Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 01.12.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije nabavio je iz decentraliziranih sredstava  višenamjenski automatski vanjski defibrilator vrijedan 138 tisuća kuna. Defibrilator dizajniran za sve reanimacijske situacije danas je pušten u rad u sjedištu Zavoda za hitnu medicinu u Varaždinu. Događanju je uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljanca prisustvovao  i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

ČAKOVEC – Prijedlog proračuna Grada Čakovca za 2018. godinu, koji iznosi 158 milijuna kuna, usvojen je na današnjoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća. Proračun je veći za oko 20 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji i obuhvaća niz kapitalnih projekata koje želimo realizirati u 2018., govori gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i navodi da su dva najvažnija rekonstrukcija nadvožnjaka u Vukovarskoj ulici te dogradnja dva objekta predškolskih ustanova, za što će se u 2018. izdvojiti oko 11 milijuna kuna. U proračunu su značajnije povećana sredstva za obrazovanje i kulturu, pa će tako pola milijuna kuna od iduće godine ići za Muzej Međimurja Čakovec. Usvojen je danas i rebalans ovogodišnjeg proračuna, za koji Kovač kaže da je bio realno planiran jer se smanjuje tek za otprilike milijun kuna, dakle sa 139 na 138 milijuna kuna.

BRCKOVLJANI – Obnovljenu staru zgradu Područne škole Lupoglav, u općini Brckovljani, danas je obišao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Unatrag nekoliko godina Zagrebačka županija u ovu školu, od novog krova, dogradnje novog dijela do uređenja stare zagrade uložila je 3,5 milijuna kuna, istaknuo je  Frankić. I općina Brckovljani iz svojeg proračuna koji je oko 6,5 milijuna kuna čak 2 milijuna izdvaja za predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje mladih, rekao je načelnik Željko Funtek. Tako će 118 učenika ove područne škole od sljedećeg tjedna pohađati nastavu u primjereno uređenim prostorima.

ZAGREB – Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 2. prosinca 2017. obilježava osmu godišnjicu useljenja u novu zgradu. Na taj dan Muzej ima cjelodnevni besplatni ulaz i brojne programe za sve uzraste i interese. Kako se ove godine obilježava 100. obljetnica rođenja Vjenceslava Richtera, MSU nizom aktivnosti podsjeća na kultne projekte tog majstora povezivanja i vizionara koji je realizirao projekte po čitavom svijetu. Tako je ove subote,  od ukupno 16 besplatnih programa koje MSU poklanja posjetiteljima za svoj rođendan, sedam posvećeno Richteru, od kojih su dva stručna vodstva po izložbi, zatim tematska radionica za djecu, a bit će predstavljeni strip Richterova igra, knjiga Buntovnik s vizijom, opsežni dvojezični katalog izložbe na 440 stranica, kao i suveniri nastali u povodu retrospektive.

VARAŽDIN – Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije nabavio je iz decentraliziranih sredstava u višenamjenski automatski vanjski defibrilator vrijedan 138 tisuća kuna. Defibrilator dizajniran za sve reanimacijske situacije danas će biti pušten u rad u sjedištu Zavoda za hitnu medicinu u Varaždinu. Događanju će danas u podne uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Mladena Smoljaneca prisustvovati  i župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

BRUXSELLES/ČAKOVEC – „Međimursko meso ‘z tiblice“ upisano je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, objavljeno je jučer u Službenom listu Europske unije. Tako je „Međimursko meso ‘z tiblice“ postalo 18. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran u EU. Inače, zahtjev za registraciju naziva „Međimursko meso ‘z tiblice“ na razini Europske unije, Europskoj komisiji uputila je Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda iz Čakovca 2016. godine.

ZAGREB – Predstavljanju projekta „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“ financiranog od Europske komisije, a provodi ga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, prisustvovala je i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić. U planirane dvogodišnje aktivnosti uključit će se i Povjerenstvo Koprivničko-križevačke županije koje uspješno surađuje s pravobraniteljicom i do sada je sudjelovalo u svim njezinim projektima.

KRAPINA – Turska gospodarska delegacija posjetila je danas, 1. prosinca 2017. godine, Krapinsko-zagorsku županiju i Grad Krapinu. Cilj posjeta je upoznavanje Zagorja kao industrijske, ali i turističke destinacije, a turske delegate prvenstveno zanima toplički turizam i njegov razvoj. U Krapini su se sastali sa predsjednikom Županijske gospodarske komore Josipom Grilcem, načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem te zamjenikom župan za gospodarstvo Anđelkom Ferekom Jambrekom. – Turska ima, 78 milijuna ljudi, da u samo malom dijelu dođe do razmjene, to bi imalo velik značaj za županiju – istaknuo je Ferek Jambrek. Na sastanku su se spominjale i ostale grane gospodarstva poput prijevoza, jer kroz Macelj prođe veliki dio turski prijevoznika. Turska delegacija danas još planira obići i Krapinske te Tuheljske Toplice da se što bolje upozna sa topličkom ponudom županije.

KRAPINA – Plaketu „Škola ambasador Europskog parlamenta“ Srednjoj školi Krapina uručila je danas, 1. prosinca 2017. godine na prigodnoj svečanosti, eurozastupnica Marijana Petir. Škola kontinuirano sudjeluje u programima u okviru kojih učenici proširuju svoja znanja o Europskoj uniji i postižu zapažene rezultate na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Europskog parlamenta, a plaketu je zaslužila nakon provedbe planiranih aktivnosti i uspješno završene evaluacije te se sada nalazi u društvu 14 škola koje su nositelji ove plakete.  Da se županija ponosi svojim srednjim školama, rekao je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek te čestitao ravnatelju škole Ivici Rozijanu, predanim učiteljima, mentorima i učenicima na njihovom znanju i trudu. – Stava smo da maksimalno treba ulagati u školstvo i obrazovanje, a županija će i dalje maksimalno ulagati upravo u obrazovanje – zaključio je Ferek Jambrek.

ZAGREB – Zagrebački električni tramvaj i ove će godine sudjelovati u bogatoj adventskoj ponudi grada Zagreba. Tradicionalni veseli božićni tramvaj vozit će i ove godine zagrebačkim ulicama od subote, 2. prosinca. Kao i prijašnjih godina tramvaj će voziti radnim danom od 16,00 do 19,00 sati, a polasci će biti svakih 30 minuta. U dane vikenda tramvaj vozi od 10,00 do 14,30 sati te od 16,00 do 19,00. Polazna stanica Veselog božićnog tramvaja je na uglu Praške i Trga bana Josipa Jelačića, a vozit će preko Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom do Ulice Republike Austrije te Jukićevom i Mihanovićevom preko Zrinjevca do polazne stanice u Praškoj.

PUŠĆA – 14. Poljoprivredni božićni sajam, 13. Izložba rakija Zagrebačke županije te 10. Izložba sireva Zagrebačke županije održat će se u subotu, 2. prosinca 2017. godine u športskoj dvorani Osnovne škole „Pušća“ od 10,00 sati.Na sajmu će sudjelovati preko 70 izlagača iz zaprešićkog kraja, Zagrebačke županije, grada Zagreba, Krapinsko-zagorske te Bjelovarsko-bilogorske županije.U ime Zagrebačke županije događaju će prisustvovati župan Stjepan Kožić.

loading