Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.04.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na  konferenciji za medije, povodom donošenja Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice, naglasio je u četvrtak, 2. travnja 2020. godine, kako Grad neće sudjelovati u sanaciji nastalih šteta, ako se zakon usvoji u sadašnjem predloženom obliku. Naime, Grad ima devet svojih ključnih prijedloga a neki od njih su prestanak uplaćivanja financijskih sredstava u Fond izravnavanja, obnova i konstrukcije i instalacija i fasada oštećenih objekata, naknada troškova svima koji sami idu u obnovu, financijska pomoć ljudima koji sami grade zamjenske objekte za život, stambeno zbrinjavanje trebaju osigurati i Grad i država te da se sredstvima za obnovu, koji uključuju i donacije, obnavljaju stambeni objekti, dok bi država i Grad obnovu svojih, javnih objekata financirali iz svojih redovnih prihoda. „Nema lomljenja preko koljena, nema preglasavanja i nema ako. Zakon mora biti životan, pravedan, provediv, građani u tim objektima moraju biti sigurni uz punu transparentnost i ista pomoć za sve. Nema sijanja iluzija. Sve ostalo odbijam s indignacijom“, rekao je gradonačelnik Bandić.

ZAGREB – Zagrebačka katedrala stradala je u potresu jače, nego što se prvotno mislilo. Naime, uz južni toranj, rušit će se do razine južnog i dio sjevernog tornja, rekao je monsinjor Ivan Hren s Kaptola. Kako upozoravaju stručnjaci treba izbjegavati mjesta oko katedrale u kojoj su znatno oštećeni i vitraji koje će trebati ukloniti.

KRAPINA – Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut posjetili su ovog četvrtka, 2. travnja 2020. godine Crveni križ u Krapini. Cilj je bio obići organizacije Crvenog križa u cijeloj Hrvatske pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji te na taj način pružiti podršku volonterima. U Krapini ih je ravnatelj Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović upoznao sa djelovanjem poput angažmana na graničnom prijelazu Macelj, dostave svih potrebnih namirnica osobama starije životne dobi kako one ne bi bile izložene kornavirusu, osnivanjem tima za psihosocijalnu potporu, ali i nadziranjem karantene za vozače u Tuheljskim Toplicama. – Gradsko društvo Crvenog križa Krapina započelo je sa pilot projektom kojeg ćemo preslikati na cijelu Hrvatsku. Radi se o COVID 19 pozitivnim osobama koje se liječe od doma, a koje obilaze volonteri Crvenog križa uz maksimalan stupanj zaštite – istaknuo je predsjednik Crvenog križa Robert Markt. Inače, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut obišli su i karantenu za vozače kamiona, Odjel za psihosocijalnu podršku te oboljele od koronavirusa koji se nalaze na kućnom liječenju, a koje obilaze volonteri Crvenog križa poštujući sve sigurnosne standarde.

ZAGREB – Telefonsku psihološku pomoć za osobe koje se nalaze u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus uvela je Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Telefon za psihološku pomoć 01/ 6468 334 dostupan je svakog dana od 8,00 do 22,00 sata na koji se javljaju stručnjaci za mentalno zdravlje. Izolacija kod ljudi može biti veliki izvor stresa jer mijenja svakodnevicu, pa raste rizik od razvoja posttraumatskog stresnog poremećaja. Preporuča se održavanje veza putem društvene mreže, te da prate medije i preporuke službenih institucija i izbjegavaju slušanje i praćenje glasina. Treba zadržati svakodnevnu rutinu spavanja, zdravo se hraniti,  održavati redovite vježbe.

