Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.06.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Početak radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok očekuje se ove jeseni, najavio je na konferenciji za medije danas u Krapini saborski zastupnik Žarko Tušek. Obavijest za nabavu javnih radova modernizacije i elektrifikacije pruge HŽ – infrastruktura u srijedu, 31. svibnja poslala je u europski oglasnik javne nabave i službeni list EU. Procijenjena vrijednost radova je oko 70 milijuna eura, a na proljeće iduće godine pruga bi se na toj dionici, zbog izvođenja radova, zatvorila. Radovi bi trebali završiti kroz godinu – dvije dana, rekao je Žarko Tušek.SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Obiteljski turistički objekt „Ciglini dvori“ počeo je s radom u Svetom Križu Začretju. Branko Ciglenečki sa suprugom, sinovima i snahama na samom trgu kod crkve, u blizini dvorca Vranizany i Muzeja Žitnica, otvorio je hostel preuredivši 158 godina staru kuću. Turistički smještajni kapaciteti Krapinsko-zagorske županije povećani su tako za još 28 ležajeva i dva apartmana sa četiri zvjezdice. U sastavu objekta je i velika okućnica sa stajom  koja bi u dogledno vrijeme trebala također biti preuređena u smještajne jedinice, a u podrumu kuće bit će otvorena pivnica.

ZAGREB – Nova dekorativna rasvjeta Zelenog željezničkog mosta Sava, poznatog i kao Hendrixov most, vrijednosti 5 milijuna kuna, sinoć je upaljena uz prigodan program na okretišku travaja kod Savskog mosta, uz zvuke glazbe slavnog rock glazbenika Jimija Hendrixa koju su izvodili Vedran Božić & Rock Masters. Zahvaljujući grafitu s prezimenom Jimija Hendrixa ovaj je most dobio gotovo kultni status i postao jednim od simbola urbane pop-kulture grada Zagreba. Ovaj most izgubio je dušu bez popularnog  grafita, pa će popularni grafiteri i umjetnici  u dogledno vrijeme ponovno osmisliti njegov izgled, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovim se projektom dekorativne rasvjete naglašavaju konture donjeg dijela mosta cijelom dužinom glavne grede  te gornjeg ustroja mosta   neutralno bijelom svjetlošću, dok se dinamička rasvjeta u boji aktivira prolaskom vlaka. Probni rad nove rasvjete trajat će mjesec dana, a tijekom tog vremena radit će se određena podešavanja dinamičke rasvjete. Kroz dvije godine svi zagrebački mostovi dobit će dekorativnu rasvjetu, najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

VARAŽDIN – Jednu od najuspješnijih, izvozno orijentiranih tvrtki Varaždinske županije, tvrtku GUMIIMPEX GRP posjetio je danas, u petak 02. lipnja 2017.godine, župan Predrag Štromar.  Kroz proizvodne pogone tvrtke, s tradicijom oko 40 godina, koja danas, u tri pogona, zapošljava 370 radnika te više od pola proizvodnje, gumarske i metalske branše, plasira na europsko tržište, proveo ga je predsjednik Uprave Damir Kirić. Tvrtke kao što je ova zaslužuju svaku potporu lokalne zajednice i kroz rušenje birokratskih barijera, ali i plansko obrazovanje upravo na temelju potreba koje iskazuje gospodarstvo, rekao je Štromar. Sjever Hrvatske prednjači u proizvodnji, godinama bilježi suficit i danas gospodarstvo Varaždinske županije bilježi izvoz od 7 milijardi kuna godišnje. Upravo to bi trebala biti formula i primjer ostatku zemlje, zaključio je varaždinski župan Predrag Štromar.

KARLOVAC – Kako bi projekt Centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Babina gora što prije krenuo u realizaciju, država je Karlovačkoj županiji donirala 53 jutara zemlje. Darovnicu, vrijednu više od 10 milijuna kuna, županu Karlovačke županije Damiru Jeliću danas je uručio državni tajnik Ministarstva državne imovine, Tomislav Boban. Projekt Centra za gospodarenje otpadom Karlovačke županije bit realiziran kroz pet godina te je, prema procjenama, vrijedan oko 250 milijuna kuna.

