Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.02.2016.

Posted in Vijesti

VELIKO TROJSTVO – Održana je završna konferencija projekta male Pletenice života i otvoren je Dnevni boravak u sklopu velike Pletenice života u Općini Veliko Trojstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.  U suradnji s partnerima, Županija je sudjelovala u projektu male Pletenice života kojem je osnivni cilj bio poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi i uvođenje novih usluga u području socijalne skrbi. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs nakon završne konferencije prisustvovao je otvorenu Dnevnog boravka. Otvoren je u sklopu projekta velika Pletenica života kojeg županija provodi u suradnji s partnerima. U Dnevnom boravku u Velikom Trojstvu zaposlene su tri osobe, dvije njegovateljice i jedna djecja njegovateljica. Bjelovarsko-bilogorska županija pobrinula se i za izgradnju pristupne rampe za osobe s invaliditetom te uređenje sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom u Dnevnom boravku.

ZAGREB – Zagrebačke razvojne prioritete i projekt, danas će u Parizu, na poziv Gérarda Wolfa, predsjednika Radne skupine MEDEF International, organizacije koja predstavlja francusku udrugu poslodavaca i njenih 800 tisuća poduzeća u svijetu, predstaviti izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem. Predstavljanje je namijenjeno predstavnicima francuskih poduzeća s posebnim naglaskom na sektore prometa, energije, usluge zaštite okoliša i gradskog turizma, a tema će biti i mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova. Nakon prezentacije i rasprave predviđeni su i bilateralni susreti, a u popodnevnim satima, gradonačelnik Bandić susrest će se s predstavnicima hrvatskog iseljeništva u prostorijama veleposlanstva RH u Francuskoj Republici. U Parizu će biti govora i o financiranju projekata iz EU fondova.

KOPRIVNICA – Podjela certifikata gerontodomaćica u projektu „Ruka pomoći“ Kluba za starije „Mariška“ i partnera održana je danas u Koprivnici. Projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna u potpunosti je financiran sredstvima Europske unije, a edukaciju za gerontodomaćice prošlo je 35 nezaposlenih osoba. Cilj projekta je unaprijediti mogućnost zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena te promicanje usklađivanja poslovnog i obiteljskog života razvojem novih i unaprjeđenjem kvalitete postojećih socijalnih usluga u zajednici, podsjeća zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal. Projekt traje od rujna prošle do studenog ove godine, a do sada je provedena verificirana edukacija za gerontodomaćice za 35 nezaposlenih osoba, edukacija o pokretanju vlastitog posla i kako se predstaviti poslodavcu te zapošljavanje 23 gerontodomaćice, podsjeća voditeljica Kluba Mariška Valentina Čadavec.

ČAKOVEC – Sjednica Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije održana je danas u Čakovcu. Članovi Stožera su razmotrili stanje sustava zaštite i spašavanja u prošloj godini, čime su zadovoljni, jer kažu nije bilo opasnosti od većih ugroza poput poplava ili potresa, kao u 2014. godini. Stožer je odradio jednu pokaznu vježbu međunarodnog karaktera, u kojoj su sudjelovali članovi civilne zaštite iz Mađarske i Austrije. Na sjednici je razmotren i županijski Plan razvoja sustava civilne zaštite za razdoblje od 2016. do 2018. godine., kaže predsjednik Stožera i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović i dodaje da se nada da će Stožer u narednim godinama imati više tehničkih aktivnosti, nego obrana od ugroza.

ZAGREB – Studenti Zagrebačkog sveučilišta koji su smješteni u studenskim domovima ipak će plaćati nešto niže cijene smještaja no što je prvotno odlučeno. Nakon nekoliko sastanaka sa predstavnicima Studentskog centra dogovorena je korekcija cijena. Tako će najviša cijena smještaja u dvokrevetnoj sobi biti 600 kn u SN „Stjepan Radić“, a najniža 100 kn na Lašćini.