ZAGREB – Na području Zagrebačke županije županijski Dom zdravlja uspostavio je tri takozvane izdvojene COVID 19 ambulante i to u Ispostavi Samobor za područje Samobora, Svete Nedelje i Zaprešića, Ispostavi Velika Gorica za područje Velike Gorice i Jastrebarskog te u Ispostavi  Ivanić-Grad za područje Ivanić-Grada, Dugog Sela, Vrbovca i Svetog Ivana Zeline. Ispostava Samobor već je započela s uzimanjem briseva za testove na COVID-19 u ponedjeljak 30. ožujka,  u petak, 3. travnja s uzimanjem briseva kreće i Ispostava Velika Gorica, a od ponedjeljka 6. travnja i Ispostava Ivanić-Grada. Podsjećaju  kako se brisevi u spomenutim izdvojenim ambulantama uzimaju isključivo uz uputnicu liječnika obiteljske medicine, a za osobe s područja koja ta ispostava pokriva. Također naglašava se kako će svaka osoba dobiti konkretan  termin kada treba doći u ambulantu kako bi se uzeo bris. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

KRAPINA – Još nisu poznati rezultati 27 uzoraka koji su jučer poslani na testiranje u Zagreb što znači da je u Krapinsko-zagorskoj županiji i dalje potvrđeno 65 slučajeva zaraze koronavirusom, rečeno je ovog četvrtka, 2. travnja 2020. godine na konferenciji za novinare održanoj u Krapini. Naime, na testiranju se trenutno nalazi veliki broj uzoraka, što stvara probleme jer je u OB Zabok u šest izolacijskih jedinica smješteno 10 pacijenata kojima su uzeti uzorci, ali se još ne zna jesu li pozitivni. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Krešimir Božić istaknuo je da Zavod dnevno ima oko 45 intervenciju, od čega je pet do šest pacijenata sa sumnjom na koronavirus, a od ukupno 150 djelatnika, u samoizolaciji je njih osmero, od čega četiri liječnika, tri medicinske sestre i jedan vozač. Također, ravnatelju Božiću su danas predani i prvi zaštitni viziri koje pomoću 3D printere izrađuje Srednja škola u Krapini.

ZAGREB –  Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka 02. travnja evidentirano je 80 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na  jučerašnje podatke radi se o pet osoba više. Do sada je izliječeno osam osoba. Prema broju oboljelih koje evidentira osam ispostava Zavoda, na području Zagrebačke županije, najviše oboljelih je na području grada Velika Gorica i okolice njih 23, slijedi Zaprešić 19 te Sveta Nedjelja 15 oboljelih osoba. Deset oboljelih evidentirano je na području Dugog Sela, petero u Ivanić Gradu, po troje u Samoboru i Svetom Ivanu Zelini te po jedna osoba  u Jastrebarskom i Vrbovcu.

KOPRIVNICA – I druga pacijentica koja je bila hospitalizirana zbog virusa COVID-19 u koprivničkoj Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“ ovog je četvrtka, 2. travnja 2020. godine, puštena u kućnu samoizolaciju. Pacijentica je dobrog zdravlja i bez simptoma te je uz liječničke upute puštena u kućnu samoizolaciju u kojoj će se pridržavati propisanih mjera i pravila samoizolacije. Ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa u Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje je 12. Četiri su osobe s blažim simptomima hospitalizirane u Općoj bolnici „Dr. Tomislav Bardek“, a ostale su na kućnoj njezi u samoizolaciji. Pod liječničkim nadzorom i u samoizolaciji je 19 bliskih kontakata zaraženih osoba, a tijekom dana bit će poznati i rezultati uzoraka koji su zbog sumnje na COVID-19 poslani na testiranje, javili su iz Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

VARAŽDIN – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, izliječenih šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba koje su dobrog općeg stanja. Do sada je u Varaždinskoj županiji testirano ukupno 383 osoba, a pod mjerom samoizolacije se nalazi 2045 osoba, od kojih je novih 117 osoba kojima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije. U protekla 24 sata Policijska uprava Varaždinska zabilježila je četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 46 slučaja kretanja bez valjane propusnice, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

BJELOVAR – Održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja je po prvi puta provedena online. Vijećnici su prihvatili odluku o dopunama odluke o komunalnoj naknadi kojim se od plaćanja oslobađa u naredna tri mjeseca gospodarski sektor, a ta će odluka Grad Bjelovar koštati od dva do 2,5 milijuna kuna. Jedna od točaka bila je i imenovanje ravnateljice Narodne knjižnice „Petar Preradović“. Dosadašnji ravnatelj Marinko Iličić uskoro odlazi u mirovinu, a nakon provedenog natječaja, novom je ravnateljicom imenovana Vjeruška Štivić.

