Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.01.2018.

Posted in Vijesti

BRAČAK – Tek u podne prvog dana 2018. godine, u Općoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Zabok rođena je prva beba u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zara, prvo dijete Matee Strabić iz Krapine, a djevojčicu Mašu nešto prije 19,00 sati rodila je Snježana Radišković iz Oroslavja, kojoj je to drugo dijete. Djevojčice i njihove majke su, 2. siječnja 2018. godine, u pratnji ravnatelja bolnice Tihomira Vančine i voditelja Odjela ginekologije i porodništva dr. Rajka Fureša posjetili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom Jambrekom. Uz čestitke prvim malim Zagorkama u 2018. godini, župan Željko Kolar je majkama uručio novčane poklone i tom prilikom izrazio zadovoljstvo radom rodilišta, ponajprije liječnika i medicinskog osoblja, a za još bolje uvjete najavio daljnju pomoć županije u opremanju. Iako se u Krapinsko-zagorskoj županiji demografska slika polako mijenja na bolje, što pokazuju i podaci o povećanom broju djecu u prvim razredima osnovnih škola, župan Kolar drži da je najbolja demografska obnova, ako se mladima može osigurati radno mjesto, stan ili povoljni krediti. Uz darove Županije, Zara, prva Zagorka rođena u 2018. godini dobila je čestitku i dar predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

ZAGREB – Prezentacija podzemnih spremnika za odvojeno skupljanje otpada za papir, plastiku, staklo i tekstil,  jutros, 2. siječnja 2018. godine održana je na raskrižju Kranjčevićeve i Brozove ulice, a kojoj je prisustvovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radi se o podzemnim spremnicima, za koje je napravljen prostor pod zemljom prilikom rekonstrukcije Kranjčevićeve ulice. Isto je pripremljeno i u Primorskoj ulici te naselju Podbrežje, a uz buduće rekonstrukcije javnih prostora i prometnica to će se raditi u Donjem i Gornjem Gradu.  Uz estetsku ovi spremnici imaju i tri osnovne funkcionalne prednosti, a to su, kako kaže voditeljica Čistoće Marina Lovrečki, nemogućnost onečišćenja prostora, zapaljenja te manja emisija štetnih mirisa. Vrijednost izgradnje i postrojenja ovih spremnika je oko 180 tisuća kuna. Kako  je rekao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Zagrepčanima neće poskupjeti cijena odvoza smeća te će se formirati prema volumenu.

ZAGREB – Zagrebački holding raspisao je natječaj o kupoprodaji poslovnih prostora u novozagrebačkom naselju u izgradnji Podbrežju. Riječ je o osam poslovni prostora različitih kvadratura koji će biti u potpunosti izgrađeni u travnju 2018. godine. Ponude se dostavljaju pisanim putem Zagrebačkoj stanogradnji do 10. siječnja, a javno otvaranje ponuda bit će održano 15. siječnja 2018. godine. Više informacija o uvjetima natječaja kao i o samim poslovnim prostorima moguće je saznati na mrežnim stranicama Zagrebačkog holdinga.

ZAGREB – Članovi Skupštine Zagrebačke županije složili su se da se s Gradom Zagrebom potpiše Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“. Nakon sklapanja Sporazuma, Zagrebački centar za gospodarenje otpadom će pokrenuti aktivnosti za izradu projektnog zadatka radi izrade studijsko-projekte dokumentacije za koju će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurati 85% sredstava. Sporazumom se utvrđuje kako će se Centar za gospodarenje otpadom nalaziti na području grada Zagreba, dok će se na području Zagreba i Zagrebačke županije projektirati pretovarne stanice. Vrsta tehnologije obrade i način zbrinjavanja otpada unutar samog centra kao i točan broj i lokacije pretovarnih stanica definirat će se studijom izvedivosti.

VARAŽDIN – U varaždinskom je rodilištu jučer, 1. siječnja, 55 minuta nakon ponoći, rođena prva beba u novoj 2018. godini. Svoje prvo dijete, sina Marka rodila je Helena Šljepica iz Zadra. Danas je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin posjetio Odjel za ženske bolesti i porodništvo Opće Bolnice Varaždin i darivao prvu bebu rođenu ove godine. Od 1467 djece rođene u varaždinskoj bolnici protekle godine bilo je 704 djevojčice i 763 dječaka.