ZAGREB –  Hrvatsko narodno kazalište i u sezoni 2017./2018. bit će mjesto susreta i dijaloga – najavila je to intendantica kazališta Dubravka Vrgoč predstavljajući novu sezonu u nacionalnom teatru. Uz to istaknula je kako je u ovoj sezoni postignut veliki uspjeh – publika se vratila u  kazalište odnosno ostvareno je 40 posto više dolazaka publike. Kako bi se pozitivni trendovi nastaviti i u ovoj sezoni, pripremljen je bogat program suvremenih domaćih tekstova i klasika. Opera HNK predstavit će se zagrebačkoj publici djelima koja godinama nisu bili na repertoaru  – premijerno će biti izvedena Adel i Mara Josipa Hatzea, Wagnerov Ukleti Holandez te Puccinijev Turandot. Uz hit naslove Orašar, Romeo i Julija, Petar Pan i Labuđe jezero, balet HNK u sezoni koja dolazi nastavlja s zahtjevnim i zanimljivim repertoarom. Tako ce predpremijerno biti izveden Apoksiomen koji ce se baviti antičkom brončanim statuom s Lošinja, na glazbu Tamare Obrovac. Uz to bit ce izvedeno djelo Elizabete II. Bavarske Sissi. Na kraju sezone bit ce izvedena Smrt u Veneciji. Drama ce ponuditi kultne naslove, poput Tko pjeva zlo ne misli. Bit će tu i dva klasična naslova Kralj Lear i Peer Gynt.

LEPOGLAVA – Grad Lepoglava od danas, 2. lipnja  je u društvu četrdesetak gradova u Hrvatskoj u kojima   su postavljene ELEN punionice za vozila na električni pogon. Punionica je  puštena u rad točno u podne na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi u nazočnosti lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića, župana Varaždinske županije Predraga Štomara i Domagoja Puzaka, voditelja Tima za e-mobilnost HEP Grupe. Nakon Varaždina i Ludbrega, Lepoglava je treći grad u Varaždinskoj županiji koji ima punionicu za vozila na električni pogon. Inače, upravo HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt e-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa gradovima, lokalnim samoupravama te svima koji imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport.

KOPRIVNICA – Bioplinsko postrojenje u Virju, snage 1 MW posjetila je delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom. Direktor postrojenja Mario Markov kazao je do sada  u postrojenje uloženo 30 milijuna vlastitih sredstava, uz kredit HBOR-a, a krajem prošle godine pokrenuta je prva sinkronizacija postrojenja koje je u ožujku krenulo s radom u punom kapacitetu. Župan Koren pohvalio je pokretanje još jednog bioplinskog postrojenja te kazao kako je Koprivničko-križevačka županija po proizvodnji energije iz bioelektrana u samom hrvatskom vrhu. Načelnik Općine Virje tom je prilikom predstavio i nove investicije u ovoj podravskoj općini, vrijedne 10 milijuna eura

SESVETSKI KRALJEVEC – Uskoro bi se moglo krenuti s izgradnjom dječjeg vrtića u Sesvetskom Kraljevcu. Grad Zagreb raspisao je natječaj kojim se traži idejno arhitektonsko urbanističko rješenje. Vrtić bi trebao primiti 14 skupina – sedam jasličkih i sedam  vrličkih, odnosno 265 djece. Natječaj se otvoren do 15. rujna, a najbolji radovi na koncu će biti i nagrađeni. Ukupni nagradni fond je 220 tisuća kuna, a predviđena vrijednost cijele investiciji izgradnje vrtića je 23 650 tisuća kuna.

