Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.03.2016.

Posted in Vijesti

LUDBREG –  Središnji dio višednevnog programa uz Dan grada Ludbrega održat će se 19. ožujka, kada je i svečana sjednica Gradskog vijeća, no brojni kulturni, sportski i drugi sadržaji, odvijat će se od 4. do 20. ožujka, najavio je danas gradonačelnik Dubravko Bilić. Inače, Dan grada Ludbrega obilježava se 19. ožujka, na dan kada je 1513. godine svetom bulom, papa Leon X. Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove.

ZAGREB – Ciklus debata „Spikaonica“ pod nazivom „Usudi se oduprijeti – Ima li zabave bez alkohola?“ organizira Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatskim debatnim društvom. Cilj je podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkohola te promoviranje zdravih stilova života. Prva debata održana je danas u II. Gimnaziji, gdje su predstavljeni i poražavajući podaci, jer je Hrvatska na 3. mjestu po konzumiranju alkohola kod mladih Kako bio debatiranje bilo što bolje, uz stručne osobe, učenike i profesore, sudjeluju i osobe iz javnog života, a prvi ambasador„Spikaonice“ je Miroslav Ćiro Blažević.

ČAKOVEC – Županijska smotra literarnog, dramsko- scenskog i novinarskog stvaralaštva „LiDraNo 2016.“ održana je danas u Centru za kulturu Čakovec, u organizaciji čakovečke I. osnovne škole. Na smotri su sudjelovali učenici s najboljim radovima iz 21 osnovne škole Međimurske županije, koji su svoje radove prethodno, skupno ili pojedinačno prezentirali na razini općina i gradova. Iako je vrsta radova podjednako zastupljena, najviše je bilo prijavljeno literarnih radova. Smotru je otvorila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja ističe da se u tom vidu dječjeg stvaralaštva njeguje i kajkavsko narječje, što Lidranu na državnoj razini daje posebnu važnost.

ZAGREB – Nakon zimskog mirovanja danas je otvorena sezona posjeta zagrebačkom Botaničkom vrtu, u koji se može iz smjera Glavnog kolodvora, kroz adrenalinski park, pješačkim mostom preko Miramarske ulice. Grad Zagreb izdvojio je milijun kuna za most koji je prilagođen i osobama s invaliditetom te nastavlja projekt uređenja Botaničkog vrta uređenjem staklenika i šetnice. Radi se o malom, ali značajnom projektu, koji donosi kvalitativne promjene, istaknuo je prilikom otvorenja zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Projekt uređenja nastavlja se 2 milijuna kuna vrijednim uređenjem staklenika te izgradnjom pergole dužinom Botaničkog vrta, uz ogradu s kolodovorom. Bit će to jedan prekrasan cvjetni tunel, otvoren za posjetitelje cijele godine, rekla je voditeljica Botaničkog vrta Biserka Juretić. Početak gradnje šetnice očekuje se na jesen, a cjelokupni projekt Botaničkog vrta trebao bi zaživjeti sljedeće godine

DONJA STUBICA – Svečanost obilježavanja 26. godišnjice osnutka zagorskog HDZ-a sinoć je održana u Donjoj Stubici, a mnogobrojne zagorske članove stranke na čelu sa saborskim zastupnikom i županijskim predsjednikom Žarkom Tušekom, pozdravio je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade RH, Tomislav Karamarko. Istaknuo je kako će aktualna Vlada nastaviti sve projekte koje je u Zagorju počela prethodna Vlada. Ovo nije zemlja i država koju moramo dijeliti na feude pojedinih stranaka, nego je ovo država naših građana, Hrvata i svih ostalih koji žele kvalitetno živjeti, rekao je Karamarko. Prije same svečanosti, Tomislav Karamarko je, odgovarajući na novinarska pitanja o unutarstranačkim izborima, dao jasnu podršku Žarku Tušeku i njegovim najbližim suradnicima za još jedan mandat na čelu Županijske organizacije HDZ-a.hdz stubičke toplice karamarko tušekNa svečanosti obilježavanja 26. godišnjice HDZ-a u Zagorju posebno su pozdravljeni čalnovi od 1990. godine Franjo Gregurić, Ivan Jarnjak, Marcel Majsec i Stjepan Adanić.

DARUVAR – S članovima i vodstvom Astronomskog društva Kumova slama iz Daruvara sastao se župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Društvo već niz godina organizira poznatu manifestaciju 10 Dana astronomije u gradu Daruvaru, a želja im je izgraditi Zvjezdarnicu. Ovdje smo na 9 km od Petrova vrha, gdje je još uvijek sačuvano nezagađeno svjetlosno nebo, istaknuo je tajnik Astronomskog društva Kumova slama Antun Boroš. Radi se o manjoj zvjezdarnici, oko 240 kvadrata s dva astronomska teleskopa za istraživanja, edukaciju i turizam. Bilo bi zanimljivo da nova zvjezdarnica u Hrvatskoj nakon niza godina, bude upravo na području Daruvara, istaknuo je župan Bajs u Daruvaru i obećao pomoć županije u realizaciji projekta.

