Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.02.2017.

Posted in Vijesti

SVETA NEDELJA – Poliklinika „Radiochirurgia Zagreb“ – najsuvremenije klinike za rano otkrivanje i liječenje karcinoma u ovom dijelu Europe otvorena je danas 02. veljače 2017. godine u Svetoj Nedelji. Riječ je o investiciji vrijednoj desetak milijuna eura, kojom se želi osigurati uspješnija borba protiv karcinoma u Hrvatskoj, ali i širem prostoru jugoistoka Europe. Ujedno, tim se projektom želi zadržati mlade i uspješne medicinske kadrove u Hrvatskoj. Koliko je ova poliklinika značajna za Hrvatsku svojim dolaskom su potvrdili brojni uglednici iz političkog i javnog života. Između ostalih i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic koja je istaknula kakao je prevencija u vidu zdravog načina života i ranog otkrivanja raka nužna kako bi se broj oboljelih i umrlih smanjio. Inače svake godine od nekog oblika raka u Hrvatskoj oboli 25, a umre 14 tisuća ljudi.

ZAGREB – Stan od 60-ak metara četvornih u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec dodijeljen je danas na korištenje obitelji teško pokretnog Ilije Karamatića, oca dvoje djece, čija je teška životna situacija potaknula brojne Zagrepčane na dobra djela. Ova četveročlana obitelj tako će zahvaljujući Gradu Zagrebu u novom stanu, imati dostojanstvene životne uvjete, a u neposrednoj blizini djeca će ići i u školu, odn. vrtić, što je Iliji Karamatiću, zbog teške pokretljivosti iznimno bitno. Podsjetimo, obitelji će se pomoći i financijski, nakon što Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom utvrdi na koje još oblike pomoći imaju pravo.

ZAGREB – Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet realiziran u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu, u Hrvatskoj je tijekom siječnja ostvareno 178 tisuća dolazaka i 492 tisuće noćenja. To je porast u dolascima od 17%, odnosno od 18% u noćenjima. Od ukupnog broja dolazaka i noćenja, strani turisti su ostvarili 102 tisuće dolazaka što je porast od 20% i 291 tisuću noćenja porast od 26%, dok su domaći turisti ostvarili 76 tisuća dolazaka porast od 13% i 202 tisuće noćenja rast od 8%. U siječnju su najviše noćenja ostvarili domaći turisti, a zatim turisti iz Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije, Austrije  te Njemačke. Najviše noćenja je ostvareno u Gradu Zagrebu 96 tisuća noćenja, a slijede Istra, Kvarner te Splitsko-dalmatinska županija. Analizirajući promet po destinacijama, najbolji rezultati su ostvareni u Zagrebu.

ZAGREB – Sastanak predstavnika ministarstva obrane RH i Grada Zagreba održan je danas u Gradskoj upravi, a razgovaralo se ponajviše o nacionalnom i strateškom projektu Vlade Republike Hrvatske, na kojem će strateški partner biti Grad Zagreb, a to je izgradnja Hrvatskog vojnog muzeja. Zamisao je da uz središnju nacionalnu ustanovu u glavnom gradu, budu područne jedinice muzeja diljem Hrvatske. Muzej bi sadržavao eksponate vezano za nedavnu hrvatsku povijest i Domovonski rat, ali bi obuhvatio i širu povijest, objašnjava pomoćnik ministra obrane RH za ljudske resurse Zoran Piličić. Inicijativa je Muzej smjestiti na oko 50.000 kvadrata, a za takav prostor najadekvatniji je Zagrebački velesajam. Druga tema o kojoj se razgovaralo, bilo je reaktiviranje smjene povijesne straže na Markovu trgu koju će izvoditi počasna zaštitna bojna od proljeća, a čime bi se dodatno obogatila turistička ponuda grada Zagreba.