LEPOGLAVA – Grad Lepoglava od danas će se naći u društvu četrdesetak gradova u Hrvatskoj u kojima su postavljene ELEN punionice za vozila na električni pogon. Punionica će biti puštena u rad točno u podne na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi u nazočnosti lepoglavskog gradonačelnika Marijana Škvarića i Domagoja Puzaka, voditelja Tima za e-mobilnost HEP Grupe. Inače, upravo HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt e-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svima koji imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport.

KLANJEC – Središnje županijsko obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe opojnih droga, održava se danas, 02. lipnja 2017. godine, na klanječkom području – pješačenjem na Cesargrad. Sudjelovat će preko 150 osnovnoškolaca i srednjoškolaca s područja županije. Pješačenje traje oko sat i pol, uz stručno vođenje članova Planinarskog društva „Cesargrad“, Hrvatske gorske službe spašavanja i djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Organizatori ovog događanja su Krapinsko-zagorska županija, Grad Klanjec i Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga.

SVETI IVAN ZELINA – Svečano otvorenje 49. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i podjela nagrada najbolje ocjenjenim vinima ovogodišnje izložbe održat će se u petak, 2. lipnja 2017. godine s početkom u 19,30 sati u Sportskoj dvorani Sveti Ivan Zelina. Otvorenju izložbe, koja će trajati do 3. lipnja,  nazočit će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ČAKOVEC – Vinski bal, završna svečanost koja se tradicionalno odvija posljednjeg vikenda u okviru vinske manifestacije Urbanovo, bit će održan ove subote, 3. lipnja od 20,00 sati u kuriji Terbotz na Železnoj gori u Međimurju. Program Vinskog bala sastoji se od gastro večere popraćene međimurskim vinima, a kao veliko finale očekuje se otvaranje Prve boce Pušipela 2016., uz tradicionalnu međimursku zdravicu. Radi se o autohtono međimurskoj sorti vina, koju vinari iz tog kraja svake godine posebno predstave na Festivalu pušipela u Štrigovi, ali i na Danima otvorenih podruma u okviru spomenute manifestacije Urbanovo.

VARAŽDIN – Iako projekcije i festivalska zbivanja traju od početka tjedna, jučer navečer je  podjelom nagrada u sekciji Senior i službeno otvoren 8. VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu. Od 487 filmova iz 69 zemalja, pristiglih za festivalsku sekciju senior,   selektorice Dubravka Kalinić Lebinec i Sandra Malenica odabrale su 101 film. U kategoriji Mini, filmova za djecu do 10 godina, najbolja je „Naša prekrasna priroda“ iz Njemačke. U kategoriji Midi, filmova za djecu od 11 do 14 godina, najbolja je „Ježeva kuća“ iz Hrvatska, dok je u  kategoriji Maxi, žiri najboljim proglasio je „Miris zdravca“ iz SAD-a. Do nedjelje do kad festival traje, bit će prikazana još 122 selektirana filma od 206 prijavljenih iz 37 zemalja u sekciji Junior. Varaždinski VAFI pod pokroviteljstvom  Vlade Republike Hrvatske organizira filmsko-kreativni studio Vanima, a partner ovogodišnjeg varaždinskog festivala je Kina.

TRŠKI VRH – Tradicionalno Vozočašće na Trškom Vrhu organizira se ove nedjelje, 04. lipnja 2017. godine. Riječ o ove godine jubilarnom, 50. Vozočašću, te će svečano misno slavlje i blagoslov vozača, putnika i vozila, od 11,00 sati, predvoditi nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Uz brojne automobile koji će ispuniti brežuljak ponad Grada Krapine, unutar cinktora svetišta bit će postavljen i stari automobil iz 1968. godine, a svoj su dolazak potvrdili članovi kluba oldtimera. Osim vjerskog obreda na vozočašću na Trškom Vrhu poslijepodne se provodi u izletničkom raspoloženju, a tijekom posljednjih pedeset godina česti su gosti bili i policijski službenici koji su vozačima dijelili savjete za sigurnu i odgovornu vožnju.

loading