Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.04.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Profesora Marka B. Robertsa, pronalazača međunarodno važnog i poznatog Paleolitskog nalazišta “Eartham Pit, Boxgrove” na kojemu su pronađeni najstariji ostatci ranih ljudi u UK, u utorak 02.  travnja 2019. godine u Gradskoj vijećnici ugostio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Mark B. Roberts predavač je i koordinator šest sveučilišnih predmeta te glavni istraživač na Arheološkom Institutu u Londonu i autor nekoliko knjiga, a u Hrvatsku je stigao na poziv svog studenta i supervizora na jednom od njegovih iskapanja, Jakova iz Osijeka. Gradonačelnik Krapine vjeruje kako ovo nije posljednji susret s profesorom Robertsom, te da će u budućnosti on sa sobom u Krapinu dovesti i svoje studente i druge suradnike. Upravo to vrlo važnim za buduća istraživanja smatra i profesor Roberts, koji ističe kako je počašćen što ga je ugostio gradonačelnik Krapine, mjesta gdje se nalazi jedno od najvažnijih svjetskih neandertalskih nalazišta, o kojem je učio kao mladi student.

ZAGREB – Svjetski dan svjesnosti o autizmu te 40 godina djelovanja Saveza udruga za autizam obilježen je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića ovog utorka, 2. travnja 2019. tradicionalnim puštanjem plavih balona, čemu se pridružio gradonačelnik Milan Bandić. Nakon toga djelatnici Saveza udruga za autizam Hrvatske i Udruge za autizam Zagreb, djeca s autizmom i roditelji te zainteresirana javnost i državni službenici ušli su u posebno označen ZET-ov tramvaj koji je vozio do glavnog ulaza u park Maksimir, gdje su nastavljene aktivnosti. Savez udruga za autizam već 12 godina obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu kako bi se postigla veća razina informiranja i svijesti o poremećaju iz autističnog spektra, kao i o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove obitelji.

CESTICA – Ugovor za izvođenje radova izgradnje desnog dravskog nasipa u općini Cestica, potpisao je danas, 02. travnja 2019. godine, u Varaždinu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s predstavnicima zajednice ponuditelja za izvođenje radova i stručni nadzor. Riječ je o investiciji vrijednoj 26,2 milijuna kuna koja se u iznosu od 11 milijuna kuna sufinancira u okviru prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska dok preostalih 15 milijuna osigurava Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Rok za izgradnju nasipa, koji će štititi sva naselja od Otoka Virje do Varaždina što se odnosi na 815 kućanstava odnosno 3.090 stanovnika tog područja je dvije godine, napomenuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ugovor je potpisan u nazočnosti saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića te državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Maria Šiljega. Prema Šiljegovim riječima Varaždinska županija je u fokusu ovog ministarstva o čemu najbolje govori provedba  projekta aglomeracije vrijednog 850 milijuna kuna, projekata u području vodnog gospodarstva od oko 260 milijuna kuna te projketa vrijednog 62 milijuna kuna, a koji se provodi u Varaždinskim Toplicama.

ZAGREB – U sklopu redovnog održavanja semaforskog sustava grada Zagreba, podružnica Zagrebačkog holdinga – Zagrebačke ceste, do kraja svibnja radit će na godišnjem pranju i servisiranju semaforske opreme te zamjeni žarulja na svim semaforiziranim raskrižjima. Tijekom ovog mjeseca u planu je servisiranje semafora na zapadnom dijelu grada, odnosno na području nadležnosti II. postaje prometne policije. Kako napominju iz Grada, radovi se izvode u vremenu od 9,00 do 14,00 sati, a najfrekventnija se raskrižja servisiraju nakon jutarnjih prometnih gužvi.

ČAKOVEC – Svjetski dan svjesnosti o autizmu za Međimurje obilježava se ovog utorka, 02. travnja 2019. godine na Trgu Republike u Čakovcu. Svake godine cilj je isti, osvijestiti i senzibilizirati javnost. Iz godine u godinu tim povodom organizira se prigodna prodaja proizvoda koje su izradili roditelji i djeca uključeni u Udrugu Pogled, puštaju se plavi baloni šalju se poruke no u svakodnevici obitelji ne mijenja se ništa ili jako malo, kaže Mirna Jambrović članica Izvršnog odbora Udruge Pogled. Roditelji su složni kako je nužno, na razini nekoliko ministarstva, jasnije donošenje rješenja vezanih uz terapiju, obrazovanje i uključivanje djece u redovni život, a ne da se većina problema rješava kroz samoorganiziranje roditelja te veće ili manje razumijevanje lokalne zajednice. Uz podršku Međimurske županije i Grada Čakovca, obilježavanje Svjetskog dana autizma održava se u organizaciji djece i roditelja Udruge Pogled.

