Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.-03.09.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Filmski piknik SCREEN on the GREEN sedmu godinu za redom do 10. rujna 2017. godine održat će se u tri najpopularnija zagrebačka parka kod NSB-a, Jarunu i u Ljetnom kinu u Tuškancu. Ljubitelji filma mogu uživati u velikom broju filmova domaće i strane produkcije. Na malom jarunskom jezeru u subotu, 2. rujna 2017. će biti prikazan film Bogovi Egipta dok će u nedjelju, 3. rujna biti prikazana dva filma – Igra malog tigra i Kapetan Fantastični.

DESINIĆ – Obljetnica pogibije pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrovi, Božidara Brumena, 25. po redu, obilježila se ove subote 02. rujna 2017. godine na gradskom groblju u Desiniću. Božidar Brumen život je izgubio 10. rujna 1992. godine na južnom bojištu u mjestu Neum, a obilježavanje obljetnice njegove pogiblje organizirala je Udruga ratnih veterana Prve Gardijske brigade Tigrovi, Krapinsko-zagorska županija i općina Desinić. Svake godine dolazi sve više udruga na obilježavanje i zahvaljujemo se svima koji sudjeluju – izjavio je predsjednik Udruge Ivan Horžica dodajući kako Božidar Brumen i dalje živi u njima. Na obilježavanju je bio i general Josip Lucić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Naša je zadaća sada da vodimo brigu o tome da se ne zaborave ljudi koji su život dali za obranu domovine – naglasio je župan Kolar. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na groblju, otvoren je i Memorijalni turnir „Božidar Brumen“ u malom nogometu.

ZAGREB – Nadvožnjak na Zagrebačkoj aveniji iznad Selske u subotu, 02. rujna 2017., rano ujutro, uz isprike građanima pustio je u promet zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Riječ je o jednom od četiri nadvožnjaka na području Grada koji su sanirani zbog sigurnosnim razloga, a vrijednost radova na ovom jednom od najprometnijih je 900 tisuća kuna. Odmah potom zagrebački gradonačelnik pustio je u promet u cijelosti saniranu Zagrebačku cestu, od Zagrebačke avenije do Rudeške, duljine 1.650 metara. Vrijednost ovih radova iznosila je 2,8 milijuna kuna.

VRBOVEC – U Vrbovcu je jutros održana pokazna vježba združenih operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije „Uragan 2017.“. Pijavica s udarom groma dio je vježbe združenih operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije, kaže vatrogasni zapovjednik Zagrebačke županije Josip Novosel u kojoj su sve službe pokazale zavidnu razinu spremnosti. Cilj vježbe je podizanje razine osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Zagrebačke županije, provjera efikasnosti svih sudionika zaštite i spašavanja u uvjetima većih nesreća te podizanje razine informiranosti stanovništva o sustavu civilne zaštite, ističe zagrebački župan Stjepan Kožić te najavljuje kako će na narednoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije biti predloženo povećanje sredstava za pola milijuna kuna za vatrogasce kako bi se nabavila dodatna potrebna oprema.

VARAŽDIN – „Indijska kuhinja iznutra“, naziv je predavanja što će ga u varaždinskom kinu Gaj ove nedjelje 03. rujna 2017. godine održati indologinja Marijana Janjić. Uz predavanje, bit će prikazan i indijsko- američki film ‘Specijalitet dana’. Organizatori  nedjeljnog događanja koje počinje u 19,00 sati su Indijski kulturni centar Zagreb, Kino Gaj i Pučko učilište Varaždin uz podršku Veleposlanstva Republike Indije.

ČAKOVEC – U Čakovcu je počeo 3FF Festival alternative Čakovec koji će potrajati do ove nedjelje, 03. rujna 2017. godine. Festival je namijenjen mladima koji vole alternativnu glazbu, a organiziraju ga članovi iz Kluba Prostor Centra za mlade Čakovec i Udruge mladih “3FF”. U subotu, 02. rujna 2017. godine u okviru ovog festivala u prostorima Starog grada Zrinskih održavat će se i Festival dokumentarnog filma na kojem će se predstaviti međimurske osnovne škole. Sve to će pratiti i enogastronomska ponuda, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Podsjetimo, paralelno s tim ovog se vikenda održava i Zrinski art festival u kojem sudjeluje tridesetak umjetnika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja, a oba festivala podržava Grad Čakovec i gradska Turistička zajednica.

SVETA NEDJELJA – Svetonedeljska fišijada, 18. po redu održava se danas 03. rujna 2017. uz jezero Rakitje. Riječ je o kulinarsko turističkoj manifestaciji koja je – kako ističe direktorica TZ Svete Nedelje Renata Vlahović, davno prešla granice grada pa i Zagrebačke županije. Ove godine na fišijadi sudjeluju 43 ekipe iz Zagorja, Slavonije, Zagrebačke županije i Zagreba. Ono što ovu fišijadu čini posebnom je kuhanje fiša u najvećem kotlu u Hrvatskoj od 600 litara za što je pripremljeno 900 kg ribe. Koliko je ova manifestacija značajna za svetonedeljski kraj najbolje pokazuju brojke turističkih dolazaka i noćenja. Gradonačelnik Dario Zurovec naglašava kako je u ovoj godini zabilježeno 30 posto više turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kako bi se ti trendovi nastavili – nova gradska uprava ulaže značajna sredstva i napore u razvoj turističke ponude – zaključio je Zurovec. Inače, kušanje fiša za sve posjetitelje je besplatno, a zainteresirani se mogu okušati i u starim pučkim igrama.

KOPRIVNICA – Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić održao je sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola. Teme sastanka bile su izmjene i dopune proračuna za ovu te priprema proračuna za narednu godinu, nastavak projekta pomoćnika u nastavi i Školska shema, projekt promicanja vrijednosti Domovinskog rata u školama u Županiji, a ravnatelji su dobili informacije o javnoj nabavi kao i tome da kreće nova Mreža škola u kojoj će upravo neki od njih biti predstavnici. Važna je tema bila i prijevoz učenika te su ravnatelji informirani kako će sufinanciranje roditelja ostati na razini kao i prošle godine, uz smanjen udio Koprivničko-križevačke županije i povećane popuste prijevoznika. Dogovoreno je i kako će od listopada krenuti promocija obrtničkih zanimanja.

ZABOK – Memorijal “Marko Piljek” deveti po redu, organizira Dobrovoljno vatrogasno društvo Pavlovec Zabok pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Grada Zaboka i Vatrogasne zajednice Grada Zaboka, ove subote, 2. rujna 2017. godine. Radi se o cjelodnevnom natjecanju djece i mladeži koje počinje u 10,30 svečanim otvorenjem. Inače, Memorijal „Marko Piljek“ vatrogasno je natjecanje koje se održava u spomen na tragično preminulog Marka Piljeka, aktivnog člana DVD-a Pavlovec.

loading