KRAPINA – Inicijativa “Zajedno za Gupčev kraj!” pozvala je građane da se donacijama uključe u sanaciju višemilijunskih šteta razornog potresa koji je pogodio 22. ožujka 2020. godine Krapinsko-zagorsku županiju, prije svega područje Donje i Gornje Stubice. Otvoren je i žiro račun za prikupljanje sredstava za sanaciju šteta od potresa i pomoć obiteljima s područja Donje i Gornje Stubice. Broj uplatnog računa je:  IBAN: HR76 2340 0091 5110 6689 8. Inicijativu su pokrenuli potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj u koordinaciji sa gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem i županom Željkom Kolarom,  priopćio je SDP Krapinsko-zagorske županije.Dodaju, kako su zastupnici Hajdaš Dončić i Vešligaj, te župan Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek u tu svrhu izdvojili po jednu mjesečnu plaću. Inicijativi su se pridružili i SDP-ovi vijećnici Županijske skupštine koji će na humanitarni račun uplatiti vijećničku naknadu u iznosu od 500 kuna.

KOPRIVNICA – Isplata gradskih uskrsnica umirovljenicima i osobama s invaliditetom korisnicima osobne invalidnine s prebivalištem na području Grada Koprivnice odgođena je iz tehničkih razloga, pojašnjava gradonačelnik Mišel Jakšić i ističe kako od 1.500 umirovljenika koji imaju mirovine do dvije tisuće kuna, čime ostvaruju pravo na gradsku uskrsnicu, njih 1.200 nema žiro niti tekući račun, pa se uskrsnice ne mogu isplaćivati na taj način. Ovisno o vremenu trajanja situacije s epidemijom koronavirusa, isplata uskrsnica krenut će tijekom svibnja ili lipnja, a razloga za brigu nema jer će svi koji ostvaruju uvjete, uskrsnice i dobiti, zaključuje Jakšić.

KRAPINA – Natječaj za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini raspisala je Krapinsko-zagorska županija. Poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev za potporu do 01. prosinca 2020. godine, odnosno do utroška osiguranih sredstava. Prihvatljiva aktivnost je nastup na tržištu koji obuhvaća troškove kotizacije, promocije u sajmenom katalogu, najma i uređenja izložbeno – prodajnog prostora, zatim trošak kotizacije i slanja uzorka na međunarodna i svjetska ocjenjivanja, trošak pripreme i tiskanja promotivnih letaka i brošura, izrade bannera i web-stranice. Visina potpore po korisniku iznosi do 10 tisuća kuna, a maksimalno do 60% od ukupno provedenih prihvatljivih aktivnosti.

VARAŽDIN – Svjetski dan svjesnosti o autizmu bit će obilježen ovog četvrtka, 2.travnja 2020. godine. Grad Varaždina je zajedno s Udrugom za odrasle osobe s autizmom Plavo srce iz Varaždina osmislio način obilježavanja tog dana primjeren novonastalim uvjetima. Naime, Udruga Plavo srce osmislila je za svoje članove radionice izrade sapuna s logotipom Grada Varaždina. Takva aktivnost i radna okupacija za osobe s autizmom  u vremenu kada se ne izlazi iz stana je od velike važnosti. Sapune će podijeliti volonteri Gradskog društva Crvenog križa Varaždin koji obilaze starije i invalidne osobe donoseći im potrebne namirnice. U paketu će se ovih dana naći i sapuni Udruge Plavo srce s logotipom Grada Varaždina i uputama kako pravilno prati ruke i time spriječiti širenje zaraze.

ZAPREŠIĆ – Svi koji su zainteresirani za volontiranje u slučaju potrebe, mogu se javiti Gradskom društvu Crvenog križa Zaprešić na broj telefona 01 3313 302 ili elektroničkom poštom na adresu ckzapresic@hotmail.com. Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije otvorilo je telefon za pružanje psihosocijalne podrške osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili karanteni na području županije. Broj je 099 4702 460.

loading