Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.05.2019.

Posted in Vijesti

 KRAPINA – U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji  boravi je u četvrtak, 02. svibnja 2019. godine, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Budući da se preko ministarstva poljoprivrede financiraju i brojni drugi projekti, koji nisu usko vezani uz resor poljoprivrede, poput izgradnje vrtića, cesta i druge komunalne infrastrukture, svoj posjet ministar će iskoristiti, kako je najavljeno, kako bi se na licu mjesta uvjerio u realizaciju projekata, ali i kroz susrete s poljoprivrednicima pobliže upoznao s razvojem ove grane gospodarstva i problemima s kojima su suočeni lokalni poljoprivrednici. Svoj posjet ministar Tolušić, u pratnji svog pomoćnika Zdravka Tušeka započeo je u Oroslavju, gdje je razgovarao s gradonačelnikom Emilom Gredičakom, koji je izrazio zahvalnost na podršci u realizaciji nekoliko projekata, među kojima je i gradnja dječjeg vrtića. Domaćin današnjeg posjeta ministra Tolušića je predsjednik ŽO HDZ-a, saborski zastupnik Žarko Tušek, koji naglašava kako je zahvaljujući dobroj suradnji, ali i kvalitetnim projektima, tijekom protekle i ove godine, s pozicije ministarstva poljoprivrede u Krapinsko-zagorsku županiju stiglo oko 400 milijuna kuna. Da mu je drago da se optimizam među zagorske poljoprivrednike vratio te da oni imaju vizije i prepoznaju ono što radi ministarstvo poljoprivrede, ističe ministar Tomislav Tolušić. –  Iz godine u godinu imamo sve veći broj mladih poljoprivrednika, što je odličan zalog za budućnost jer oni su ti koji trebaju biti glavna okosnica hrvatske poljoprivrede, naglašava ministar Tolušić. Nakon Oroslavja, ministar se susreo s gospodarstvenicima i poljoprivrednicima u Donjoj Stubici, Svetom Križu Začretju, gdje se sastao s poljoprivrednicima kojima je predstavio mjere poljoprivredne politike i ruralnog razvoja. te razgovarati o projektima s područja Krapinsko-zagorske županije. Posjet je završio u Krapini sastankom s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem.

ZAGREB – Program svečanog koncerta u  povodu  Dana grada Zagreba i Dana branitelja grada Zagreba, koji će biti održan 30. svibnja, kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinare u  Memorijalnom centru raketiranja Zagreb 1991./1995. Tom prigodom posjetitelji će moći uživati u glazbi Miroslava Škore i Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, uz pratnju 1000 tamburaša i Akademskog zbora I. G. Kovačića pri izvedbi pjesme „Ne dirajte mi  ravnicu“ koja bilježi 30 godina od svoje  prve izvedbe. „Prekrasne fontane idealan su prostor za taj koncert. Ugasit ćemo javnu rasvjetu i zaustaviti promet na Hrvatske bratske zajednice i napraviti veličanstveni ugođaj jer mi zaslužujemo najbolje“, naglasio je gradonačelnik, Milan Bandić.

BRAČAK – Prva fotonaponska elektrana na području Hrvatske koja se koristi u zdravstvenom sustavu biti će za manje od mjesec dana postavljena na krovu zgrade Opće bolnice Zabok, a tim povodom, ovog četvrtka, 2. svibnja 2019. godine upriličeno je i potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova za instalaciju ovog sustava. Ugovor su sa izvođačem radova potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, a prisutan je bio i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. Ova će elektrana osigurati bolnici 10 % jeftiniju električnu energiju, a investicija se financira iz resursa privatnih partnera te ne predstavlja nikakav trošak ni za županiju ni za bolnicu. Po isteku investicije cijela fotonaponska elektrana prelazi u vlasništvo bolnice. – REGEA je nepresušan izvor ideja – istaknuo je župan Kolar dodajući da ovaj projekt stavlja Krapinsko-zagorsku županiju na kartu obnovljivih izvora energije. Da se radi o inovativnom i financijski opravdanom programu istaknuo je ravnatelj Domac.

KOPRIVNICA – Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije, 23. po redu, održavaju se od sutra, petak, 3. svibnja 2019. godine do nedjelje, 5. svibnja 2019. godine, u prostorima Županijske gospodarske komore i koprivničkog Sajmišta. Program manifestacije predstavljen je na danas, četvrtak, 2. svibnja 2019. godine, održanoj kavi s novinarima, a tom su prilikom predstavljeni i pozitivni podaci u poljoprivredi. Koprivničko-križevačka županija u samom je državnom vrhu po količini proizvodnje mlijeka, naglašava zamjenik župana Darko Sobota i dodaje kako je prema broju isporučitelja kravljeg mlijeka, Koprivničko-križevačka županija u 2018. godini na vodećem prvom mjestu s ukupno 1.419 isporučitelja, što je gotovo 23% od ukupnog broja isporučitelja kravljeg mlijeka u Hrvatskoj. S udjelom od 12,7% od ukupno predanog mlijeka u mljekare, Koprivničko-križevačka je županija na četvrtom mjestu, po broju poljoprivrednih gospodarstva na prvom je mjestu, a po broju goveda Koprivničko-križevačka županija zauzima visoko treće mjesto na državnoj razini, a tim odličnim brojkama pridonijele su brojne mjere koje Koprivničko-križevačka županija provodi kao i manifestacija Dani travnjaka. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije počinju sutra, u petak, 3. svibnja 2019. godine u 19 sati stručnim predavanjima u dvorani Županijske gospodarske komore Koprivnica, a svečanost otvorenja održava se u subotu, 4. svibnja 2019. godine, u 10 sati na koprivničkom Sajmištu.