 

VARAŽDINSKE TOPLICE – Postupak javne nabave za izvođenje radova energetske obnove objekta Minerva pokrenula je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Riječ je o najvećem projektu energetske obnove u Varaždinskoj županiji, čija je vrijednost 73,4 milijuna kuna, pri čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno bespovratnih 37,8 milijuna kuna. Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade, zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, modernizaciju unutarnje rasvjete s LED rasvjetom i izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima.

SVETA NEDELJA – U tijeku je energetska obnova Osnovne škole Sveta Nedelja. Radovi se izvode istovremeno s odvijanjem nastave, a trebali bi biti završeni do početka nove školske godine. Procijenjena vrijednost radova je 9,099 milijuna kuna, od čega su kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, školi dodijeljena bespovratna europska sredstva od 3,64 milijuna kuna. Ostatak osiguravaju, u jednakim omjerima, svaki po 2,69 milijuna kuna, Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja. – Kandidirat ćemo ovaj projekt za sufinanciranje vlastitoga učešća. Od Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini moguće je povući 50% vlastitoga učešća, pa bi time smanjili vlastiti udio za pola – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, podsjetivši da se na prostoru Svete Nedelje energetski obnavlja i zgrada Područne škole u Kerestincu.

KOPRVINICA – Koprivničko-križevačka županija i u ovoj godini financira rad Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Koprivnica, a jutros,  2. travnja 2019. godine, u sjedištu Županije potpisan je Sporazum o financiranju. Pročelnik HGSS-a Stanice Koprivnica Dejan Bojovski kaže kako Stanica Koprivnica ima danas 31 člana: sedam suradnika i osam pripravnika, te 15 spasitelja i jednog gorskog spasitelja. HGSS u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje već tri godine i u tom razdoblju pokazali su veliku organiziranost te opravdali povjerenje zajednice, ističe župan Darko Koren i naglašava ovo financiranje govori u prilog kako se rad HGSS-a uvažava i cijeni te su iznimno bitna sastavnica cjelokupnog sustava žurnih službi Koprivničko-križevačke županije. Prilikom današnjeg potpisivanja Sporazuma o financiranju, naglašeno kako će se uskoro pronaći rješenje za dodatni prostor za skladištenje opreme HGSS-a Stanice Koprivnica.

KOPRIVNICA – Novi proizvod koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac DomKo predstavljen je u utorak, 2. travnja 2019. godine u Koprivnici, a radi se o kompostu prve klase koje se, prema službeno provedenoj analizi, preporuča za organsko gnojivo. Biorazgradivi otpad prikupljen iz okućnica ulazi u proces kompostiranja, gdje nakon niza kontroliranih uvjeta nastaje visoko kvalitetan finalni proizvod – kompost, odnosno DomKo, kaže predsjednica Uprave koprivničkog Komunalca Nataša Tetec te dodaje kako je pakiran u vreće od 50 litara. U uspjeh DomKa ne sumnja ni gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji ističe kako je ovo jedan način koji pokazuje kako se može iskoristiti sve ono što se prikupi prilikom odvoza otpada, a može se dalje oporabiti. Do kvalitetnog Domko komposta može se doći na blagajnama u Upravnoj zgradi Komunalca i koprivničkog Gradskog groblja, ponedjeljkom na gradskom sajmištu te na kućnom pragu kojeg će dostaviti vozilo koje će se kretati po okolnim općinama.

ČAKOVEC – Odluku o raspisivanju Otvorenog javnog poziva za dodjelu potpora učenicima srednjih škola i studentima u 2019. godini, na svojoj 26. sjednici, donio je Upravni odbor Međimurske zaklade za obrazovanje dr. Vinko Žganec. Tako se ove godine potpore dodjeljuju učenicima srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova prema socijalnom kriteriju te studentima poslijediplomskih i doktorskih studija za financiranje istraživanja, pripremu radova i troškove obrane poslijediplomskih i doktorskih  radova. Javni poziv je otvoren od 1. travnja do iskorištenja sredstava, ali ne dulje od 15.studenog 2019. godine. Zainteresirani učenici i studenti dostavljaju prijave sa svom traženom dokumentacijom na adresu Zaklade dr. Vinko Žganec.

KOPRIVNICA – Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije, održan je radni sastanak na temu sigurnosti prometa na državnim cestama u Županiji kojem su uz župana Darka Korena i suradnike, nazočili predstavnici ŽUC-a, Zavoda za prostorno uređenje, Policijske uprave te Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji. Cilj je bio razgovarati o mogućnostima kojima se može utjecati na poboljšanje stanja na državnim cestama. Planira se i sastanak s predstavnicima općina i gradova gdje će im se naglasiti kako Zakon o sigurnosti prometa na cestama isključivo njima daje inicijaciju svih djelovanja za sigurnost prometa na cestama na njihovom području.

loading