Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.05.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Na poziv gradonačelnika Grada Krapine Zorana Gregurovića, ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić posjetio je danas Grad Krapinu. Poziv ministru upućen je u prvom redu zbog projekta Crna kraljica koji podrazumijeva uređenje cijelog lokaliteta krapinskog Starog grada, pri čemu problem predstavlja činjenica da je samo zgrada u vlasništvu grada, a svo okolno zemljište u vlasništvu države, pa je za daljnje nesmetano provođenje projekta potrebna podrška ministarstva državne imovine, navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Da su se stekli svi uvjeti da ministarstvo izda suglasnost Gradu Krapini za daljnje provođenje projekta na Starom gradu ističe ministar Goran Marić, koji je nakon Krapine, posjetio kompleks Tehnomehanike u Mariji Bistrici.  Jamčim vam da će se situacija i u Kumrovcu promijeniti, da će se kumrovečki objekti staviti u funkciju, jer se u ministarstvu državne imovine razmišlja strateški i tržišno, odgovorio je ministar Marić na novinarsko pitanje te dodao, kako će se izvršiti nova procjena objekata te potom raspisati novi natječaj za prodaju.

ZAGREB U spomen na stradale u raketiranju Zagreba prije 21 godina izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno zamjenicom zagrebačkog gradonačelnika Vesnom Kusin, položilo je danas vijenac i zapalilo svijeću na Trgu svibanjskih žrtava ispred Spomen ploče. U stravičnom napadu na Zagreb život je izgubilo sedmero ljudi, a 205 ih je ranjeno.   Kako se ne bi zaboravilo, svoj doprinos je dao i Grad Zagreb uredivši i opremivši prije četiri godine Memorijalni centar granatiranja Zagreba koji je smješten u Petrićevoj. Memorijalni centar otvoren je od utorka do petka od 10,00 do 18,00 sati, subotom od 11,00 do 19,00 i nedjeljom od 10,00 do 14,00 sati.

ZAGREB –  Gotovo 230 likovnih i 50-ak literarnih radova iz 31 osnovne škole s područja Zagrebačke županije stiglo je na ovogodišnji natječaj za najbolje radove na temu vatrogastva. Ove godine na natječaj je prijavljeno i 10 likovnih radova djece s posebnim potrebama što posebno veseli predsjednika vatrogasne zajednica Zagrebačke županije, Stjepana Ptičeka koji je istaknuo kako ovakvi natječaji imaju za cilj promociju vatrogastva među najmlađima kao i edukaciju o odgovornom ponašanju. Natječaj je petu godinu za redom provela Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u suradnju sa Županijom. Da se Zagrebačka županija može pohvaliti najvećom vatrogasnom zajednicom u Hrvatskoj istaknuo je župan Stjepan Kožić istaknuvši kako će županija i u godinama koje dolaze nastaviti s intenzivnim ulaganjem u ljudstvo I opremu. Dodajmo da su odlukom povjerenstva nagrade osvojili Lana Vodopijevec, Lucija Arnuš, Marija Blažević, Sara Bradić i Lucija Mesec, a internet glasovanjem Noa Bertinovec, Magdalena Dobra, Karla Coha i Kristijan Bilanović.

ZAGREB – Koje tramvajske linije voze i gdje, kada dolazi tramvaj na stanicu,gdje se nalazi kontrola i ima li poteškoća u prometu – sve to može se pronaći na novoj aplikaciji zagrebačkog javnog prijevoza koju je napravio Leon Tuček, maturant 15. gimnazije. Na prošloj INOVA-i, sajmu inovacija, njegova aplikacije osvojila je zlatnu medalju. Do sada je aplikaciju skinulo 5. 700 korisnika.

ZAGREB – Sa starog željezničkog mosta u Zagrebu ponovno je izbrisan natpis “Hendrix” po kojem je most bio poznat, a čak i opjevan. Zadnji put je grafit “Hendrix” izbrisan prilikom obnove mosta za koju je grad izdvojio 38 milijuna kuna, no preko noći u studenom 2015. građani su natpis ponovno ispisali. Ovaj most je zaštićeno kulturno pa tako na njemu nisu dopuštena nikakva obilježja. Inače, uklanjanje natpisa dio je uređenja mosta odnosno postavljanja dekorativne rasvjete.  Uz to,  na sjevernoj strani nasipa, od Jadranskog mosta do Mosta mladosti, radit će se na novoj  javnoj rasvjeti. Sve to ovom dijelu grada dat će potpuno novi, moderan izgled.

ČAKOVEC – Nakon uspješno uvedene jednosmjenske nastave u OŠ u Prelogu, nastavlja se s ulaganjima u uređenje učionica unutar postojećeg istočnog atrija škole, a za koja je ovih dana ugovor potpisao župan Međimurske županije Matija Posavec s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac. Tom su prilikom razgovarali i o drugim projektima poput izgradnje ili rekonstrukcije prometnica, sanacije klizišta u Sv. Jurju na Bregu, rekonstrukcije Domova kulture, dogradnje vrtića i uvođenja javne rasvjete diljem Međimurske županije. Posebna tema bila je sufinanciranje  projekata. U Međimurju su naime  pokrenuti brojni projekti sufinancirani s 85 posto europskog novca. Župan i ministrica dogovorili su model po kojem će se ostatak sredstava od 15 posto koji se trebao namiriti iz izvornog prihoda proračuna Međimurske županije, kompenzirati iz nacionalnih fondova i time rasteretiti županijski proračun.

VARAŽDIN – Jubilarne 60. po redu Glazbene svečanosti hrvatske mladeži održat će se 3. i 4. svibnja ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Grada Varaždina. Na 60. Glazbenim svečanostima u dva će dana nastupiti zborovi iz cijele Hrvatske, odnosno ukupno 1700 sudionika. Svečano otvorenje 60. Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži bit će sutra u 10,30 sati u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

KOPRIVNICA – Županijska smotra učeničkih zadruga Koprivničko-križevačke županije održana je na središnjem koprivničkom trgu, a posjetili su je i župan Darko Koren te njegov zamjenik Darko Sobota. Svoje proizvode i rukotvorine predstavilo je 10 zadruga, a Koprivničko-križevačku županiju na Državnoj smotri u Zadru predstavljat će Učenička zadruga „Kotačica“ Osnovne škole Kloštar Podravski. U sklopu Županijske smotre učeničkih zadruga Koprivničko-križevačke županije održan je i okrugli stol „Naše različitosti – naše bogatstvo“. U Podravini i Prigorju trenutno djeluje 19 učeničkih zadruga.

ZAGREB – Svečana dodjela nagrada za najbolji literarni i likovni rad učenika iz područja vatrogastva održat će se  danas u Zagrebu. Nagrade dodjeljuje Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije. Nagrade će uručiti župan Stjepan Kožić.

loading