Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon gotovo godinu dana radova u Zagrebu je završena  7,3 milijuna kuna vrijedna nadogradnja Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Radovima su spojene dvije zgrade škole u visini prizemlja i dva kata čime je povećan kapacitet škole za devet učionica i pet kabineta bruto površine 830 četvornih metara, a ugrađeno je i dizalo za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. „Zahvaljujući proširenju škole  nastava se održava u jednoj smjeni, a svaka učionica je opremljena LCD projektorom i interaktivnom pločom“ rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Novu zgradu škole svečano su otvorili gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet.

KRAPINA – Ugovori ukupne vrijednosti 1,73 milijuna kuna za financiranje javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije potpisani su danas, 02. ožujka 2020. godine, u Krapini. Društvu Kajkaviana dodijeljeno je 70 tisuća kuna, Zajednici amaterskih kulturno umjetničkih udruga 150 tisuća kuna, Zajednici tehničke kulture 80 tisuća kuna, Povijesnoj postrojbi Keglevićeva straža 130 tisuća kuna, Županijskom školskom sportskom savezu 300 tisuća kuna te Sportskoj zajednici Krapinsko-zagorske županije milijun kuna. Ugovore s korisnicima potpisao je župan Željko Kolar.

VARAŽDIN – Uz Dan Europskog Talent Centra Hrvatska, svečanost dodjele diploma polaznicima prve međunarodne specijalizacije za rad s darovitom djecom u Hrvatskoj te uručivanje certifikata novoimenovanim europskim točkama za darovite održani su danas, 02. ožujka 2020. godine, u Glazbenoj školi u Varaždinu. Današnja svečanost bila je prilika za dodjelu devet diploma,  te 17 certifikata ustanovama, institucijama i udrugama koje uspješno rade s darovitom djecom te su imenovane europskim točkama za darovite u Hrvatskoj. Ukupno, sada je riječ o 41 centru za darovite od kojih se 38 nalazi u Hrvatskoj te tri u Bosni i Hercegovini, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek izrazivši nadu da će se do kraja lipnja, u veliku europsku obitelj znanja, pridružiti i županije u kojima takvih centara još nema. Inače, certifikate dodjeljuju Centri izvrsnosti Varaždinske županije kao jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj zadovoljno, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. U sklopu programa održano je niz zanimljivih predavanja na temu rada s darovitom djecom u različitim područjima obrazovanja. Svečanost dodjele certifikata održana je u organizaciji Varaždinske županije i Europskog centra za darovite Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije u suradnji s Radboud University iz Nizozemske.

ZAGREB – Skupštinski Odbor za kontrolu Grada Zagreba pohvalio je Strategiju upravljanja gradskom imovinom za razdoblje 2020. – 2026. U njoj je razrađena metoda kontroliranja gradske imovine i predložene su mjere za njezino najefikasnije korištenje u idućih sedam godina. Tako Grad Zagreb ima više od 137 300 jedinica imovine čija je vrijednost procijenjena na oko 17,7 milijardi kuna, a koja je vjerojatno i veća kada se završe sve procjene. Kako bi se imovina grada ekonomičnije i racionalnije koristila, predloženo je 329 mjera kroz pet strateških ciljeva, poput unapređenja organizacije rada i nadležnosti gradskih tijela ili unapređenje sustava vođenja poslovnih knjiga o imovini.

VARAŽDIN – S ciljem da proizvođačima Varaždinskog bučinog ulja i svima zainteresiranima na jednom mjestu budu dostupni svi povijesni i stručni podaci o uljnoj buči, u nakladi od 1000 primjeraka, Varaždinska županija je izdala brošuru „Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja“ dr. sc. Mare Bogović. Predstavljanje brošure održano je danas, 02. ožujka 2020. godine, u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu. Zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak napominje kako je ovo tek jedna od aktivnosti Varaždinske županije u jačanju proizvodnje buče i proizvoda od buče za što ovdje postoji veliki potencijal. Inače, brošura sadržava sve pojedinosti od samog porijekla i važnosti buče u prehrani pa do konkretnih savjeta o uzgoju, a dostupna je u Varaždinskoj županiji, ovdašnjoj Savjetodavnoj službi te u Udruzi varaždinsko bučino ulje.

ZAGREB – Deveti Međunarodni sajam turizma PLACE2GO, koji će biti održan od 13. do 15. ožujka 2020. godine u zagrebačkoj Areni najavljen je na konferenciji za novinare ovog ponedjeljka, 2. ožujka u Zagrebu. Glavni pokrovitelj jednog od najvećih turističkih sajmova u Hrvatskoj, na kojem će se predstaviti više od 230 izlagača, te će biti organizirani brojni noviteti među kojima je predstavljanje dalekih zemalja Latinske Amerike, Kube te iz regije Crne Gore i Albanije, je Grad Zagreb. – Od petka do nedjelje za posjetitelje je ulaz besplatan, a moći će se prisustvovati i brojnim predavanjima vezanim uz turističke teme, kao i putopisne i druge preporuke- rekla je direktorica sajma Damjana Domanovec. O značaju ovog sajma govorili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, direktorica gradske Turističke zajednice Martina Binenfled i drugi.

