Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.03.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Međimurskoj županiji, kao osnivaču Županijske bolnice Čakovec, ovih je dana odobreno 50 milijuna kuna europskih sredstava za projekt obnove „stare interne“, odnosno Paviljona 3 čakovečke bolnice. Tom će iznosu iz proračuna županije biti pridodano 15 milijuna kuna, a sve kako bi se u tom objektu uredio prostor fizijatrije i psihijatrije. Tu su vijest objavili na konferenciji za medije u prostorijama ravnateljstva bolnice, ravnatelj Robert Grudić i međimurski župan Matija Posavec. Za sličan projekt, županiji je prije nekoliko mjeseci bila ponuđena 1/3 tih sredstava, što je odbila, a zatim prijavila novi veći projekt, koji je na posljetku i dobila, pojašnjava župan Posavec i dodaje da se rizik u ovom slučaju isplatio na korist svih pacijenata Županijske bolnice Čakovec. Inače, u obnovu paviljona bit će uloženo 18 milijuna, a u opremanje 32 milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti za oko tri do najviše šest mjeseci.

VARAŽDIN – U nazočnosti predsjednika županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije Anđelka Stričaka i HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Varaždina Damira Habijana, danas se na press konferenciji predstavio kandidat za župana Alen Runac. Svoju kandidaturu  za gradonačelnicu grada Varaždina, također danas, najavila je Natalija Martinčević,  kandidatkinja Narodne stranke –Reformista.  Inače, već ranije je najavljeno kako će na lokalne izbore u Varaždinu HNS i SDP izaći sa zajedničkim kandidatom za gradonačelnika, SDP-ovcem Alenom Kišićem, te sa zajedničkom listom za Gradsko vijeće, dok je predsjedništvo HNS-a Varaždinske županije donijelo odluku da će kandidat za župana biti Predrag Štromar, a kandidat za zamjenika župana Alan Košić.

ZAGREB – Forum žena Stranke rada i solidarnosti od danas nosi ime Marije Jurić Zagorke. Korištenje njezinog imena baš danas, na obljetnicu njezina 144 rođendana stranci je odobrila njezina obitelj. Velika je čast i odgovornost cijela stranke, ali prije svega foruma žena nositi ime ove velike publicistice i feministice – rekla je to predsjednica zagrebačkog ogranka Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukićević. Uz to nije propustila istaknuti kako stranka, po uzoru na Mariju Jurić Zagorku, izuzetno vodi brigu o položaju žena kako u društvu tako i u skupštinskim klupama. Upravo zato stranka rada i solidarnosti na predstojećim lokalnim izborima imati će većinski ženske liste. Kako bi se istaknula važnost žena u političkom životu, stranka će prema najavama redovito održavati susrete posvećene istaknutim ženama. Tako već večeras od 19,30 u Praškoj 5, bit će održana Večer sa Zagorkom.

ZAGREB – Na području grada Zagreba, tijekom prošle godine, došlo je do povećanja broja kaznenih djela. To se može iščitati iz  izvješća PU zagrebačke. Najviše je kaznenih djela, njih 2.294 na području Trešnjevke, a negativni trendovi su prisutni i na području Peščenice, Žitnjaka i Maksimira. Ipak u odnosu na 2015. godinu najveći porast kaznenih djela uočen je na području Trnja, Črnomerca, Podsuseda Vrapča i Stenjevca. Najmanje nedjela zabilježeno u gradskoj četvrti Medvešćak. Od ukupno 16.157 kaznenih djela policija je riješila njih tek pola.

ZAGREB – Izložba Tragovima Fausta Vrančića, postavljena povodom 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića, hrvatskog polihistora, izumitelja, leksikografa, diplomata i biskupa otvorena je danas u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autorice koncepta izložbe, Marijana Borić i Vanja Flegar, željele su Fausta Vrančića prikazati sveobuhvatno te istaknuti njegove brojne doprinose kako hrvatskoj tako i svjetskoj znanstvenoj sredini. Izložba je tematski podijeljena na nekoliko dijelova. Tematski dio vezan uz život i rad Fausta Vrančića izložen je na panoima na kojima je prikazano Vrančićevo stasanje u uspješnog renesansnog čovjeka koji se ostvario u različitim aspektima života, te njegovi najznačajniji doprinosi.

VELIKA GORICA – Testno podnošenje prijedloga za upise u zemljišne knjige elektroničkim putem započelo je u Velikoj Gorici.Radi se o e-upisu u gruntovnice koji je u Velikoj Gorici i Osijeku startao kao pilot projekt kako bi se testirao novi “Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra”,  koji će od sredine ožujka zaživjeti na razini cijele Hrvatske. Prijedlog za upis u zemljišne knjige podnosit će javni bilježnici i odvjetnici, a uvođenjem e-upisa u zemljišne knjige želi se ubrzati postupak i olakšati građanima korištenje svih postupaka. U projektu sudjeluje zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Velikoj Gorici te javni bilježnici i odvjetnici u Velikoj Gorici, imenovani od strane Hrvatske javnobilježničke komore i Hrvatske odvjetničke komore.

VARAŽDIN – Na radnim je sastancima  ravnatelja osnovnih i srednjih škola održanim u županijskoj palači u Varaždinu najavljena deseta po redu kampanja „Odaberi svoju školu“, koju Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima: Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Varaždin i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik. Kampanja započinje u ponedjeljak 24. travnja 2017. u OŠ Novi Marof, a završava 8. svibnja 2017. u OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ u Ivancu, a u tom će se razdooblju učenicima osmih razreda predstaviti sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja.

ČAKOVEC – Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ nastavlja s pružanjem financijske pomoći najpotrebnijima. Prošlog je mjeseca dodijelila 12 pomoći u ukupnom iznosu od 23.800,00 kuna za razne defektološko-rehabilitacijske tretmane i za kupnju lijekova. Inače, “Katruža” je u ovoj godini dodijelila 22 pomoći u ukupnom iznosu od 41.850,00 kuna.

KRIŽEVCI – U Križevcima danas počinje 13. izdanje Culture Shock Festivala. U križevačkom Klubu kulture i drugim lokacijama u gradu publiku očekuju koncerti, predstave, radionice, projekcije, izložbe i tribine, sveukupno 31 događanje u 46 dana. Pod sloganom #PokretačiPromjena organizatori križevačke udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T. žele programima potaknuti razmišljanje, kreativnost, stvoriti razne ideje, ali i pružiti dobru zabavu i neformalno druženje. Prvi program festivala je večeras u 20,00 sati u Klubu kulture, kada će se održati projekcija dokumentarnog filma Darija Juričana „Gazda“.

loading