Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 02.-03.02.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Svjetski dan borbe protiv raka s ciljem jačanja svijesti o važnosti prevencije, podrške oboljelima od raka te poticanja svih u društvu kako bi poduzeli određene aktivnosti u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka obilježen je ove subote, 2. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Udruga Pogled iz novog kuta organizirala je javnozdravstvenu akciju gdje je putem edukativnih letaka informirala građane o važnosti prevencije malignih bolesti usvajanjem zdravih životnih navika i sudjelovanjem u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka. Kao primjer zdravog načina života građanima su podijeljene i jabuke, koje su simbol promjene načina prehrane i stila života, rekla je predsjednica udruge P.I.N.K- life Nives Moric. Akciju je dolaskom podržao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasivši kako su preventivni pregledi izuzetno bitni za rano otkrivanje ovih zloćudnih bolesti.Inače, tema obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka 2019. – 2021. „I am and I will“ naglašava kako svatko osobno može dati doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja utjecaja raka na sebe, svoje najbliže, zajednicu kao i globalno.

IVANEC – Da Ivančani vole svoju planinu, dokazali su u petak, 1. veljače 2019. godine u Noći muzeja, kada je tamošnji Muzej planinarstva bio pretijesan za velik broj posjetitelja koji su pohrlili na atraktivan program u ovaj jedinstveni muzej. Uz obnovljeni postav predmeta iz osobnih zbirki ili kolekcija planinara, organizatori su se pobrinuli za izložbu fotografija snježne Ivančice, a sukladno temi ovogodišnje Noći muzeja inovacije i digitalizacije, posjetitelji su imali priliku uživati i u nesvakidašnjem prizoru, svjetlosnoj projekciji na južnoj strani muzeja. Događanjima u Muzeju planinarstva je prisustvovao i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, ponosan na svoje sugrađane i ovaj jedinstveni muzej. U ugodnom ambijentu ispred muzeja, posjetitelji su duboko u noć mogli uživati u planinarskim delicijama i programu koji su im pripremili planinari i ivanečke udruge.

ZAGREB – Najveća proslava sv. Blaža  u sjevernoj Hrvatskoj pred ostatcima svečeva tijela održana je u zagrebačkoj župi sv. Blaža na Deželićevu prilazu. Tijekom više slavlja u subotu i nedjelju, 2. i 3. veljače brojni pjevači i govornici, te svi oni koji koriste glas, dolazili su na grličanje te molili zagovor sv. Blaža za zdravlje glasnica. Tijekom višednevnog slavlja u zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža  izložen je srebrni relikvijar s moćima sv. Blaža koji je u Zagreb stigao kao dar dubrovačke Crkve prije stotinu godina u prigodi blagoslova novoizgrađene crkve.

ZAGREB – Vrhunski njemački ansambli – Orkestar Minhenskoga radija i Zbor Bavarskoga radija pod ravnanjem  Ivana Repušića gostovali su u subotu, 2. veljače u ciklusu Lisinski subotom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na programu su bile predigre i zborovi iz opera glasovitih opernih skladatelja.

KLANJEC – Hrvatskozagorsko književno društvo i Kulturni centar Klanjec priredili su u subotu, 2. veljače 2019. u Izložbenoj dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu predstavljanje već VI.  po redu sveska Hrvatskozagorskoga književnog zbornika. Gotovo 40 autora koji žive i stvaraju na području Krapinsko-zagorske županije, ali i Grada Zagreba i Zagrebačke županije predstavlja se u Zborniku svojim neobjavljenim ili nagrađenim poetskim i proznim radovima, dramama i esejima, uz ilustracije poznatog slikara Stjepana Đukića Pište. Zbornik su predstavili urednik Božidar Brezinščak Bagola, autorica predgovora Mirjana Mikulec, a odabrane tekstove čitali sami članovi HZKD-a.

ZAGREB – Natalija Prica Oreški izabrana je za predsjednicu Mladih 365 stanke rada i solidarnosti na 2. Izbornoj skupštini mladih ove stranke, održanoj ove subote, 2. veljače 2019. godine u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U radu izborne skupštine sudjelovalo je 279 od ukupno 290 delegata, koji su uz novoizabranu predsjednicu izabrali i tri potpredsjednika među kojima je i Jurica Vugrek iz Novog Golubovca te 9 članova Predsjedništva i 16 članova Odbora mladih. Kako je u svom programu rada istaknula novoizabrana predsjednica mladih 365 – stranke rada i solidarnosti Natalija Prica Oreški radit će na svim projektima koji će doprinijeti razvoju društva na načelima socijalne osjetljivosti, ali i prosperiteta mladih kako ne bi odlazili u inozemstvo. Izbornoj skupštini prisustvovalo je vodstvo stranke na čelu s predsjednikom Milanom Bandićem koji je mladima poželio uspjeh u radu te da sve veći broj mladih koji ulazi u stanku, a do sad ih je više od 5.000, bude spremno raditi na sebi, ali i na društvu u cjelini. Primjeri dobrih projekata koji se realiziraju u gradu Zagrebu, kao i kvaliteta života već punih 19 godina, trebaju biti mogući i u svim drugim dijelovima Lijepe naše, naglasio je predsjednik stranke BM 365 stranke rada i solidarnosti, Milan Bandić.

IVANEC – Novi humanitarni i eko projekt “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” provodi  Osnovna škola Ivanec. Skupljene čepove Učenici predaju Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) koja prihod od prodaje čepova usmjerava u nabavu skupih lijekova za liječenje malignih bolesti, koji nisu na listi HZZO-a. Ivkom je školi donirao posebnu kantu u koju od sad čepove mogu odložiti svi građani. Ona je smještena kod ulaza u ivanečku školu i obilježena je logom udruge UOLL. Također, Ivkom je darovao 11 kartonskih kutija koje su ivanečki učenici označili logom udruge, a idućih će dana biti dostavljene svim dječjim vrtićima, gradskoj upravi, školama u Radovanu, Gačicama i Margečanu te Učilištu.

VELIKA GORICA – Svečani 17. Velikogorički lovački bal Turopolja, Posavine, Vukomeričkih gorica, Pokuplja i Vrhovja održan je u subotu, 2. veljače u Starom Čiču. U ime Zagrebačke županije na balu je bio predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

MURSKO SREDIŠĆE – Cjelovečernjim programom u nedjelju, 3. veljače  2019. u 18,00 sati u Centru za kulturu Rudar, u organizaciji Grada Mursko Središće, predstavlja se KUD „Dr. Vinko Žganec Vratišinec“ s gostima. Društvo uspješno djeluje od 1970. godine, a predstavlja dio iz bogatog repertoara svih sekcija. Već 49 godina KUD uspješno prezentira svoje mjesto i Međimurje i  predstavlja nositelja kulturnih događanja u općini Vratišinec.

loading