KOPRIVNICA – Tradicionalno, čelnici Koprivničko-križevačke županije, predvođeni županom Darkom Korenom, jutros su posjetili odjel hitne medicine i rodilište koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“. Prva beba, djevojčica Eden, u koprivničkoj bolnici u 2018. rođena je jučer navečer, oko 21.30 sati, a noćas su rođene još dvije bebe također djevojčice, Loreta i Klara. U prošloj godini bilo je 794 poroda, a 2016. 837. Iako broj poroda iz godine u godinu opada, koprivničko-križevački župan Darko Koren kaže kako rođenje tri bebe u prvim danima 2018. ipak pokazuje malo „svjetla na kraju tunela“. Prilikom posjete, čelnici koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ najavili su niz ulaganja u infrastrukturu, edukaciju kadrova i otvaranje novih radnih mjesta upravo na odjelu ginekologije i pedijatrije u naredne dvije godine.

KRAPINA – Potpore u poljoprivredi na području Grada Krapine za 2017. godinu dodijelio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Programom je utvrđeno da se bespovratna sredstva dodjeljuju za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, odnosno kupnju novih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, sudjelovanje na predavanjima, savjetovanjima, tečajevima, edukacijama, sajmovima i sličnim gospodarskim manifestacijama u cilju usvajanja novih znanja i vještina poljoprivrednika, kao i predstavljanja njihovih proizvoda i otvaranja novih tržišta te za poticanje ekološke proizvodnje.Dodijeljeno je osam potpora za kupnju nove opreme u visini od deset tisuća do dvadeset tisuća kuna te jedna potpora za poticanje ekološke proizvodnje u iznosu od dvije tisuće kuna.

ZAGREB – Za vrijeme održavanja utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu do petka 05. siječnja 2018., uvedena je privremena organizacija prometa u ulicama Bliznec, Sljemenska cesta, Gračanska, Markuševečka, Ksaverska, Jandrićeva i Mlinovi. Zabranjuje se promet i parkiranje na prilaznoj cesti, od Sljemenske ceste do Tomislavovog doma do 05. siječnja od 6,00 do 12,00 sati. Za promet je zatvorena osim za vozila s dozvolom Ulica Bliznec i Sljemenska cesta od Ulice Bliznec do Šestinskog lagvića 03. siječnja od 09,00 do 19,00 sati, te 04. siječnja od 10,00 do 21,00 sat. Isto tako za promet će biti zatvorena Gračanska cesta i Markuševečka cesta na dijelu od Ulice Bliznec do Ulice Jazbina, od  03. i 4. siječnja od 09,30 do 19,00 sati. Pristup stanarima Gračanske ceste i Podsljemena dozvoljava se samo od Markuševečke ceste. Za sav promet bit će zatvoren  Prilaz kraljičinom zdencu od Šestinske ceste do Šestinskog lagvića osim za autobuse ZET-a dana 03. i 4. siječnja  od 10,00 do 19,00 sati.

VARAŽDIN – Djeci s prebivalištem na području grada Varaždina rođenoj u razdoblju od 1. siječnja 2000. godine do 31. prosinca 2017. godine, povodom božićnih blagdana  isplaćuju se dječje božićnice  u iznosu od 120  kuna. Radi se o  više od 7 tisuća varaždinske djece, a sredstva se isplaćuju putem poštanskih uputnica na adresu prebivališta djeteta Iz Hrvatske pošte, obavijestili su da je rok za isplatu dječjih božićnica produžen do 5. siječnja.  

KOPRIVNICA – Nada Šešić ponovno je izabrana za predsjednicu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Na Skupštini je istaknuto kako su u punopravno članstvo u 2017. primljeni Udruga „Peski art“ iz Đurđevca te plesni studio Pučkog otvorenog učilišta Križevci. U rad Zajednice uključeno je 56 samostalnih udruga sa 150 sekcija i četiri tisuće članova, a u ovoj godiniodržat će se brojne standardne manifestacije poput Županijskih susreta kazališnih amatera i Županijske smotre izvornog folklora.

ČAKOVEC – Započeli su zimski sportski kampovi i radionice koje Grad Čakovec organizira zajedno sa Zajednicom sportskih udruga Grada Čakovca, Društvom pedagoga Tehničke kulture Međimurske županije, Umjetničkom školom „Miroslav Magdalenić“ Čakovec, te s profesorima informatike iz Međimurja. Nakon sportskih kampova održanih prošloga tjedna, od 2. siječnja započet će i baletna radionica, na koju se do sada prijavilo se 15- ero djece. Tjedan dana iza baletne, započet će i glazbena radionica, na koju je prijavljeno 22 djece. Obje radionice održavat će se u prostorima Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ u Čakovcu. Veliki interes vlada i za radionice iz tehničke kulture koje započinju 8. siječnja, a posljednji tjedan praznika rezerviran je za informatičke radionice.

loading