Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.-03.12.2017.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Svečanost otvorenja novog Studentskog doma i završetka projekta treće faze Sveučilišnog kampusa održana je u Varaždinu. Jedan od najmodernijih studentskih domova u ovom dijelu Europe, otvorio je u subotu 2. prosinca 2017. godine, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Vrijednost projekta gradnje studentskog doma je 141 milijun kuna i u potpunosti je financirana nepovratnim sredstvima iz europskih fondova. Novi studentski dom izgrađen je na površini od 16 000 kvadratnih metara. Osim studentskih soba ima čitav niz sadržaja koji odgovaraju potrebama studenata. Niskoenergetska potrošnja, održivost i poštivanje visokih standarda u gradnji, neke su od karakteristika koje ga čine jedinstvenim projektom u Hrvatskoj. Svečanosti otvorenja Studentskog doma u Varaždinu, među ostalima su prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

ZAGREB- Advent u Zagrebu, atraktivni program koji iz godine u godinu privlači sve više Zagrepčana i turista, započeo je ove subote, 2. prosinca 2017. na najljepši mogući način. Uz prigodni program, na Trgu bana Jelačića, prvu adventsku svijeću na vijencu oko zdenca Manduševac simbolično je upalio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Nakon toga, prisustvovali su otvorenju Ledeno parka na Tomislavcu, kojeg je službeno, rezanjem vrpce između dvije klizaljke, otvorio ministar turizma Gari Cappelli sa direktoricom zagrebačke gradske Turističke zajednice Martinom Bienenfeld. Tijekom večeri otvoreni su i druge zagrebačke sadržaji, Advent na Strossmayerovom trgu – Fuliranje – Life is a Circus te zapaljenje su lampica i otvoren Adventa na Zrinjevcu kao i Božićne bajke na Trg bana Jelačića te Advent na europskom trgu, u tunel Grič te na Gornjem Gradu. Od ovogodišnjeg prosinca, kako ističe direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, očekuje se još bolji rezultati od lanjskog kada je Zagreb ima više od 100 tisuća dolazaka te 170 tisuća noćenja gostiju.

HUM NA SUTLI – Prvu svijeću na adventskom vijencu, koji će obići četiri mjesta u Krapinsko-zagorskoj županiji, zapalili su u nedjelju, 3. prosinca 2017. godine Zlatko Deveničar, predsjednik Udruge slijepih Krapinsko-zagorske županje i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek u prepunoj dvorani Doma kulture u Humu na Sutli. Tako je tradicionalno već 16. godinu za redom počeo Advent u Krapinsko-zagorskoj županiji koji ima i humanitarnu notu, a ove godine pomaže se Udruzi slijepih i njenim potrebitim članovima. Kako je istaknuo Zlatko Deveničar, sredstva u iznosu od 10.000 kuna koja je donirala općina Hum na Sutli i posjetitelji programa  kupnjom ulaznica, upotrijebit će se za kupnju pomagala slijepim osobama, što će im zasigurno biti najljepši dar u ovo blagdansko vrijeme. Adventski vijenac je iz Huma na Sutli preseljen u prostorije Udruge slijepih u Krapini, gdje će se zapaliti druga svijeća, a zatim odlazi u Donju Stubicu, gdje će se treća svijeća zapaliti na Božićnom koncertu i na kraju, tradicionalno četvrta svijeća bit će zapaljena u Mariji Bistrici.

PUŠĆA – Domaći sir, kolači, bučino ulje, lavanda, licitarska srca, medenjaci, pekmez te brojni drugi poljoprivredni proizvodi kao i božićni ukrasi Zagrebačke, Krapinsko-zagorske i Bjelovarsko-bilogorske županije te grada Zagreba izloženi su na već tradicionalnom, 14. po redu Poljoprivrednom božićnom sajmu u Pušći. Brojem izlagača, kako poljoprivrednih ekoloških proizvoda, starinskog alata i oruđa tako i ručnih radova, narodnih nošnji i suvenira, zadovoljan je i župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić koji je prilikom otvorenja Sajma istaknuo kako su radovi na 26 milijuna kuna vrijednoj ULO hladnjači, koja će uvelike olakšati poslovanje obiteljskim poljoprivrednim proizvođačima, uskoro gotovi. Otvorenju sajma prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.Poljoprivredni božićni sajam u Pušći traje do nedjelje.

