Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 01.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – I ove godine uvedena je posebna regulacija prometa i organizacija prijevoza putnika uz blagdan Svi Sveti. U zonama groblja na snazi su uobičajeni režimi ograničenja prometa. Privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja Mirogoj, Miroševac i Markovo polje, provodi se do četvrtka, 2. studenog 2017. godine. Danas, 1. studenog, na sam blagdan, u svim ovim zonama na snazi je stroži režim ograničenja prometa od 7,30 do 21,00 sat te je uvedena zabrana prometa motornim vozilima osim redovitih autobusnih linija ZET-a, taksi vozila i vozila s posebnom dozvolom Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora i Alejom Hermana Bollea.

ZAGREB – U povodu blagdana Svih svetih, ove srijede, 1. studenoga, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju i Krematoriju. Obišli su Spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, središnji križ u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnicu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, središnji križ na Mirogoju, te zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata-Kenotaf na Krematorij. Nakon toga, zagrebački gradonačelnik, tradicionalno je vožnjom izvanrednom autobusnom linijom od Kaptola do Mirogoja provjerio funkcioniranje javnog prijevoza prema gradskim grobljima. Za groblje Mirogoj i Krematorij, na blagdan Svih svetih, izvanredni besplatni autobusi voze do 21,00 sat, a za Miroševac i Markovo Polje do 20,00 sati. Sva gradska groblja otvorena  su do ponoći.

VELIKO TRGOVIŠĆE – Brojni su se članovi HDZ-a Krapinsko-zagorske županije , 1. studenog 2017. godine, na blagdan Svih svetih, prisjetili, ispred njegove rodne kuće, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana.  Cvijeće su kod njegovog poprsja položili predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županiuje Dragutin Ranogajec i bliski suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana, nekadašnji ministar unutarnjih poslova, Ivan Jarnjak koji se prisjetio njegovog posljednjeg boravka u Velikom Trgovišću i Zagorju 1999. godine, kada je kuća otvorena. – Bio je emotivan, razuman i odlučan čovjek, što su sve kvalitete velikog državnika koji je bio u stanju pokrenuti hrvatski narod koji je u jednom trenutku sav bio na istoj strani i borio se za hrvatsku državu – izjavio je Jarnjak. – Franjo Tuđman vječna je inspiracija nama mlađoj generaciji i uvijek se rado prisjećamo veličine njegovog djela, sve ljubavi koju je gajio za hrvatskog čovjeka  i načina na koji je vodio hrvatsku državu u vrijeme kada se ona stvarala – istaknuo je Žarko Tušek. I Dragutin Ranogajec drži da je današnji blagdan najbolja prilika da se oda počast čovjeku koji je imao hrabrosti početi stvaranje hrvatske države.

ZAGREB – I ove godine će velik broj hrvatskih građana obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalnim odlaskom na groblje, postavljanjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća. Zbog velike količine svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća vatrogasci pozivaju građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara. Stoga savjetuju da se ne pale svijeće u blizini suhe trave i cvijeća, izgorjele svijeće treba ukloniti tek kada se ohlade i staviti u za to predviđena mjesta, te da se ne stavljaju upaljene svijeće i lampioni na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja. Ukoliko dođe do požara odmah se treba zvati vatrogasce na 193.

ČAKOVEC – Kao i ranijih godina, Grad Čakovec je povodom blagdana Svih svetih uveo posebne linije za prijevoz do čakovečkog groblja. Tako građani tijekom današnjeg dana mogu pet puta dnevno autobusom iz središta grada doći do gradskog groblja. Autobusi s Autobusnog kolodvora polaze u 9,00, 10,00, 11,00, 15,00 i 16,00 sati, dok je povratak u 10,20, 11,20, 12,20, 16,20 i 17,20 sati. No, ova gradska linija vozit će i u četvrtak 2. studenog, pa će autobus s Autobusnog kolodvora taj dan polaziti u 15,00 sati, a povratak s groblja bit će u 16,30 sati. U čakovečkoj Gradskoj upravi napominju da su sve vožnje besplatne te mole građane da zbog velikog broja ljudi koji će tih dana dolaziti na Gradsko groblje u Mihovljanu, poštuju prometnu regulaciju te povećaju pozornost u prometu.

JASTREBARSKO – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt energetske obnove zgrade Glazbene škole Jastrebarsko potpisali su gradonačelnik Zvonimir Novosel i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Projekt energetske obnove zgrade, koji će se provoditi u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupne je vrijednosti 1.753.160 kuna, od čega će sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj  biti sufinancirano 881.608,36 kuna, a ostatak će osigurati Grad Jastrebarsko.  Projekt obnove treba biti završen do 31. listopada 2018. godine, a izvodit će se radovi na rekonstrukciji fasade i krova zgrade, te ugradnja termostatskih setova i balansirajući ventili.

KOPRIVNICA – U sklopu Erasmus+ projekta „Pomognite učenicima da spase planet“ Srednja škola Koprivnica ugostila je 50-ak učenika i profesora iz Francuske i Italije. Četvrta je to mobilnost u sklopu ovog projekta, nakon što su u svibnju koprivnički srednjoškolci boravili kod svojih kolega na Siciliji. Učenici i profesori cijeli tjedan borave u Koprivnici, a pripremljen im je raznovrstan program. Goste iz Francuske i Italije  primili su i čelnici Koprivnice predvođeni gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, te im je tom prilikom predstavljena Koprivnica kao i projekti iz područja održivog razvoja koje Grad provodi.

VARAŽDIN – Povodom proslave 70. rođendana Dječjeg vrtića Varaždin, u prostorijama Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin, bit će postavljena izložba likovnih radova polaznika ovog vrtića pod nazivom “Sretna Djeca”. Otvorenje ove zanimljive dječje izložbe bit će u petak, 03. studenog 2017. godine, s početkom u 18,00 sati u Kuli stražarnici varaždinskoga Staroga grada.

loading