Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.12.2016.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za projekte Europskih strukturnih i investicijskih fondova potpisan je danas u Zaprešiću za projekt Novo ruho Novih dvora. Stari objekti povijesnih Jelečićevih Novih dvora dobit će tako posve novo ruho zahvaljujući projektu koji u ovoj fazi sa 3,4 milijuna kuna za projektiranje sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Za projektnu dokumentaciju ukupno je potrebno 4,3 milijuna kuna, a ona predviđa obnovu osam objekta uključujući i perivoj. Ugovor je sa gradonačelnikom Zaprešića Željkom Turkom potpisala danas ministrica Regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac. Današnje potpisivanje ugovora uvod je u projekt obnove Jelečićevih novih dvora težak oko 15 milijuna eura čija se realizacija očekuje u sljedeće 4 godine, a grad Zaprešić će uvrstiti na turističku kartu Hrvatske kao grad povijesno-kulturnog turizma

ZAGREB – Na današnjoj sjednici Skupštine grada Zagreba pred gradskim zastupnicima su 24 točke dnevnog reda, a najviše pažnje izaziva prijedlog proračuna za slijedeću, 2017. godinu. Proračunom koji je veći za 300 milijuna kuna, u odnosu na ovogodišnji i iznosi sedam milijardi kuna bez proračunskih korisnika, na koje otpada dodatnih milijardu i 140 milijuna kuna, bit će osigurana značajna sredstva za mjesnu samoupravu, a ako tako odluče gradski zastupnici iz proračuna će značajna sredstva biti osigurana i za obnovu pročelja. Prema prijedlogu, Grad bi sufinancirao, 80 posto obnove u užoj jezgri grada, odnosno 70 i 60 posto u ostatku grada.

ZAGREB – Proračun za 2017. godinu koji iznosi 603 milijuna kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 6,76%  donijela je Skupština Zagrebačke županije na današnjoj sjednici. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proračun za iduću godinu ocijenio je kao razvojan, socijalan i realan te je najavio kako Zagrebačka županija u 2017. godini neće smanjivati financijska sredstva namijenjena za zdravstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, rad braniteljskih i umirovljeničkih udruga itd.  Kao i prethodnih godina najveći iznos izvornog Proračuna 132 milijuna i 785 tisuća kuna, odnosno 38,76% ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Naime, iz ovog odjela, izdvojit će se do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju i to oko 47,5 milijuna kuna. Između ostalog, u 2017. godini, planira se završetak dogradnje OŠ Bedenica, zatim dogradnja i rekonstrukcija OŠ Bistra, izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima.

KRAPINA – Uz Istarsku, Međimursku, Šibensko-kninsku i Primorsko-goransku županiju,  u aplikaciji Otvoreni proračun  sada su dostupni i proračunski podaci Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija ove su županije pokazale kako su spremne sve svoje podatke o trošenju sredstava staviti građanima na uvid. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ističe kako su županije i dosad bile na samom vrhu prema transparentnosti proračuna u Republici Hrvatskoj. –  Naša je misija odgovorno trošenje proračunskih sredstava, a građani moraju znati na što se troši njihov novac te stoga načelo transparentnosti proračuna uvijek provodimo u praksi – navodi župan Kolar i podsjeća kako je Krapinsko-zagorska županija i ove godine dobila najvišu moguću ocjenu Instituta za financije u istraživanju proračunske transparentnosti, a već niz godina kontinuirano ima i bezuvjetno mišljenje državne revizije, što jasno govori o zakonitosti trošenja novaca.

ČAKOVEC – Gradski proračun za 2017. godinu u iznosu od 139 milijuna kuna, što je za deset milijuna kuna manje u odnosu na 2016. godinu usvojen je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Čakovca. Isto tako, odlukom većine vijećnika, donijet je i rebalans ovogodišnjeg proračuna, jer se do sada nije ostvario u onom obimu u kojem je bio planiran, kaže gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i dodaje da njegovo izvršenje do 31. listopada iznosi 110 milijuna kuna. Najznačajniji dio gradskog proračuna i u 2017. će biti uložen u razvojne projekte, napominje Kovač i dodaje da se radi o projektima natkrivene Gradske tržnice, izgradnje IV. OŠ, zatim Sjeverne obilaznice, dva rotora Savska Ves i Ivanovec, a ulagat će se i dalje u ostalu prometnu infrastrukturu.

KOPRIVNICA – Na temu Poslovnih prilika za investicije u strojeve za industriju drva i namještaja kroz fondove EU u Koprivnici je održan austrijsko-hrvatski poslovni susret u organizaciji Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu te Županijskom gospodarskom komorom i Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Potencijali za suradnju Austrije i Hrvatske te investicije u drvno-prerađivačkom sektoru iznimno su veliki, kaže direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl, te dodaje kako su austrijske tvrtke poznate po proizvodnji strojeva i opreme za drvno-prerađivačku industriju koji bi se mogli implementirani u hrvatske tvrtke. Industrija je to velikih mogućnosti, ističe predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije Ivić Pašalić i mora se raditi na restrukturiranju, državnom okviru te razvoju dizajna. Drvno-prerađivački sektor jedan je od najbrže rastućih u Hrvatskoj i među prvima je izašao iz krize, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren i napominje kako je 35% površine županije pokriveno šumama. Na susretu je predstavljena i strategija razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja od 2016. do 2020., kao i potencijali za suradnji i investicije u drvno-prerađivačkoj industriji.

VARAŽDIN – S provedbom projekta „T4 – Transnational Technology Transfer Training“ u okviru Erasmus+ Programa – Strateška partnerstva za strukovno obrazovanje i trening započela je Županijska gospodarska komora Varaždin. U projektu sudjeluje sedam partnera iz Austrije, Slovenije, Italije, Rumunjske i Hrvatske. Cilj je utjecati na povećanje i unaprjeđenje vještina i sposobnosti malih i srednjih poduzeća u području transnacionalnog transfera tehnologija te na javne i privatne organizacije da žurnije reagiraju na potrebe poslovnog sektora. Dugoročno, želi se povećati suradnja između obrazovnog sustava te malih i srednjih tvrtki, koja će pridonijeti usvajanju transnacionalnog transfera tehnologije kao sredstva za ubrzavanje rasta i razvoja. Projekt će  trajati 24 mjeseca s ukupnim budžetom od 185 tisuća i 700 eura.

KOPRIVNICA – Edukacija o EU fondovima za predstavnike javnog sektora održava se u Koprivnici. Cilj je dodatno informirati zaposlenike gradske uprave, gradskih poduzeća i ustanova, te im pomoći u stjecanju praktičnih znanja koja mogu biti od važnosti za lokalnu zajednicu u smislu efikasnijeg korištenja EU sredstava. Edukacija je podijeljena u šest modula tijekom 12 dana, a  sudjeluje 21 polaznik. U nastojanju da Koprivnica postane grad još poželjniji i ugodniji za život, već godinama uspješno se provode projekti sufinancirani iz EU fondova, a sve veće mogućnosti koje se pružaju kroz EU fondove potrebno je popratiti i stalnim ulaganjem u ljudske resurse, kazao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić,pozdravljajući polaznike edukacije.

loading