ZAGREB –  U Svetoj Klari trebala bi, prema najavama, uskoro započeti gradnja nekoliko zgrada u kojima će stanove dobiti pripadnici romske nacionalne manjine. Prema posljednjih informacijama u nove zgrade uselit će 40-ak obitelji s oko 200 Roma iz Plinarskog naselja, Struga, Heinzelove te Kosnice. Zbog svega navedenog dvije tisuće stanovnika Svete Klare potpisalo je peticiju kojom traži da se naselje ne gradi, odnosno traže da se prostor iskoristi za izgradnju igrališta, ambulante ili dječjeg vrtića. Nedavno su potpise protiv gradnje ovih zgrada počeli prikupljati i stanovnici Botinca, Čeha, Odre i Male Mlake.

KRAPINA – Svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Krapinsko- zagorske županije i subregija Obsotelje in Kozjansko organizira se sutra, 03. veljače u Krapini. U sklopu navedenog događanja službeno će biti obilježen i početak rada Područnog ureda Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska. Navedenim sporazumom ukupno je obuhvaćeno 14 jedinica lokalne samouprave sa hrvatske i slovenske strane; grad Pregrada i općine Đurmanec, Hum na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela te Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Dobje i Bistrica ob Sotli. Područni ured Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. -2020. u Krapini jedna je od dviju hrvatskih podružnica Zajedničkog tajništva ovog programa EU-a. Zajedničko tajništvo čini šest članova, od kojih je četvero smješteno u Ljubljani, a po jedan član lociran je u područnim uredima u Krapini i Buzetu. Ukupna vrijednost Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska je 56 milijuna eura od čega se 46 milijuna eura financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

VARAŽDIN – Analiza sustava civilne zaštite za prošlu  i plan razvoja tog sustava na području Varaždinske županije za ovu godinu bili su teme razgovora članova Stožera civilne zaštite Varaždinske županije na sjednici održanoj u županijskoj palači u Varaždinu. Na sjednici koju je vodio načelnik Stožera ujedno i zamjenik župana Alen Kišić, bilo je riječi i o izradi Procjene rizika od velikih nesreća, te Godišnjem provedbenom planu unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije. Članovi stožera informirani su i o  suzbijanju i sprječavanju  virusne bolesti divljih ptica i domaće peradi na području cijele Hrvatske te upoznati s  naredbom o obaveznom držanju peradi u zatvorenim nastambama, kako bi se onemogućio izravan kontakt sa divljim pticama.

ČAKOVEC – Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u manifestaciji Dani Međimurske županije 2017. objavila je na svojim službenim web stranicama Međimurska županija. Manifestacija će se ove godine održati od 18. travnja do 09. svibnja, a u tom će se periodu nizom događanja obilježiti 6. Spomendan na Zrinske i Frankopane te 30. travnja Dan Međimurske županije. S obzirom da je cilj osigurati što više različitih manifestacija koje će se provoditi u većini međimurskih općina i gradova, Županija poziva gradove, općine, udruge civilnog društva, turističke zajednice, osnovne i srednje škole, kulturne i javne djelatnike da svojim prijedlozima, ponudama i programima obogate sadržaje za predstojeće Dane Međimurske županije. Svi zainteresirani mogu svoje prijave dostaviti najkasnije do 28. veljače na adresu Upravnog odjela za poslove župana.

KOPRIVNICA – Radni sastanak uz pripremu projektnog prijedloga za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite održan je u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Cilj programa je smanjiti broj uputnica radi unapređenja zdravstvene zaštite i povećanje broja usluga primarnih zdravstvenih ordinacija, posebno u ruralnim i nerazvijenim područjima. Određene su i zdravstvene ambulante u vlasništvu Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u kojima bi se putem ovog programa rekonstruirao ili modernizirao prostor. Definirana je i dijagnostičko-terapijska te druga medicinsko-tehnička oprema koja će pokušati nabaviti za ordinacije, a očekuje se da bi Koprivničko-križevačka županije putem natječaja mogla nabaviti opremu u vrijednosti od pet milijuna kuna te osigurati i tri milijuna kuna za modernizaciju zdravstvenih objekata.

loading