Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.01.2020.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Maleni Gabrijel prva je beba rođena u Novoj godini u Varaždinskoj županiji i to 12 minuta nakon ponoći. Njega i njegovu majku Nataliju Evačić posjetila je ovog četvrtka, 2. siječnja 2020. godine savjetnica župana Natalija Martinčević u pratnji pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo Lovorke Horvat. Varaždinska županija tradicionalno daruje prvu novogodišnju bebu poklon bonom i paketom sa svim nužnim stvarima za najmlađeg člana obitelji, a od ove godine novorođene bebe dobivaju na poklon i benkicu i jastučić punjen heljdinim ljuskicama  koji su oslikani motivom Ivana Rabuzina „Svečanost cvijeća“. U pratnji savjetnice Martinčević bili su i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić te voditeljica službe za ginekologiju i opstetriciju Ivana Risek. Inače, u službi za ginekologiju ove bolnice radi 10 liječnika specijalista ginekologije te 60 primalja i medicinskih sestara, a u protekloj godini na svijet je uz njihovu pomoć došlo 1448 novorođene djece. – Čak 111 rodilja je bilo iz drugih županija poput Međimurske i Zagrebačke, a moramo se pohvaliti da je prošle godine bilo rodilja i iz Dubrovnika, Splita i Rovinja što je priznanje našem dobrom radu – istaknula je voditeljica službe za ginekologiju Ivana Risek.

ZAGREB – Uskoro započinje obnova i uređenje mirogojskih arkada. Građanima je za parkiranje osigurano više od 400 mjesta te vikendom dodatno parkiralište iza upravne zgrade Gradskih groblja. U Gradskim grobljima u tijeku su pripreme za početak sveobuhvatne rekonstrukcije i uređenje Aleje mira. U prvoj fazi bit će očišćene Mirogojske arkade s vanjske strane, a u drugoj uređena Aleja mira kojom se kreću ispraćajne pogrebne kolone do posljednjeg počivališta pokojnika.

ZAGREB – U  organizaciji Zagrebačkog šahovskog saveza započeo je  tradicionalni novogodišnji šahovski turnir 57. memorijal prvog hrvatskog  velemajstora Mije Udovičića. Riječ je o najstarijem brzopoteznom šahovskom turniru u Europi, a održava se u prvom tjednu siječnja. Kako je istaknuo predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza, Nenad Škare, ovogodišnji turnir okupio je 26 šahista o čega je njih 12 velemajstora. „Turnir je specifičan jer se igra tzv. cuger, brzopotezni šah na pet minuta koji od natjecatelja zahtijeva posebne vještine što je iznimno zanimljivo samim šahistima i gledateljima“, rekao je Škare. Inače, tradicionalni turnir povlačenjem prvog poteza otvorio je gradonačelnik, Milan Bandić koji je svim natjecateljima poželio uspjeh na šahovskoj ploči.

KOPRIVNICA – U općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“ prva beba u 2020. rođena je u srijedu, 1. siječnja, u 21,30 sati. Radi se o djevojčici Teni, a kako je istaknuto prilikom današnjeg, u četvrtak, 2. siječnja 2020. godine, posjeta rodilištu koprivničke bolnice čelnika Koprivničko-križevačke županije, i dalje pada broj poroda u ovoj bolnici. Svake godine je 10-ak rodilja manje, ističe voditelj Odjela za ginekologiju i opstreticiju dr. Ivica Stanišić i dodaje kako je lani bilo 784 poroda, što je 11 manje nego 2018. godine. Unatoč negativnom trendu, ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić naglašava kako moraju i dalje pružati još kvalitetniju uslugu zbrinjavanja rodilja i novorođenčadi te podsjeća kako su u tijeku radovi potpune rekonstrukcije prijema rodilja koji će biti gotovi do kraja veljače te u potpunosti prilagođen rodiljama. Tradicionalno prvi radni dan u novoj godini rodilište su obišli čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom koji je naglasio kako Županijska uprava ne može direktno utjecati na demografske tokove, ali može na uvjete u kojima liječnici i osoblje u bolnici rade. Posljednja beba u prošloj godini u koprivničkoj je općoj bolnici rođena u utorak, 31. siječnja 2019. godine, oko 17,00 sati.