ZAGREB – U organizaciji portala srednja.hr provodi se poslovno natjecanje za srednjoškolce. Riječ je o Ideji godine – srednjoškolskom natjecanju u kojem natjecatelji moraju napisati svoju poslovnu ideju i pri tome pokazati svoje poduzetničke vještine uz primjenu novih tehnologija. Natjecatelji koji prijave svoje ideje do četvrtka, 12. ožujka 2020. godine, imaju priliku za popravak rada i recenziju, dok se finalni projekti zaprimaju do četvrtka, 26. ožujka. Veliko finale natjecanja održat će se u četvrtak, 2. travnja u Zagrebu, a rezervirano je za deset najboljih pristiglih projekata. Pobjednik natjecanja moći će besplatno koristiti poduzetnički inkubator Zagrebačkog inovacijskog centra za daljnji razvoj svoje ideje uz pomoć mentora u tehnološkom parku.

BJELOVAR – Grad Bjelovar nastavlja s energetskim obnovama školskih zgrada, pa su tako ovih dana započeli radovi na zgradi Područne škole Kokinac, vrijedni 888 tisuća kuna: 419 tisuća kuna sredstva su Europskog fonda za regionalni razvoj, a ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je 157 tisuća kuna. Radovi bi trebali završiti do 15. ožujka naredne godine, a provest će se toplinska izolacija vanjskih zidova, zamjena dotrajale stolarije novom PVC stolarijom, ugraditi termostatski ventili na radijatorima koji će doprinijeti uštedi toplinske energije za grijanja, te će objekt nakon obnove iz energetskog razreda E u C.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija objavila je Poziv za sufinanciranje programa i projekata udruga i ostalih iz područja kulture za 2020. godinu. U proračunu Županije za ovu je namjenu osigurano 925 tisuća kuna, a rok za podnošenje prijedloga projekata i programa je 31. ožujak do 15 sati. Svaki prijavitelj može prijaviti i ugovoriti najviše tri projekta po ovom Pozivu s provedbom do kraja 2020.

ZABOK – S ciljem jačanja kapaciteta za privlačenje i poticanje investicija, Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, organizirali su radionicu „Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku“ koja je održana ovog ponedjeljka, 2. ožujaka 2020. godine u objektu Vodospreme, u Zaboku. Radionica je bila namijenjena za sve one koji sudjeluju u poslovima privlačenja i poticanja ulaganja na prostorima županije, posebno u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. – Na prostorima županije, od ulaska Hrvatske u EU, zaprimili smo više od 60 projekata investicija, a više od polovice ih je dobilo status korisnika državne potpore – istaknuo je načelnik sektora za investicije u Ministarstvu gospodarstva Sani Ljubunčić, dodajući da je najviše projekata u metalo prerađivačkoj djelatnosti i tiskarskoj te prehrambenoj industriji. Na radionici je, uz županijske načelnike i gradonačelnike, bio i župan Željko Kolar. – Moram reći da imamo vrlo zadovoljavajući investicijski ciklus koji je šarolik, a metaloprerađivačka industrija povukla najviše investicija – istaknuo je župan Kolar i dodao da nikad dovoljno znanja i kontakata. Pročelnica Vlatka Mlakar naglasila je da je županija u postupku izrade Plana razvoja od 2021. do 2027. godine u sklopu kojeg mora bit napravljena i SWOT analiza koja je početak izrade plana privlačenja investicija.

ČAKOVEC – Titulu ponos Hrvatske ponijela je i  Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID za volonterski program „Pripovjedači priča za laku noć“.  Tete i stričeki pričalice, svaki dan bez obzira na vikende ili praznike, mališanima na Odjelu pedijatrije čitaju priče za laku noć. U protekle dvije godine u Čakovcu se izmijenilo oko 60 teta i stričeka pričalica, a nagradu Ponos Hrvatske preuzela je koordinatorica programa za Međimurje Maja Baksa. Župan Međimurske županije Matija Posavec koji je bio na dodijeli nagrada Ponos Hrvatske čestitao je timu „Teta pričalica“, a ovog četvrtka, 05. ožujka 2020. godine, će ih i primiti kako bi im zahvalio što mališanima  na Odjelu pedijatrije Županijske bolnice Čakovec uljepšavaju svakodnevicu.

ZAGREB – Od ponedjeljka, 2. ožujka 2020. godine, u prometu je nova autobusna linija 235 Dubrava – Trnava – Kozari Bok. Nova linija je uvedena, zbog potreba stanovnika naselja za pojačanim prometnim povezivanjem s drugim dijelovima grada. Na liniju je raspoređen jedan autobus koji će radnim danom, subotom i nedjeljom kretati svakih 60 minuta.

ZAPREŠIĆ – Poljoprivrednici s područja Grada Zaprešića zahtjeve za dodjelu novčanih poticaja za sjetvu kukuruza u proljetnoj sjetvi moći će podnijeti gradskom Upravnom odjelu za financije i gospodarski razvitak. Zahtjeve mogu podnijeti poljoprivrednici za oranice na području grada, odnosno području katastarskih općina koje obuhvaćaju naselje njihovog stanovanja, a koji su podmirili sve svoje obveze prema Gradu i nisu ostvarili državna poticajna sredstva u proljetnoj sjetvi 2020. godine. Zahtjevi će se zaprimati od 9. ožujka do 10. travnja 2020. godine, odnosno do ispunjenja kvote raspoloživih sredstava, a odluku o dodjeli poticajnih sredstava donosi Odbor za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu Gradskog vijeća Grada Zaprešića.

 

loading