Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.08.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrepčani koji nemaju priključak za vodu ili su na gradski vodovod ilegalno priključeni mogu od danas podnijeti zahtjev a kako bi im grad financirao ulazak u sustav. Za to će se, kroz sljedeće dvije godine, iz gradskog proračuna izdvojiti 42 milijuna kuna, a što bi se Vodoopskrbi i odvodnji trebalo vratiti kroz plaćanje računa. Inače, u ovom trenutku oko 4900 kućanstava ilegalno koristi vodu iz gradskog vodovoda.

ZAGREB – Osobe s invaliditetom od sada će lakše do svojih najmilijih na Mirogoju. Ovih dana završili su radovi na pristupnoj rampi na južnom ulazu. Rampa je baš kao i cijeli južni ulaz izgrađena na zahtjev građana. Iako zahvat nije velik, bio je izuzetno osjetljiv, rekao je arhitekt Marijan Hržić koji nije propustio istaknuti kako se vodilo računa o nizu faktora. Dugoročno na potezu uz Bijeničku bit će izgrađen veliki ulaz kao nastavak na Bolleove arkade. Inače, ovo je druga rampa za osobe s invaliditetom na Mirogoju, a za ovu je iz proračuna izdvojeno 175 tisuća kuna.

ZAGREB –  Gradski vrtovi za koje je nedavno raspisan natječaj, već su razgrabljeni. Naime, objavljene su liste 69 novih vlasnika vrtnih parcela u Mrkšinoj ulici, Ulici Nikole Andrića, UIici I. gardijske brigade Tigrovi te Rimskom putu. Riječ je o novim parcelama na starim lokacijama, odnosno parcelama koje su ostale bez vlasnika. Podsjetimo, parcele veličine 50 metara četvornih dobivaju se besplatno na korištenje na rok od 2 godine.

ZAGREB – Javni poziv za prijavu projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture gradovima i općinama na svom području uputila je Zagrebačka županija, za što je  osigurala 7 milijuna i 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Natječaj je otvoren do 1. prosinca, odnosno do utroška sredstava. Pravo podnošenja prijava imaju gradovi i općine u provođenju ovogodišnjih projekata zbrinjavanja otpada, vodoopskrbe, prometne infrastrukture i zbrinjavanja otpadnih voda. Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata i uređaja. Prihvatljivi su svi troškovi za radove, opremu i usluge iz područja komunalne infrastrukture.

KOPRIVNICA – Projekt „Living lab“ pokrenuo je Grad Koprivnica. Living lab predstavlja zajednički prostor u kojem se susreću poduzetnici, javna uprava i građani s ciljem stvaranja i testiranja novih ideja, tehnologija i usluga u stvarnom okruženju. Nositelj provedbe je Regionalna energetska agencija Sjever. Projekt će u prvoj fazi obuhvatiti tehnologije vezane uz javnu rasvjetu, a Grad Koprivnica osigurao je pet testnih polja u Ulici Hrvatske državnosti, gdje će biti instalirana razna rješenja vezana uz LED rasvjetu koja će biti upravljana pomoću sustava bežičnog upravljanja. Na ovaj način Koprivnica želi potaknuti proizvođače i distributere opreme i rješenja da isprobaju i testiraju svoje proizvode u stvarnom urbanom okruženju, u gradu koji već niz godina uspješno iskušava i primjenjuje najnovija rješenja na području održivog razvoja.

VARAŽDIN – Javni natječaj za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje aktivnosti udruga u 2016. godini raspisala je Varaždinska županija. Sufinancirat će se aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Varaždinske županije, prema 13 prioritetnih područja iz strateških županijskih dokumenata. Detalji vezani uz prijavu, kao i prijavni obrazac objavljeni su uz natječaj na web stranicama Varaždinske županije, a rok za podnošenje prijava je 16. kolovoza.

MIHOVLJAN – Svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između čakovečkog Mjesnog odbora Mihovljan i slovenske Obćine Kobilje bit će upriličeno danas u podne u prostorima Društvenog doma Mihovljan. Ova dva mjesta surađuju već dvadesetak godina, a Sporazumom te odnose dodatno produbljuju. Sporazum će potpisati predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mihovljan Josip Jezernik i župan Občine Kobilje Robert Ščap.

KRAPINA – Dvadeset i prva godišnjica Vojno redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana Hrvatskih branitelja obilježena je danas u Krapini. Događanje su organizirale županijske Udruge ratnih veterana „Gromovi“ i „Tigrovi“ i Klub veterana „Puma“, uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Središnja  svečanost održana je na Starom Gradu u Krapini, gdje su članovi obitelji i djeca poginulih hrvatskih branitelja  zajednički podigli 5-metarski hrvatski stijeg na stup visok 18 metara. Uz osvrt na Vojnoredarstvenu operaciju „Oluja,“  pozdrave organizatora i gostiju, organizirano je i druženje ratnih veterana i ostalih građana.imageimageimageimageimage

loading