ČAKOVEC – Poboljšanje vodoopskrbe u međimurskom vodoopskrbnom sustavu sufinancirat će se iz EU bespovratnih sredstava u iznosu od 9 milijuna i 119 tisuća kuna. Međimurske vode prijavile su projekt ”Rekonstrukcija i dogradnja dijela vodoopskrbnog sustava Međimurske županije” na poziv Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda za sufinanciranje iz Kohezijskog fonda. Partneri na projektu su i općine Selnica i Sveti Martin na Muri. Projektom će biti obuhvaćeni radovi na rekonstrukciji magistralnih vodovoda Prekopa- Donji Koncovčak, Nedelišće- Savska Ves sa spojnim vodovima na vodocrpilištu Nedelišće te magistralnog vodovoda uz Dravu. Rekonstruirat će se i izgraditi oko 16 km magistralnih cjevovoda. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 14 milijuna kuna, od čega Europska unija sufinancira 65 posto, Hrvatske vode 25 posto, a ostatak od 10 posto Međimurske vode i spomenute općine. Rok provedbe projekta je 31. prosinac ove godine.

ZAGREB – Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije u više od desetak godina rada, kroz svoje konzultantske usluge, ali i kroz sudjelovanje u izradi i provođenju projekata koji se prijavljuju za EU fondove uspjela je realizirati značajna sredstva. Što se tiče konzultantskih usluga za male i srednje poduzetnike lani je prijavljeno ili je još u tijeku priprema deset projekata, ukupne vrijednosti 127 milijuna kuna, a očekivani povrat je 54 milijuna. Za ruralni razvoj, mjeru 4, aplicirana su 33 projekta u iznosu od 227,5 milijuna kuna i planiranim povratom od 161 milijun. Za mjeru 6, mladi poljoprivrednici, aplicirano je 11 projekata ukupne vrijednosti 1,5 milijuna uz očekivani povrat 1,25 milijuna kuna. Lani je isplaćen i jedan projekt Vinske omotnice, a šest ih je u fazi evaluacije, ukupne vrijednosti 11, 6 milijuna kuna s očekivanim povratom 5,6 milijuna. U ruralnom razvoju izrađene su i aplikacije za 5 JLS kao i strategija za LAG „Sava“ na temelju čega su odobrena sredstva od 551 tisuće kuna za njezin rad. Završava se i 12 projekata iz predpristupnih programa IPARD, te je u izradi Razvojna strategija Zagrebačke županije za razdoblje do 2020. godine.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima vinara iz Koprivničko-križevačke županije održao je zamjenik župana Darko Sobota. Tema sastanka bilo je organiziranje događanja vezanih uz promociju i održavanje izložbi vina od posebnog značaja za Koprivničko-križevačku županiju. Dogovoreno je kako će se Županijska izložba vina održati u Đurđevcu 7. svibnja kad će se obilježiti  i 10. godišnjica rada Zajednice udruge vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije. Za tu će priliku biti izrađena i brošura o radu i djelovanju Zajednice. Zamjenik Sobota prihvatio je inicijativu predstavnika vinara za ponovno prezentiranje vina na međunarodnom sajmu Gast-Intervino u Klagefurtu u ožujku te je istaknuto kako je Savez Alpe-Jadran u mogućnosti sufinancirati troškove izlaganja na izložbi. Koprivničko-križevačka županija objavit će javni poziv za sufinanciranje međunarodnih izložbi.

VARAŽDIN – Tradicionalno proglašenje najboljih sportaša Grada Varaždina u organizaciji Zajednice sportskih udruga, upriličeno je sinoć u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu. Sportašica godine je Lucija Pokos, članica Atletskog kluba Sloboda , a sportaš godine je Enes Garibović iz športskog Karate kluba Varaždin. Najbolja   sportska   muška ekipa je Hrvački klub „Vindija“, a ženska Stolnoteniski klub „Varaždin“. Na svečanosti su dodijeljene i nagrade za Sportaša i sportašicu  kao i Sportsku ekipu godine u muškoj i ženskoj kategoriji kod osoba s invaliditetom. Također dodijeljena je i nagrada za najveću nadu varaždinskog sporta među sportašima i sportašicama, te priznanja, diplome i zlatne plakete Zajednice sportskih udruga grada Varaždina.

KRAPINA – Otvorenjem tradicionalne, šeste međunarodne izložbe „Maske“, u Galeriji grada Krapine započeo je program manifestacije „Krapinske fašničke špelancije“ koji završava fašničkom povorkom, 7. veljače. U međuvremenu, održat će se još nekoliko programa; u četvrtak 04. veljače u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 18,00 sati slijedi prigodna promocija fašničkog lista Zvonec, a u petak, 5. veljače u Festivalskoj dvorani na repertoaru je kazališna predstava Miris lovine.

loading