VARAŽDIN – Prijem za predstavnike udruga koje su se javile na „Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2019. godini“ priredio je u četvrtak, 02. svibnja 2019. godine, varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima. Naime, financiranje udruga odnosi se na prioritetna područja iz strateških dokumenata Županije, a ove je godine, za 193 udruge, na raspolaganju milijun i 325 tisuća kuna, odnosno iznos sredstava povećan je za jednu trećinu, napomenuo je župan Radimir Čačić. Inače, kroz rad Udruga Varaždinske županije potiče se aktivnije sudjelovanje mladih u društvu, zaštita i promicanje ljudskih prava, zaštita okoliša i prirode te zaštita životinja,   zaštita i očuvanje biološke raznolikosti Županije i promocije vrijednosti lokalne zajednice od značaja za Županiju, promocije poljoprivrede i šumarstva, promicanje znanosti, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, civilne zaštite i zaštite i spašavanja, promicanje sporta, kulture, tehničke i informatičke kulture, zaštite zdravlja,  razvoja socijalnih usluga, socijalnog poduzetništva i humanitarnih djelatnosti. Stoga je prijem bio odlična prigoda za neformalni razgovor o aktivnostima samih udruga, planovima te o zajedničkoj suradnji između udruga i Varaždinske županije.

ZAGREB – Antikorupcijsko povjerenstvo Zagrebačke županije održalo je sjednicu na kojoj je prihvatilo inicijativu državnog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da bude suorganizator okruglog stola o pitanjima sukoba interesa u obnašanju dužnosti u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Inicijativa je to koju je Povjerenstvo uputilo svim županijama, a Zagrebačka županija je prihvatila te je dogovoreno da će se okrugli stol održati 22. svibnja 2019. godine u Zagrebu. Uz to prihvaćeno je izvješće o radu u 2018. koje će uputiti Županijskoj skupštini na usvajanje.

VARAŽDIN – Sajam poslova u Varaždinskoj županiji, s ciljem povećanja mogućnosti zapošljavanja, dostupnosti i razmjene informacija, usklađivanja ponude i potražnje te stvaranja partnerskih odnosa među dionicima tržišta rada organizira 9. svibnja od 10,00 do 14,00 sati, u dvorani na Graberju,  Regionalni ured HZZ-a Varaždin. Na Sajmu će se predstaviti 40-tak poslodavca iz svih grana djelatnosti, koji će ponuditi više od 400 slobodnih radnih mjesta te ostvariti direktan kontakt s posloprimcima, dok će se nezaposlene osobe moći upoznati s potražnjom za kadrovima na području Varaždinske županije te ostvariti osobni kontakt s poslodavcima.

KOPRIVNICA – U sklopu Erasmus+ projekta LORESU u Koprivnici do kraja tjedna boravi 24-ero učenika i osmero profesora iz Španjolske, Portugala, Poljske i Italije, zemalja partnera koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“ u ovom projektu. Cilj projekta je istraživanje lokalnih posebnosti vlastite regije u kulturnom, geografskom i povijesnom smislu te razmjena rezultata istraživanja s partnerima projekta. Svečanosti otvorenja mobilnosti u koprivničkoj Gimnaziji prisustvovao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Koprivnice Ana Mlinarić koji su gostima poželjeli dobrodošlicu u Koprivničko-križevačku županiju i Koprivnicu te mnogo uspjeha u provođenju projekta.

ZAGREB – Kako bi se smanjila gužva plaćanja godišnje grobne naknade za ovu godinu na blagajni na Mirogoju, podružnica Gradska groblja je  u Aleji Hermana Bollea 27, s bočne strane mrtvačnice, osigurala Pokretni ured 2. i 3. svibnja  za plaćanje godišnje grobne naknade.
Uz to, godišnja grobna naknada može se platiti na blagajnama groblja Mirogoj, Markovo polje, u Holdingovom Centru u Vukovarskoj te u pokretnom uredu prema rasporedu obilazaka po gradskim četvrtima.

ČAKOVEC – U Muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec postavljena je mala izložba igračaka kao dio projekta edukativno-kreativnih radionica „Vremeplov igračaka“. Naime, u fundusu muzeja nalazi se više od stotinjak igračaka i društvenih igara, a jedan je djelić predstavljen ovom tematskom izložbom. Uz izložbu, do nedjelje 5. svibnja, gostujući predavači prikazivat će načine izrade nekadašnjih igračaka. Djeca predškolskog i školskog uzrasta, mogu se priključiti radionicama na kojima će isprobati stare igre u atriju Muzeja, na način kako je to izgledalo nekada, a izrađivat će i skulpture od šibica te lutke od komušine ili krpe

loading