Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 02.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Grad Zagreb osigurao je gotovo 13 milijuna kuna potpore za čuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. U tijeku je potpisivanje ugovora, nakon čega će se odobrena potpora doznačiti jednokratno, na poslovni račun korisnika koji je dužan imati vlastito ulaganje u projektu. Visina vlastitog ulaganja mora biti u iznosu od najmanje 20% od dodijeljenog iznosa potpore. Prema objavljenoj listi odobrenih korisnika potpora radi se o 794 obrta ukupne vrijednosti 10.941.500 kuna te od 147 trgovačkih društava u ukupnom iznosu od 1.815.500 kuna dok se pojedinačne potpore kreću od 10 do 30 tisuća kuna.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić u srijedu, 2. siječnja 2018. godine svečano je uručio ključeve šest novih vatrogasnih vozila vatrogascima Javne vatrogasne postaje grada Zagreba. Riječ je o najsuvremenijim vozilima za korištenje u hitnim intervencijama poput nesreća u kojima sudjeluju tramvaji, kamioni ili vlakovi, ali i o četiri nova visokotlačna modula za gašenje požara. Novu opremu koristit će dobrovoljna vatrogasna društva i Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas, 2. siječnja 2019. godine obišao je prostore zagrebačke podružnice Udruge Anđeli koja djeluje u neprimjerenih prostorima na Knežiji. U 100 četvornih metara prostora, koje je ustupio jedan od roditelja djeteta s autističnim poteškoćama radi se rehabilitacija i vježbe za 50 mališana s poteškoćama u razvoju, a potrebe su još i veće. Uvjerivši se u skučene prostore i potrebe Udruge, zagrebački gradonačelnik Bandić obećao je rješenje problema kroz mjesec dana. – Naime, do 9. siječnja otvoren je natječaj za gradske prostore namijenjen neprofitnim udrugama, na koji se prijavila i ova Udruga, tako da će se svakako naći i urediti primjeren prostor- istaknuo je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Prvim potezom na šahovskoj ploči gradonačelnik Milan Bandić je u utorak, 2. siječnja 2019. godine otvorio tradicionalni, 56. memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovičića u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza. Riječ je o jednom od najjačih šahovskih turnira u Hrvatskoj u sklopu kojeg će ove godine snage odmjeriti 22 šahista od kojih je čak 12 velemajstora.

KOPRIVNICA – Tradicionalno prvog radnog dana u novoj godini, čelnici Koprivničko-križevačke županije jutros, u srijedu, 2. siječnja 2019. godine, posjetili su rodilište koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“. Prva beba, dječak Erik, rođen je jučer u 10 sati, a 2018. godine završena je jednim porodom više nego 2017., kaže voditelj Odjela za ginekologiju Ivica Stanišić te dodaje kako je lani bilo 795 poroda, od čega deset blizanačkih trudnoća, što znači da je rođeno 805 djece. Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić naglašava kako u bolnici čine sve da poboljšanjem infrastrukturnih uvjeta stvore bolje uvjete za boravak djece i majki u koprivničkoj bolnici. Laganim povećanjem broja rođene djece u Koprivničko-križevačkoj županiji, zadovoljan je župan Darko Koren koji naglašava kako će Županija učiniti sve što je u njihovoj moći da se to stanje još više poboljša. U godini za nama u koprivničkoj je bolnici rođeno 339 djevojčica i 406 dječaka.

ZAGREB – Tradicionalni novogodišnji turnir 56. Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića, u organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza, održava se u srijedu, 2. siječnja 2019. godine u prostorijama Saveza u Zagrebu. Turnir prema običaju otvara gradonačelnik Zagreba  Milan Bandić.

ČAKOVEC- Prva ovogodišnja rođena beba u Međimurju je Karlo Sabol, sin Nikoline i Valentina iz Murskog Središća, a rođen je u ranim popodnevnim satima na Novu godinu. Prvu rođenu bebu posjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec te uručio simbolični poklon bon, košaru punu voća te velikog plišanog medvjedića. Tom prilikom, župan Posavec obišao je i novi odjel neonatologije, nove rađaone i prostorije za pripremu poroda gdje su višemilijunskim ulaganjem stvoreni vrhunski uvjeti te je najavio kako će u narednom razdoblju biti nabavljena i dodatna nova oprema, ali i naglasio kako su ipak najvažniji stručni i poslu posvećeni ljudi, zaposlenici bolnice.

ZAGREB – Suncokretom ruralnog turizma, nagradom kojom se promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, s područja Zagrebačke županije u kategoriji Turistička seljačka gospodarstva nagrađen je Turopoljski grunt Dianežević iz Velike Gorice, u kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu posebno priznanje za razvoj turističkih suvenira u ruralnom području dodijeljeno je obrtu Srčeko iz Samobora, u kategoriji Ruralno-turistički projekti posebno priznanje za inovativnost u ruralnom turizmu dodijeljeno je KUD-u Čiče iz Novo Čiče. 50. Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini dobila posebno priznanje za dugogodišnju manifestaciju prezentacije vina u kategoriji Ruralno-turističke manifestacije, dok je Vinarija Jagunić iz Jastrebarskog dobitnica posebnog priznanja za promociju plešivičkoga pjenušca u kategoriji Vinski turizam.

ČAKOVEC – Više od 1,7 milijuna kuna odobreno je Gradu Čakovcu za obnovu Dječjeg vrtića „Pčelice“ u Ivanovcu temeljem natječaja iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Riječ je o 80 posto potrebnih sredstava namijenjenih za rekonstrukciju vrtića i dogradnju jedne dodatne jedinice za boravak djece, ulaznog prostora, sanitarni čvor te natkrivanje terase, budući da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na nešto više od 2 milijuna kuna, a uključuje i nabavku namještaja, opreme i didaktičkih materijala. Ovo je još jedan vrtić čiji je osnivač Grad Čakovec, a koji će biti obnovljen ili dograđen sredstvima iz europskih fondova. Naime, početkom ove godine završena je energetska obnova vrtića „Mrav“ u Mačkovcu, a pred završetkom su radovi na dogradnji „Maslačka“ u Čakovcu.

VARAŽDIN – Prvu bebu rođenu u novoj, 2019. godini posjetit će, na Odjelu za ženske bolesti i porodništvo Opće Bolnice Varaždin, u srijedu, 2. siječnja župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Varaždinska županija tradicionalno daruje prvu novogodišnju bebu poklon bonom i paketom sa svim nužnim stvarima za najmlađeg člana porodice.

KOPRIVNICA – Koprivničko Gradsko komunalno poduzeće Komunalac objavilo je termine odvoza božićnih drvaca na području Koprivnice. Tako će se dvije srijede u siječnju, 9. i 16. siječnja odvoziti božićna drvca. Koprivničanici odbačena božićna drvaca mogu odložiti pored najbližeg zelenog otoka u Koprivnici, na prostoru Sajmišta te na kompostištu u Herešinu.

KRAPINA – 24. Zimska škola informatike, već se tradicionalno održava u Krapini, u ovoj školskoj godini od 3. do 11. siječnja 2019. godine, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, Srednje škole Krapina i Krapinskog informatičkog kluba KRIK, i uz pokroviteljstvo i potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Škola prepoznata ne samo u hrvatskim, nego i svjetskim okvirima, i tijekom ovih zimskih školskih praznika zaokupit će pažnju tristotinjak hrvatskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, zahvaljujući brojnim zanimljivim radionicama, a svečano otvaranje održat će se u petak, 4. siječnja 2019. u 12,00 sati u Srednjoj školi u Krapini.

loading