljednjim mjesecima odvijao jednim trakom, od srijede, 25. rujna bit će u potpunosti zatvoren za sav promet.  Rok za završetak radova ovisi o vremenskim uvjetima, no budu li oni pogodni za nesmetano izvršenje, nadvožnjak bi se za promet ponovo trebao otvoriti 1. prosinca ove godine kada bi trebala završiti obnova njegovog kompletnog gornjeg ustroja. Grad Čakovec apelira na građane, sudionike u prometu, da budu strpljivi jer se očekuje stvaranje povremenih većih gužvi. Prometna signalizacija za obilazne pravce bit će pravovremeno postavljena, pa se tako mole svi sudionici u prometu da poštuju novu privremenu signalizaciju kako bi se očekivane gužve svele na minimum.

RADOBOJ – Građevinski radovi na Kući vinove loze, jednom od kapitalnih projekata u Radoboju, koji će obogatiti turističku ponudu te općine, privedeni su kraju. Vrijednost investicije je oko 2,5 milijuna kuna, a općina je trenutno u postupku nabave za unutarnje uređenje. Još jedna potvrda kvalitete ovog projekta stigla je proteklog tjedna iz Ministarstva turizma u vidu rješenja i poziva za potpis ugovora o novoj potpori od 400 tisuća kuna, što će biti realizirano u srijedu, 2. listopada 2019. godine, u Iloku. Navedena sredstva iskoristit će se za multimediju i unutarnje opremanje, a Radoboj je jedina zagorska jedinica lokalne samouprave koja je po ovom natječaju, uz Krapinsko-zagorsku županiju, dobila potporu. Inače, za Kuću vinove loze dosad je dobiveno više od 900 tisuća kuna potpora.

ZAPREŠIĆ –  U sklopu 13. tjedna cjeloživotnog učenja u utorak, 1. listopada od 18,30 sati, u zaprešićkoj Gradskoj knjižnici Ante Kovačića bit će održana radionica pisanja molbi i životopisa za studente i nezaposlene u suradnji s Udrugom LAG Sava. Radi se o nacionalnoj obrazovnoj kampanji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u kojoj se građanima na neposredan, često i neformalan način, prenosi poruka o važnosti obrazovanja i učenja.

loading