ZAGREB – Središće dobiva osnovnu školu koja s nastavom počinje od siječnja, odnosno drugog polugodišta nastavne godine. Ondje će se preseliti učenici iz Osnovne škole Ive Andrića u Sopotu te škola Zapruđe. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kaže da je puni kapacitet nove škole u Središću 460 učenika, a za početak će ih biti oko 200. Istaknuo je i da će nova škola Središće odmah imati produženi boravak.

VARAŽDIN – Varaždinska županija preuzela je 200-tinjak poslova ureda državne uprave koji će se obavljati na dvije lokacije u Varaždinu, u Vodotornju u Vrazovoj 4 i u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu 7, kao i u ispostavama u Ivancu, Novome Marofu i Ludbregu te u matičnim uredima na 12 lokacija. Poslove će bez prekida nastavljati obavljati upravni odjeli Županije izuzev poslova upravne i sportske inspekcije te nadzora zakonitosti općih akata predstavničkih tijela općina, gradova i Županije. Umjesto dosadašnjih šest, djelovat će osam upravnih odjela i Služba za unutarnju reviziju. Radno vrijeme upravnih odjela je: ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 7,30 do 15,30 sati, utorkom od 7,00 do 17,00 sati, a petkom od 7,00 do 13,00 sati.

ZAGREB – Dogovoren je način nadoknade nastave učenika osnovnih i srednjih škola na području Zagrebačke županije u tekućoj školskoj odnosno akademskoj 2019/2020. godini.  Tako je zimski odmor za učenike počeo 24. prosinca 2019. godine i traje do 6. siječnja 2020. godine, a nastava počinje 7. siječnja. Proljetni odmor za učenike počinje 10. travnja  i traje do 13. travnja 2020. godine, a nastava počinje 14. travnja. Nastavna godina završava 26. lipnja 2020. godine, odnosno 29. svibnja 2020. godine za učenike završnih razreda srednje škole. Za navedeno produljenje nastave Zagrebačka županija dobila je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

BJELOVAR – Već tradicionalno, čelnici Grada Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorske županije na Novu godinu su obišli žurne službe. Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec i zamjenica župana Bojana Hribljan sa suradnicima su posjetile Centar za hitnu medicinu Opće bolnice Bjelovar, rodilište, Policijsku upravu bjelovarsko-bilogorsku te Javnu vatrogasnu postrojbu. Istaknuto je kako je novogodišnja noć protekla relativno mirno; nije bilo većih bolničkih intervencija, a osim dvije krađe, ni policija ni vatrogasci nisu imali puno posla.

KOPRIVNICA – Tradicionalno, prvog dana 2020. gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima posjetio je rodilište koprivničke bolnice gdje im je domaćin bio voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju dr. Ivica Stanišić. Grad Koprivnica je Grad prijatelj djece i raznim mjerama prati svoje mališane od rođenja do kraja visokoškolskog obrazovanja, rekao je tom prilikom gradonačelnik Jakšić i naglasio kako svim tim mjerama nastoje zadržati mlade u Koprivnici. U novogodišnjoj noći u koprivničkoj bolnici nije bilo poroda, a posljednja beba rođena u 2019. je na Staru godinu oko 17,00 sati.

ČAKOVEC  – Županijska bolnica Čakovec završila je infrastrukturni projekt bežičnog povezivanja i umrežavanja svih bolničkih djelatnosti. Ovim projektom svi građani, korisnici polikliničkih i stacionarnih zdravstvenih usluga kao i svi zaposlenici mogu potpuno besplatno koristiti Internet za osobne potrebe. Nastavno na ovaj projekt, započelo je i testiranje najsuvremenijeg i jedinstvenog sustava vođenja vizite u Hrvatskoj – eVizita, čime Županijska bolnica Čakovec predvodi informatičke trendove i najavljuje niz novih projekata za novo desetljeće.

KUMROVEC – Tradicionalnu manifestaciju “Ophodi Trikraljskih zvezdara“ organizira i ove godine Muzej “Staro selo” Kumrovec. Ophodi zvezdara selom večer uoči blagdana Sveta tri kralja duga je tradicija u sutlanskom kraju. Događanje će se održati u subotu, 4 siječnja 2020. godine  u 17,00 sati, a organizatori pozivaju sve da se pridruže i slušajući tradicijske napjeve skupine zvjezdara uživaju u ljepoti zimske noći.

loading