Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.-03. 03. 2019.

Posted in Vijesti

SVETI MARTIN NA MURI – Bogatim programom u Međimurju obilježava se u subotu 02. ožujka 2019. godine, 158. godišnjica rođenja dr. Rudolfa Steinera.    Dio programa održan je u Termama Sv. Martin, a dio u Donjem Kraljevcu. Na 2. BioGI Forumu sudjelovali su  predstavnici Ministarstva poljoprivrede i turizma, Saborskog odbora za poljoprivredu, Međimurske i Istarske županije, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne komore, Turističke zajednice Međimurske županije, Grada Zagreba, Općine Donji Kraljevec, Termi Sv. Martin, Centra dr. Rudolfa Steinera,  predstavnici LAG-ova, udruga, škola i OPG-a, a simboličnom sadnjom jabuke  otvoreni su radovi u 1. biodinamičkom vrtu ukrasnoga bilja u Termama Sv. Martin, što je zajednički projekt Termi, Centra dr. Rudolfa Steinera, te Agronomskog fakulteta. Program je nastaviljen otkrivanjem interpretacijskih ploča kod rodne kuće dr. Steinera u Donjem Kraljevcu.


ZAGREB – Za vrijeme već tradicionalne manifestacije Fašnik vu Zagrebu na ulicama hrvatske metropole moguće je vidjeti brojne šarene maske iz svih krajeva zemlje. Tako je u subotu, 02. ožujka 2019. godine samim središtem Zagreba prodefilirala karnevalska povorka s maskiranim skupinama iz Hrvatske i Slovenije. Veliko finale karnevalske manifestacije Fašnik vu Zagrebu bit će održano u utorak 05. ožujka, na Trgu bana Josipa Jelačića. Nakon spaljivanja Fašnika, fašnička hajdučija koja je bila na čelu Zagreba proteklih dana vratit će ključeve i sve odgovornosti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

ZAGREB – Program „Pričaj mi na svom jeziku 2019.“ kojim se obilježava Međunarodni dan materinskog jezika  održan je u Češkom narodnom domu u Zagrebu u subotu, 02. ožujka 2019. godine u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnim manjina grada Zagreba. Tom su prilikom učenici osnovnih i srednjih škola, pripadnici nacionalnih manjina Grada Zagreba, polaznici materinskog jezika po modelu B i C na albanskom, bosanskom, češkom, mađarskom, poljskom, ruskom, rumunjskom i sprskom jeziku u pratnji svojim učitelja, održali prigodan program.

KRAPINA – Tradicionalno, u ovo doba godine, program pod nazivom Krapinske fašničke špelancije zajednički u subotu, 2. ožujka 2019. godine, organizirali su Grad Krapina i gradska Turistička zajednica. Fašnička povorka stigla je na Trg Ljudevita Gaja, gdje su se na velikoj pozornici predstavile sve grupe, a svi maskirani posjetitelji sudjelovali su u besplatnoj tomboli.

VARAŽDIN – Kao svoj treći pretplatnički koncert jubilarne 25. sezone, Varaždinski komorni orkestar će pod vodstvom koncertmajstorice Dunje Bontek i goste soliste, mlade izvrsne glazbenike, violinisticu Katarinu Kutnar te klarinetista Abdul-Aziz Husseina, izvesti program djela Vatroslava Lisinskog, Webera, Ravela i Šostakoviča. Koncert će se održati ove nedjelje, 03. ožujka 2019. godine u 19,30 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog kazališta.

ČAKOVEC – Međimurski fašnik u Čakovcu, kulturno – turistička manifestacija sjeverozapadne Hrvatske, održava se se u svom 55. izdanju 02. i 03. ožujka 2019. godine. Međimurski fašnik u Čakovcu u subotu je počeo dječjim fašnikom koji je okuplo gotovo tisuću djece međimurskih dječjih vrtića i članova udruga. Kulminacija fašničkih događanja održava se u nedjelju, 3. ožujka, uz najveću povorku tradicijskih i svjetovnih maski iz Međimurja te maskiranih skupina iz raznih krajeva Hrvatske i iz inozemstva. Vrhunac manifestacije bit će suđenje fašniku, glavnom krivcu za sve dotadašnje nevolje i nedaće. Turistička zajednica grada Čakovca već je ranije pozvala sve objekte da se uključe te tematski urede izloge, prostorije trgovina i ugostiteljske objekte, a fašnička će komisija obići i izabrati najljepši i najoriginalniji fašnički izlog te ga nagraditi prigodnom nagradom.

KOPRIVNICA – Učenici 3. c razreda koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ s razrednicom Đurđicom Pošta postavili su u hodniku glavnog ulaza u koprivničku Gradsku vijećnicu prigodnu fašničku izložbi. Izloženo je 50-ak maski, a inspiracija za izradu šarenih maski, kako su istaknuli učenici, dolazila je „sa svih strana“, dok im je za izradu svake, trebalo između dva i tri sata. Podršku i zahvalnu prekrasnim radovima dali su gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž.

 

loading