KRAPINA – Tradicionalni sastanak u organizaciji Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina sa stručnim suradnicima u osnovnim i srednjim školama s područja Krapinsko-zagorske županije održan je danas u Krapini. Tema sastanka bilo je planiranje i koordinacija aktivnosti vezanih uz profesionalno usmjeravanje učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola, ističe pročelnica Zavoda Mirjana Jurman, kako bi im se pomoglo da u skladu sa svojim kompetencijama, ali i stanjem na tržištu rada odaberu svoje buduće zanimanje. Inače, najtraženija zanimanja na području Krapinsko-zagorske županije su krojači, vozači teretnih vozila, zidari, tesari, CNC operateri, tokari, strojobravari, te konobari.

ZAGREB – Obavijest o upisu djece u I. razred osnovne škole objavljena je na mrežnim stranicama grada Zagreba . Prije upisa, koji će biti od 9. do 11. lipnja, djeca trebaju obaviti psihofizičke i liječničke preglede koji započinju 31. ožujka. Pravo na upis u I. razred OŠ imaju djeca koja do 1. travnja 2016. navrše 6 godina. Uz to raspored pregleda djece po gradskim četvrtima objavljen je na oglasnoj ploči Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, na oglasnim pločama svih područnih ureda gradske uprave, dječjih vrtića i osnovnih škola, Službe za školsku i adolescentnu medicinu, te na web-u Grada Zagreba.

ZAGREB – Pet gradova s područja Zagrebačke županije nalazi se na listi Top 10 hrvatskih gradova po izdvajanjima iz proračuna za predškolski odgoj. Drugo mjesto zauzelo je Jastrebarsko koje izdvaja gotovo 33% proračuna, treće je Dugo Selo koje izdvaja 27,60% , dok je Velika Gorica s izdvajanjem 21,53% proračuna zauzela četvrto mjesto. Osmo mjesto drži Ivanić-Grad koji osigurava 18,54% proračuna za ovu namjenu, a 9. je Sveti Ivan Zelina koji izdvaja 18,02% proračuna. U analizu uključeni su svi hrvatski gradovi, te su analizirani podaci Ministarstva financija o ulaganju u predškolsko obrazovanje po dva kriterija, u odnosu na ukupne gradske proračune te prema kriteriju izdvajanja po glavi stanovnika.

KRAPINA – Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu priznanja volonter/volonterka godine za 2015. godinu objavila je Krapinsko-zagorska županija. Priznanje se dodjeljuje u dvije kategorije, za mlade od 15 do 30 te za odrasle iznad 31 godine. Predložena može biti svaka fizička osoba koja obavlja volonterske aktivnosti, volontirala je u udrugama, zakladama, fondacijama, sindikatima, javnim ustanovama, vjerskim ili turističkim zajednicama, te u lokalnoj zajednici općenito, a koje imaju sjedište na području Krapinsko-zagorske županije. Prednost pri odabiru kandidata za županijsko priznanje imat će kandidati koji su volontirali i prethodnih godina. Završni rok za podnošenje prijava je 1. travnja 2016. godine.

VARAŽDIN – „Sveti  Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima, zajednička vrijednost“, naziv je projekta što se pod okriljem Vijeća Europe provodi u povodu 1700. godišnjice rođenja sv. Martina, a u taj se projekt uključila i Hrvatska. O projektu vezanome uz kult toga popularnoga sveca bit će riječi na predavanju znanstvenice Antonije Zaradije Kiš  što će večeras biti priređeno u Varaždinu  u sklopu programa Srijeda u Muzeju. Predavanje će započeti u 19,00 sati u varaždinskoj palači Herzer, a suorganizator programa je Francuski klub Varaždin.

ZAGREB – Ciklus debata / „Spikaonica“ pod nazivom „Usudi se oduprijeti – Ima li zabave bez alkohola?“ organizira Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatskim debatnim društvom. Cilj kampanje je podizanje svijesti mladih o štetnosti konzumiranja alkohola te promoviranje zdravih stilova života. Prvi ciklus „Spikaonica“ obuhvatiti će 6 termina u srednjim školama Grada Zagreba tijekom ožujka i travnja ove godine, a namijenjen je učenicima drugih razreda srednjih škola. Svaka „Spikaonica“ imat će svog ambasadora, javnu osobu koja će govoriti o vlastitom iskustvu s alkoholom. Prva debata održat će se danas u II. Gimnaziji. Sudjelovat će stručnjakinje Mirna Šitum, Marina Kuzman i Mirjana Orban, a ambasador prve „Spikaonice“ je Miroslav Ćiro Blažević.

ČAKOVEC – Prva poljoprivredna konferencija u Međimurju pod nazivom “Upravljanje znanjem u poljoprivredi” održat će se sutra prijepodne u zgradi Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje. Organizatori su Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA i partneri Međimurske županije, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Savjetodavna služba i Gospodarska škola Čakovec. U sklopu konferencije održat će se nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj će sudjelovati predstavnici poljoprivredno-prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa.

ĐURĐEVAC – Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada, raspisao je Grad Đurđevac. Na natječaj se mogu javiti udruge programski usmjerene na rad u kulturi, socijalnoj skrbi, zdravstvu, humanitarnim djelatnostima, poljoprivredi, zaštiti životinja, okoliša i prirode. Financirat će se programi koji doprinose razvoju civilnog sektora u lokalnoj zajednici. Svaka udruga može prijaviti i ugovoriti najviše tri programa, odnosno projekta, a programi moraju završiti do kraja ove godine. Natječaj je otvoren do 31. ožujka.

loading