Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.07.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Šezdeset ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta,  koji obuhvaćaju 112 klizišta, ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna, u 4 županije  12 gradova i 31 općini danas je u Zagrebu s čelnim ljudima tih jedinica područne I lokalne samouprave potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.- Pronađen je zadovoljavajući zakonski okvir rješavanja ovog gorućeg pitanja, a sredstva se dodijeljuju i po indeksu razvijenosti  – rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić. – Klizišta će nažalost i nadalje biti, ali sam izuzetno zadovoljan što se našao način kako pomoći županijama, gradovima i općinama  u njihovoj sanaciji te time spasiti ljude i imovinu – istaknuo  je  potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Među potpisnicima bili su župani Krapinsko zagorske, Međimurske, Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije Željko Kolar, Matija Posavec, Radimir Čačić i Ivo Žinić kao i gradonačelnici Ivanca,Novog Marofa, Zlatara, Krapine, Pregrade itd. Naime, ovaj model osigurava novac za sanaciju klizišta u trogodišnjem razdoblju tako da će se moći prijavljivati projekti sanacije klizišta i u sljedeće dvije godine.

ZAGREB – U organizaciji tjednika Lider u Zagrebu je organizirana konferencija o izvozu Republike Hrvatske – Pametni znaju čemu služi izvoz na kojoj uz brojne hrvatske izvoznike i gospodarske stručnjake, sudjeluju i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, te međimurski župan, Matija Posavec koji je na čelu županije koja ima najnižu stopu nezaposlenosti te izvoz dvostruko veći od uvoza. Kako je istaknuo ministar Horvat, investicije kontinuirano rastu i drugi će kvartal pokazati bolje rezultate nego prvi. „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku tako što su pokretač velikih infrastrukturnih ulaganja kao i uvoza tehnologija i softvera što rezultira transferom znanja“. Cilj konferencije je osvijestiti zakonodavnu i izvršnu vlast kako je upravo rast izvoza najvažniji čimbenik rasta BDP-a što dovodi do razvoja poduzetništva, proizvodnje, te inovativnih modela poslovanja.

KLANJEC – Reciklažno dvorište u Klanjcu otvoreno je ovog utorka, 02. srpnja 2019. godine, a time je ujedno i obilježen završetak sanacije odlagališta otpada Medvedov jarek. Radi se o prvom saniranom odlagalištu u Krapinsko-zagorskoj županiji koje skuplja otpad sa područja 6 jedinica lokalne samouprave – grada Klanjca i općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Zagorska Sela, Tuhelj, Desinić. Korisnici usluge odvoza otpada Zelenjaka će moći besplatno na reciklažno dvorište dovesti sav otpad koji imaju osim građevinskog otpada. Radit će utorkom prijepodne, četvrtkom od 13,00 do 18,00 te subotom od 9,00 do 15,00 sati. Ukupna vrijednost projekta izgradnje reciklažnog dvorišta je 2 milijuna i 35 tisuća kuna, dok je projekt sanacije odlagališta otpada ukupne vrijednosti 9 milijuna i 412 tisuća kuna. Na otvorenju su bili župan Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak, načelnici Kumrovca, Tuhlja i Desinića, Robert Šplajt, Mladen Hercigonja i Zvonko Škreblin te ostali. – Otvorenjem ovog reciklažnog dvorišta zbrinjavamo otpad kao u razvijenim Europskim državama – istaknuo je župan Kolar dodajući da je u petak sazvao koordinaciju gradonačelnika i načelnika sa direktorom komunalnog poduzeća u Konjščini kako bi se čim prije krenulo i sa sanacijom odlagališta Tugonice.

 

 

ZAGREB – U sklopu projekta „Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima“ Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan milijun kuna kojim će sufinancirati ugradnju fotonaponskih sustava i kondenzacijskih plinskih kotlova u obiteljskim kućama. Javni natječaj otvoren je do 15. srpnja. Prihvatljivi prijavitelji na ovaj natječaj su fizičke osobe vlasnici obiteljskih kuća na području Zagrebačke županije, s prebivalištem na adresi prijavljenog objekta. Maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju fotonaponskih sustava iznosi do 20.000 kuna, a za ugradnju kondenzacijskih plinskih kotlova maksimalno do 15.000 kuna. Prihvatljivi troškovi su troškovi nabave i postave fotonaponske elektrane na vlastitoj kući, troškovi ugradnje i nabave dvosmjernog brojila te kondenzacijskih plinskih kotlova. Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije.

VIRJE – Stručno usavršavanje ravnatelja osnovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Ministarstva znanosti održano je u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Vijru. Tema edukacije bila je obrazovana reforma „Škola za život“ koja je obuhvaćala područje kurikularnog planiranja, pružanja podrške i vrednovanja, a edukaciji je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Predavačice su bile ravnateljice Sonja Pribolšan Pongračić i Snježana Coha čije su škole bile u eksperimentalnoj provedbi kurikularne reforme ove školske godine. Od jeseni kreće frontalna primjena kurikularne reforme u sve škole.

ČAKOVEC – Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, nagrađeno je Poveljom za 2018. godinu, a Jelena Tuksar iz Peklenice, Godišnjom nagradom Hrvatske zajednice tehničke kulture. Povelja je Društvu dodijeljena za razvitak i unapređivanje tehničkog odgoja djece i mladeži kroz izvanškolske i izvannastavne aktivnosti na području Međimurske županije i na razini Republike Hrvatske. U ime Društva Povelju je preuzeo Željko Medved, tajnik i jedan od osnivača Društva 1983. godine. Jelena Tuksar, učiteljica tehničke kulture i fizike nagrađena je za osobit doprinos razvitku i unapređivanju tehničkog odgoja djece i mladeži kroz izvanškolske i izvannastavne aktivnosti te stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture i šire. Među ostalim, uspješna je mentorica učenicima nekoliko škola, na natjecanjima mladih tehničara i RoboCupu.

VARAŽDIN – U tijeku su upisi u prve razrede srednjih škola, a u varaždinskoj Srednjoj strukovnoj školu, unatoč jakoj kampanji, za zanimanja stolara, tapetara, soboslikara, pekara, mesara, krojača i galanteriste  nema još mnogo prijava, dok je  kao i ranijih godina, veliki interes za frizere, kozmetičare, likovnu umjetnost i dizajn te tehničare za zaštitu osoba i imovine. Za razliku od toga, Medicinska škola Varaždin, od prvog dana zatrpana je prijavama učenika, a najveće je zanimanje za farmaceutske tehničare, gdje je u dva dana zaprimljeno 350 prijava, a upisuje se svega jedan razred s 24 učenika. Dobar je odaziv učenika i za prirodoslovnu gimnaziju, program koji je uveden nakon što je ukinuta zdravstvena gimnazija. U Drugoj gimnaziji Varaždin najveći interes bio je za upis u sportski odjel opće gimnazije, koji je popunjen do 19 sati prvog dana prijava. Konačne ljestvice poretka škole su dužne objaviti 13. srpnja, nakon čega slijede upisi.

 

loading