Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon tri dana zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine, gradski zastupnici nisu prihvatili prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o dodjeljivanju održavanja javne rasvjete u Zagrebu, posla vrijednog više od 30 milijuna kuna godišnje, privatnom poduzetniku. Zbog javne rasvjete srušen je kvorum prvog nastavka 14. sjednice Gradske skupštine, dok je današnji drugi nastavak započeo pauzama za konzultacije klubova koji čine vladajuću koaliciju u trajanju od gotovo dva sata. Za oporbu riječ je o sukobima između koalicijskih partnera. „To nije odgovorno ni prema drugim gradskim zastupnicima ni prema građanima“, rekao je Matej Mišić, gradski zastupnik SDP-a. Kako ističe predsjednik Gradske skupštine te predsjednik zagrebačkog HDZ-a, Andrija Mikulić, u tripartitnoj koaliciji koju čine Stranka rada i solidarnosti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića te HDZ – sukoba nema. „Ako je jedna točka razlog za raskid koalicije, onda do te koalicije nije trebalo ni doći“, kazao je Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Posao održavanja javne rasvjete u Gradu Zagrebu, prema prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića kojeg gradski zastupnici nisu prihvatili, vrijedan je 32 milijuna kuna godišnje te bi se na javnom natječaju dodijelio privatnom ponuditelju.

ZAGREB – Teme 7. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba održane u ponedjeljak, 2. srpnja, u prostorijama Gradske uprave bile su osnivanje radnog tijela GSV-a koje će se baviti problematikom sistematizacije u Zagrebačkom Holdingu, Dohodovni cenzus pri korištenju socijalnih prava građana iz nadležnosti Grada Zagreba te politika Grada Zagreba prema građanima starije životne dobi. „Skrb o stanovnicima starije životne dobi bit će sve aktualnija tema u društvu s obzirom na to da stanovništvo stari. Problem su loš mirovinski sustav, premale mirovine, ali i premali broj smještajnih kapaciteta u gradskim i privatnim staračkim domovima u Zagrebu. Umirovljenicima je na raspolaganju oko 4 tisuće kreveta u gradskim, te oko 2 i pol tisuće kreveta u privatnim staračkim domovima“, zaključio je predsjednik GSV-a Igor Škrgatić.

KOPRIVNICA – Europsko prvenstvo za kadete u kategoriji do 18 godina, koje će se od 9. do 19. kolovoza 2018. godine održati u Koprivnici i Varaždinu, predstavljeno je u ponedjeljak, 2. srpnja 2018. godine u Koprivnici. Tom prilikom potpisan je Ugovor o organizaciji između Hrvatskog rukometnog saveza, Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije i Zajednice sportova Grada Koprivnice. Nastavak je to dobre suradnje Hrvatskog rukometnog saveza, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, ističe direktor marketinga HRS-a Silvio Njirić, dok zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž ističe, kako će Prvenstvo biti prava ljetna sportska poslastica u Koprivnici. Suradnja s nacionalnim rukometnim savezom nije slučajna, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren, s obzirom da je Koprivnica kolijevka ženskog rukometa. Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica poduprijet će Europsko prvenstvo za kadete do 18 godina sa po 100 tisuća kuna.

ZAGREB -S ciljem upoznavanja novog Zakona o upravljanju državnom imovinom, ministar Goran Marić održat će sastanak sa županom Stjepanom Kožićem te načelnicima i gradonačelnicima s područja Zagrebačke županije. Sastanak će biti održan u utorak, 3. srpnja 2018. godine u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu.

PRELOG – Danas, 02. srpnja 2018. godine, počinju radovi na realizaciji projekta „Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje Poduzetničkog centra Prelog“. Za projekt vrijedan preko 16 milijuna kuna osigurano je 15,7 milijuna europskog novca, a preostali iznos osigurava Grad Prelog. U planu je izgradnja i opremanje Poduzetničkog centra na prostoru Gospodarske zone u Prelogu – Sjever površine od 2.172 metara četvornih s 23 ureda, te dvoranama za konferencije i sastanke. Posao na izgradnji, kao najpovoljnije, dobile međimurske tvrtke s respektabilnim referencama, ističe gradonačelnik Kolarek i dodaje da je partner na projektu Tehnološko-inovacijski centar Međimurje Čakovec, a suradnik Pučko otvoreno učilište Čakovec.

OROSLAVJE – Prvi Park znanosti u Hrvatskoj, koji je u Oroslavju za grupne posjete otvoren u travnju, obišao je danas, 02. srpnja 2018. godine, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Otkako je otvoren za grupne posjete, Park je posjetilo 2 i pol tisuće djece iz 54 osnovne i srednje škole iz Hrvatske i Slovenije, a budući da je riječ o jedinstvenom projektu u Republici Hrvatskoj, zasigurno će obogatiti i turističku ponudu lokalne zajednice, smatra autor parka Luka Veverec. – Park je namijenjen svima, od 9 do 99 godina, a ovdje svatko može kroz jednostavan, zabavan i interesantan način naučiti najosnovnije zakone fizike, matematike i psihologije i usput se dobro zabaviti – navodi Luka Veverec, ističući kako je ovo tek prva faza postave, a druga slijedi kroz godinu dana. Veverec je župana Željka Kolara upoznao sa svim eksponatima, a župan ih je i sam isprobao, istaknuvši kako je ponosan što se prvi hrvatski park znanosti nalazi upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji te da će mu nastojati pružiti svu moguću podršku, za početak kroz smeđu signalizaciju te upućivanje zagorskih osnovaca na terensku nastavu.

VARAŽDIN – Prva sjednica Povjerenstva za pitanja Roma u Varaždinskoj županiji u novom sastavu održana je u Županijskoj palači u Varaždinu. Predsjednik Povjerenstva je zamjenik župana Tomislav Paljak, a članovi su predstavnici jedinica lokalne samouprave u kojima žive Romi, škola koje u najvećem broju pohađaju djeca Roma te predstavnici institucija koja se bave pitanjima Roma, kao što su Centar za socijalnu skrb, Crveni križ, PU varaždinska i Udruga Roma Varaždinske županije. Na sjednici su članovi Povjerenstva prihvatili Izvješće o provođenju mjera i aktivnosti Akcijskog plana Varaždinske županije za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma u prošloj godini.

HLEBINE – Općinu Hlebine posjetila je delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom. S načelnicom Božicom Trnski razgovarali su o projektima kojima je cilj povećati kvalitetu života mještana, a potom obišli novoasfaltiranu dionicu ceste prema Delovima dužine 1.300 metara. Vrijednost radova je 770 tisuća kuna i financira ih Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Tijekom srpnja počet će radovi na zamjeni plinovoda i plinskih priključaka, a u zoni obuhvata radova nalaze se ulice Crkvenička, Nehajska, Kraljevička, Bašćanska, Tribaljska, II. Crikvenička, Hreljinska, Trsatska, Grobnička i Severinska. Za vrijeme radova, na ulici će biti otežan promet i neće se moći parkirati vozila. Prilikom radova privremeno će obustaviti dobavu plina koja će trajati neprekidno oko 22 kalendarska dana zbog zahtjevne rekonstrukcije i jednosmjernog napajanja. Planirano je da će radovi završiti u rujnu.

loading