Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.03.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački holding nastavlja ulagati  u nabavku komunalnih vozila, spremnika, kanti, novog informacijskog sustava i gradnju reciklažnih dvorišta. U sve to potrebno  je uložiti još oko 200 milijuna kuna te će se koristiti sredstava interventne mjere Ministarstva zaštite okoliša u iznosu od 100 milijuna kuna za financiranje dijela opreme primarne reciklaže. Drugi dio financirati će iz vlastitih sredstava, te sredstva fondova, najavila je  predsjednica Uprave Ana Stojić Deban. Inače, ukupna vrijednost investicija od 2015. do 2018. podružnice Čistoća iznosila je oko 488 milijuna kuna.

ZAGREB – Do kraja prosinca 2017. godine  u gradu Zagrebu zaprimljen je 3.761 zahtjev za financiranje roditelja odgojitelj​a, od kojih je 3.291 pozitivno riješeno. Pravo na financijsku pomoć ima jedan od roditelja koji brine za najmanje troje djece, ako najmlađe dijete nije krenulo u osnovnu školu.  Naime,  projekt roditelj odgojitelj predstavlja mjeru za unaprjeđenje demografske i pronatalitetne politike kojom  od 8. rujna 2016. grad Zagreb osigurava mjesečnu financijsku pomoć u visini prosječnog iznosa neto mjesečne plaće u Republici Hrvatskoj za roditelje odgojitelje.

ZAGREB/DUBROVNIK – Svečana dodjela nagrade i priznanja „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“, koja će Zagrebačkoj županiji biti uručena za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, održat će se u subotu, 3. ožujka 2018. godine u Dubrovniku. Zagrebačka županija veliku nagradu i priznanje osvojila je u konkurenciji od 194 kandidata iz 7 zemalja zahvaljujući statusu jedne od gospodarski najstabilnijih domaćih regija koja je u samom vrhu razvijenosti u Republici Hrvatskoj. U ime Zagrebačke županije veliku nagradu će preuzeti župan Stjepan Kožić.

KRAPINA – Ukupno 2,6 milijuna kuna osigurala je Krapinsko-zagorska županija za provođenje 11 mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2018. godini. Tim povodom, danas, 2. ožujka 2018. godine u Krapini je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene tri nove mjere, a radi se o potporama za zaštitu nasada od padalina, laboratorijsku analizu uzoraka za dokazivanje zlatne žutice u vinogradima te pripremu projektne dokumentacije. Ove godine u proračunu je osigurano 600 tisuća kuna više za razvoj poljoprivrede, a od 2013. godine Krapinsko-zagorska županija je u poljoprivredu uložila 7,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kroz brojne manifestacije i sajmove koje županija organizira, više od 4 tisuća izlagača dobilo je priliku plasirati i prodavati svoje proizvode te tako skrenuti pozornost na svoje proizvode. To je posebno vidljivo nakon manifestacija „100% Zagorsko“ u Zagrebu i Rijeci. – Moramo stvoriti uvjete za bavljenje poljoprivredom na način da se pobrinemo za promociju proizvoda i njihov plasman na tržište – rekao je župan Željko Kolar. Na konferenciji su bili i njegov zamjenik Anđelko Ferek Jambrek te županijska pročelnica Sanja Mihovilić.

KOPRIVNICA – Aktivnosti koje će se realizirati u sklopu Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja u razdoblju od 2017. do 2020. predstavljene su danas, 2. ožujka 2018. godine u Koprivnici. U sklopu prezentacije, 40-ak pružatelja usluga na biciklističkim rutama dobilo je oznake Bed&bike i Bike friendly. U sklopu plana cikloturizma provodit će se 16 mjera, kaže pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac te napominje kako su završene mobilna aplikacija i Internet stranica projekta, a danas su podijeljene oznake pružatelja usluga na 10 biciklističkih ruta. Koprivničko-križevačka županija već godinama je poznata kao županija s iznimno dobrom pokrivenošću biciklističkim stazama, podsjeća župan Darko Koren i ističe kako je ovo samo nadogradnja postojećeg sustava. U ovoj godini izradit će se prometni projekt i karta cikloturističkih ruta te postaviti cestovne oznake.

VARAŽDIN – Ove godine Glazbena škola u Varaždinu obilježava 190. obljetnicu svog postojanja. Brojna događanja, kroz cijelu kalendarsku godinu u sklopu obilježavanja ove značajne obljetnice, odvijaju se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar- Kitarović. Program proslave, 190. obljetnice Glazbene škole Varaždin, koja svaka godine priređuje više od 200 programa, obilježit će suradnja mladih glazbenika gradova prijatelja Varaždina i Ravensburga, a uz niz drugih koncerata tu su i znanstveni skupovi, izložbe i drugo, najavio je ravnatelj Davor Matačić. Glazbena škola u Varaždinu jedna je od najstarijih u ovom dijelu Europe, a  danas ima važnu ulogu u razvoju kulture i glazbene umjetnosti te je dokaz kako je glazba dugo i duboko ukorijenjena u život Varaždina i Varaždinske županije,  primijetila je posebna savjetnica varaždinskog župana Natalija Martinčević. Inače, Glazbena škola Varaždin utemeljena je daleke 1828. u okviru tadašnjeg Glazbenog društva.

ČAKOVEC – Međimurska županija će i ove godine obrtnicima putem međimurske Obrtničke komore sufinancirati nastupe na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. To potvrđuje Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Međimurske županije u 2018. godini, koji su danas potpisali župan Matija Posavec i predsjednik komore Boris Lukovnjak. Sa 70 tisuća kuna financirat ćemo odlazak i promociju naših obrtnika na sajmovima u Munchenu, Mostaru, Gračanici, Novom Sadu, Beogradu, Celju, Zenici, Skopju, Virovitici, Crikvenici, Nedelišću, Karlovcu, Krapini, Gudovcu, Križevcima i Splitu, ističe župan Posavec. Kažimo da su se prošle godine, zahvaljujući ovoj vrsti županijske potpore, na devet sajmova u zemlji i inozemstvu predstavila 34 međimurska obrtnika.

KOPRIVNICA – U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji boravio je Andras Gondoc direktor Europske grupacija za teritorijalnu suradnju Pannon, održavši radni sastanak sa zamjenikom župana Darkom Sobotom. Tema su bile aktivnosti za naredno razdoblje, s naglaskom na perspektivu Koprivničko-križevačke županije, kao nove članice ove transnacionalne organizacije. Predstavljene su i mogućnosti suradnje s partnerima iz Mađarske i Slovenije u razvoju prometa, kulture i turizma. Ujedno je predstavljen zajednički projekt „Fiche“ koji Pannon planira aplicirati na INTERREG program Mađarska-Hrvatska, vrijedan oko 950 tisuća eura.

loading