KRAPINA – Tradicionalni „Medeni sejem”, održan je ove subote, 2. prosinca 2017. godine, na Trgu Ljudevita Gaja, u sklopu brojnih sadržaja manifestacije „Prosinac u Krapini“. Na sajmu je izlagalo 30-ak izlagača koji su na štandovima ponudili rukotvorine i ukrase za nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane, kao i tradicijske domaće proizvode kajkavskoga kraja.

KRAPINA – U organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba, danas su položeni vijenci i cvijeće kod spomenika Izidoru Štroku, a otkrivena je i spomen ploča s podacima o tom antifašistu, sudioniku Španjolskog građanskog rata i Narodno oslobodilačke borbe u Hrvatskoj. Treću godinu za redom u Krapinu dolazi položiti cvijeće sin Izidora Štroka, Goran, koji je  danas poslovni čovjek u Velikoj Britaniji, a drži da je važno sjećati ga se kao idealista i nadasve poštenog čovjeka. On sam je financirao postavljanje spomen ploče na spomenik kod Srednje škole Krapina, a da je to važno za današnje i  buduće generacije istaknuo je  tajnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagreb-Jug Stjepan Šafran. Okupljene je u ime Krapinsko-zagorske županije pozdravila je zamjenica župana Jasna Petek, naglasivši da je antifašizam utkan u temelje današnje neovisne Hrvatske.

VARAŽDIN – Blagoslov adventskog vijenca ispred katedrale u subotu, 2. prosinca 2017. godine, nakon svete mise, predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak, nakon čega će se upaliti i prva adventska svijeća. Također, od 20,00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu održat će se svečana projekcija filma „Varaždinska biskupija“. Film o Varaždinskoj biskupiji, čiji je redatelj Jakov Sedlar, a autor teksta Hrvoje Hitrec, jedan je u nizu događaja i programa posvećenih obilježavanju 20. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije. Pretpremijera ovog filma održana je u listopadu u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu.

KRAPINA – U sklopu ovogodišnje manifestacije „Prosinac u Krapini“ već je održan niz događanja, a u subotu 2. prosinca 2017. godine zaljubljenici u sport uživat će u tradicionalnom i atraktivnom “Krapinskom ceneru”, koji u organizaciji Trkačkog kluba Maraton starta u 13,00 sati. Radi se o kružnoj utrci krapinskim ulicama, u dužini od pet i deset kilometara za koju su prijavljena 634 trkača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske. Također, u subotu će se od 17,00 sati na Trgu Ljudevita Gaja upriličiti paljenje prve adventske svijeće uz prigodan program Crkvenog zbora Isusovi anđeli te učenika Srednje škole Krapina.

ČAKOVEC – Čakovečka adventska manifestacija „Advent u Gradu Zrinskih“ započet će ove subote, 2. prosinca 2017. godine paljenjem prve adventske svijeće na Franjevačkom trgu u 18,00 sati. I ove godine posjetitelji čakovečkog Adventa će moći uživati u bogatoj blagdanskog ponudi Božićnog sajma, a oni najmlađi imat će na raspolaganju klizalište na Trgu Republike. Program je bogat vjerskim događanjima vezanim uz došašće, ali i svjetovnim, pa će tako do 24. prosinca u Čakovcu biti održani mnogobrojni koncerti, a u Muzeju Međimurja će biti otvorena velika izložba nematerijalne baštine Međimurja.

ZAGREB – Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 2. prosinca 2017. godine obilježava osmu godišnjicu useljenja u novu zgradu. Tim povodom Muzej ima cjelodnevni besplatni ulaz i brojne programe za sve uzraste i interese. Kako se ove godine obilježava 100-ta obljetnica rođenja Vjenceslava Richtera, MSU nizom aktivnosti podsjeća na kultne projekte tog majstora povezivanja i vizionara koji je realizirao projekte po čitavom svijetu. Tako će ove subote,  od ukupno 16 besplatnih programa koje MSU poklanja posjetiteljima za svoj rođendan, sedam njih biti posvećeno Richteru. Sadržavaju dva stručna vodstva po izložbi, zatim tematsku radionicu za djecu, a bit će predstavljeni i strip Richterova igra, knjiga Buntovnik s vizijom, opsežni dvojezični katalog izložbe na 440 stranica, kao i suveniri nastali u povodu retrospektive.

