Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.01.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Tradicionalni novogodišnji šahovski turnir, 54. memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovičića, igra se danas u prostorijama Zagrebačkog šahovskog saveza, gdje će snage odmjeriti najbolji šahisti iz Slovenije, Mađarske, BiH i Hrvatske. Povlačenjem prve figure turnir je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo kako su ovakvi turniri izuzetno važni za popularizaciju šaha među mlađim generacijama. Tko će ponijeti titulu najboljeg šahista na ovom turniru znat će se u večernjim satima.Turnir je otvoren i za javnost pa svi zainteresirani u Masarykovoj 22 mogu gledati natjecanje.

ZAGREB – Renomirana međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s u svojem zadnjem izvješću, objavljenom 29. prosinca 2016. godine, poboljšala je izglede Zagrebačkog holdinga ocijenivši ih stabilnim uz zadržavanje ocjene BB-. Treća je to uzastopna korekcija kreditnog rejtinga nabolje, što dodatno potvrđuje dobar poslovni smjer Zagrebačkog holdinga. Izgledi su, između ostalog, poboljšani i zbog uspješnog refinanciranja obveznica, stabiliziranja odnosa kreditne zaduženosti i operativne dobiti te daljnje podrške Grada Zagreba, čiji su izgledi, kao i oni Republike Hrvatske, također ocijenjeni stabilnima

ZAGREB – U novozagrebačkom naselju Odra nedavno je izgrađena nova škola, ali zbog problema sa zemljištem, ne može se graditi dvorana. U proračunu Grada Zagreba za 2017. godinu predviđeno je deset milijuna kuna za izradu projekta i početak radova. Uz djecu u Odri, ni ona u Granešini u Dubravi više neće vježbati na školskim hodnicima. Naime, dodatnih 25 milijuna kuna u proračunu za iduću godinu predviđeno je za izgradnju dvorane na koju se čeka godinama jer zemljište pokraj škole, na kojoj se trebala graditi, vlasnik ne želi prodati. Dvorana će se sad, prema najavama, graditi preko puta škole, a budući da bi djeca do nje trebala dolaziti prelazeći cestu, gradit će se i pothodnik.

VARAŽDIN – Jučer, prvog dana 2017. godine, varaždinski je gradonačelnik Goran Habuš obišao je dežurne službe u gradu. Posjet Općoj bolnici Varaždin bio je prilika da gradonačelnik  ravnateljici Sanji Zember uruči donaciju grada od 18.000 kn za nabavu EKG aparata za rad hitne internističke ordinacije. Da je novogodišnja noć u Varaždinu bila jedna od mirnijih u proteklih nekoliko godina, gradonačelnik se uvjerio nakon posjete Policijskoj upravi varaždinskoj i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Varaždin.

ČAKOVEC – Ustanove koje su u novogodišnjoj noći bile zadužene za javni red i sigurnost građana, obišli su čelnici Međimurske županije, predvođeni županom Matijom Posavcem i  predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom.  U rodilištu Županijske bolnice Čakovec, prigodno su darivali roditelje Tijane Radiković iz Frkanovca,  prve bebe  rođene u Međimurju u 2017. godini. Darivanju prvorođene bebe tradicionalno se priključilo i vodstvo Županijske bolnice Čakovec predvođeno ravnateljem Robertom Grudićem.

KOPRIVNICA – Stanovnici Koprivnice od prvog dana 2017. godine imaju niže cijene skupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada. Do smanjenja cijena došlo je zbog promjene stope PDV-a s 25% na 13% te odobrenja zahtjeva Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac za promjenu cijene sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada, koje je dao Grad Koprivnica. Smanjenje će zasigurno utjecati pozitivno na budžet domaćinstva, ističe zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić te dodaje kako su kod poslovnih subjekata uštede nešto veće što će im biti dodatan poticaj za daljnje poslovanje. Kućanstva tako po članu obitelji, umjesto dosadašnjih 12,68 kuna plaćat će 11,81 kuna, dok poslovni subjekti plaćaju po zapremnini posude, a smanjenja su od 7,32 kune do 71,19 kuna. Poslovnim subjektima koji plaćaju po metru kubnom cijena je smanjena od 20 kuna do 72,79 kuna.

ZAGREB – Natječaj za provedbu podmjere 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, provedba tipa operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Više o uvjetima natječaja dostupno je i na web-u Zagrebačke županije. Prijavitelji će moći ostvariti povrat do 100% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji će se po odobrenom projektu moći dodijeliti iznosi 8.000 eura, a najviši do 49.999 eura. Zahtjevi za potporu mogu se podnositi u AGRONET-u do 24. veljače 2017.

KRAPINA – Zimska škola informatike, tradicionalno se već 22 godine za redom održava tijekom zimskih školskih praznika, a Krapina joj je domaćin punih 17 godina. U organizaciji Krapinskog informatičkog kluba KRIK, Hrvatskog saveza informatičara i Srednje škole Krapina ovogodišnja Škola počinje sutra i traje do 10. siječnja. Radionice će pohađati oko 270 najboljih srednjoškolaca informatičara iz Hrvatske, koji će se u Krapini pripremati za natjecanja, te učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i nastavnici iz Krapinsko-zagorske županije.

loading