ZAPREŠIĆ- Jutarnju kavu u jednom zaprešićkom kafiću na Trgu Ivana Pavla II., ove subote, 2. prosinca posluživali su mnogobrojnim gostima i prijateljima korisnici Down sindrom centra iz Pule. Radi se o rehabilitacijskom procesu usmjerenom jačanju svih mogućnosti djeteta te njegovoj socijalizaciji i integraciji u život u lokalnoj zajednici, u najvećoj mogućoj mjeri. Kako je istaknula ravnateljica centra Branka Butorac, korisnici pulskog DS centra sudjelovali su početkom godine na konferenciji o multidisciplinarnoj rehabilitaciji osoba s Downovim sindromom, održanoj u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na poziv hrvatskih zastupnika. ‘Adventska kava Gradu i gradonačelniku’, svrstala je Zaprešić među one koji su ‘Down friendly’, a svi mi moramo poštivati i spajati se u našim različitostima, što u Zaprešiću i zorno pokazujemo istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. .

ČAKOVEC – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruga slijepih i slabovidnih Međimurske županije organizira koncert „Glazba koja osvaja“, koji će se održati u nedjelju, 3. prosinca, s početkom u 16,00 sati u Katoličkom domu u Čakovcu. Nastupat će djeca i mladi članovi Udruge, vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb i violinistica Ana Labazan Brajša, dok će se sva prikupljena sredstva od prodaje ulaznica iskoristiti za aktivnosti djece, članova Udruge.

ZAGREB – Humanitarni 24. Božićni sajam, u organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb bit će održan u paviljonu 7 zagrebačkog velesajma ove nedjelje, 3. prosinca 2017. godine. Sajam će svečano u 11,00 sati otvoriti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsjednica Kluba Akuoma Helen Boromisa. Božićni sajam bit će otvoren za posjetitelje od 11,00 do 16,00 sati, a posjetitelji će moći uživati u okusima svjetske kuhinje iz 50 različitih zemalja, uz sudjelovanje u brojnim nagradnim igrama, dok je za najmlađe pripremljen poseban Kutak za djecu. Sva prikupljena sredstva od prodaje bit će donirana Centru Vinko Bek, RETO Centru, Palijativnom timu LiPa te udruzi Sve za nju. Ulaz je besplatan.

ZAGREB – Zagrebački električni tramvaj i ove će godine sudjelovati u bogatoj adventskoj ponudi grada Zagreba. Tradicionalni veseli božićni tramvaj vozit će i ove godine zagrebačkim ulicama i to od subote 2. prosinca 2017. godine. Kao i prijašnjih godina tramvaj će voziti radnim danom od 16,00 do 19,00 sati, a polasci će se ostvarivati svakih 30 minuta. U dane vikenda tramvaj vozi od 10,00 do 14,30 sati te od 16,00 do 19,00. Polazna stanica Veselog božićnog tramvaja je na uglu Praške i Trga bana Josipa Jelačića, a vozit će preko Trga bana Josipa Jelačića, Ilicom do Ulice Republike Austrije te Jukićevom i Mihanovićevom preko Zrinjevca do polazne stanice u Praškoj.

KRIŽEVCI – Završna svečanost 9. Susreta hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ održat će se u subotu, 2. prosinca 2017. godine u Križevcima. Program kreće u poslijepodnevnim satima predstavljanjem zbornika najuspjelijih radova pristiglih na natječaj „Zvijezda jutarnja“ u kojem je objavljeno 27 radova, potom slijedi sveta misa u crkvi Svete Ane u središtu Križevaca, dok sam 9. Susret kreće u 19,00 sati u Velikoj dvorani križevačkog Hrvatskog doma. Tom će prilikom autori najboljih radova, prema ocjeni stručnog suda, biti nagrađeni, a odabrani radovi će biti javno izvedeni. Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ jedini je književni susret za duhovnu književnost u kratkim književnim žanrovima u Hrvatskoj, a ove se godine na natječaj javio 141 autor s 200 radova.

ZAGREB – Peta jubilarna Utrka vatrogasaca,  bit će održana u subotu, 2. prosinca 2017. godine u zagrebačkoj poslovnoj zgradi VMD-a, u organizaciji DVD-a Sesvetski Kraljevec i Hrvatske udruge leukemija i limfomi. Utrka je humanitarnog karaktera, a sav prihod od uplata za sudjelovanje namijenjen je toj udruzi. Natjecanje je namijenjeno svim operativnim vatrogascima, dobrovoljnim i profesionalnim, a uz zagrebačke u utrci sudjeluje i velik broj vatrogasaca s varaždinskog područja.

loading