Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.08.2017.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan Hrvatskih branitelja te 22. godišnjica Vojno redarstvene operacije „Oluja“, svečano su obilježeni danas, 02. kolovoza 2017. godine u Krapini. Događanje, koje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju u Krapini, a završilo svečanim programom na Starom gradu, organizirale su Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i  2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije te Klub veterana 7. gardijske brigade Puma Krapina, uz pokroviteljstvo Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine. Prigodnim riječima okupljenima su se obratili predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Krapinsko-zagorske županije, umirovljeni satnik Ivan Hržica, umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i general Hrvatske vojske u miru Josip Lucić. Istaknuto je kako je u domovinskom radu, u stvaranju suverene i neovisne Hrvatske sudjelovalo preko 11 tisućua Zagoraca, a prema neslužbenim podacima njih 178 položilo je život na oltar domovine. Stoga im se, kako je rekao župan Kolar, evociranjem uspomena treba odati počast, jer njihova žrtva, kao i žrtva svih ostalih koji su se borili za domovinu, je nemjerljiva.

ZAGREB – Nacrt prijedloga Akcijskoga plana upravljanja bukom u Gradu Zagrebu može  se vidjeti u Područnom uredu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 2, radnim danom od 8,30 do 15,30 sati do četvrtka, 3. kolovoza. Do tog datuma mogu se podnijeti mišljenja, prijedlozi i primjedbe na prijedlog scenarija za prioritetna područja upravljanja bukom i to na adresu eko@zagreb.hr ili na adresu Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Sektor za zaštitu okoliša i održivo gospodarenje otpadom, Park Stara Trešnjevka 2, Zagreb. Akcijski plan je objavljen  i na internetskoj stranici Grada Zagreba i Udruženja ugostitelja Zagreb.

ZAGREB – Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, u okviru europskog projekta CreArt 2.0., u suradnji s festivalom Design Districtom Zagreb raspisalo je natječaj za umjetnika ili umjetnicu koji će izvesti jednu street art intervenciju na pročelju zgrade na potezu kojeg obuhvaća festival Design District Zagreb. Lokaciju oslikanog pročelja birat će sami stanari. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju članovi HDLU-a i umjetnici koji su izveli barem jedan likovni rad u javnom prostoru. Prijave na natječaj su moguće do 31. kolovoza.

VARAŽDIN – Od nove školske godine  u osnovnim školama Varaždinske županije koje za to iskažu interes počinje se provoditi Projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda. Cilj je postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti kako bi potpuno zaživio projekt STEM kompetencije, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih. Učenje informatike za učenike nižih razreda će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati.  U školskoj godini 2017./2018. nastava informatike može biti organizirana za 4.731 učenika u 249 razrednih odjela, za što je u županijskome proračunu osigurano 560 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Nakon ljetnog upisnog roka, ukupno 1.031 učenik upisao je srednju školu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Za drugi upisni rok ostalo je još 143 slobodna mjesta u gimnazijama u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, Strukovnoj školi Đurđevac, Obrtničkoj školi Koprivnica, Srednjoj gospodarskoj školi Križevci i Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ Križevci te Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici i Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci. Jesenski upisni rok počinje 21. kolovoza.

ČAKOVEC – Ovih je dana u Međimurju boravilo pedesetak Karlovčana međimurskog porijekla, članova karlovačkog društva ‘Pinklec’. Ovo je društvo  u sklopu projekta ‘Porcijunkulovo – hodočašće 2017’ koji sufinancira grad Karlovac, na hodočašće pozvalo i članove Matice umirovljenika iz Karlovca, koji su osim Čakovca posjetili i Gornje Međimurje. U Čakovcu se hodočasnicima priključila zamjenica Župana Karlovačke županije. Vesna Hajsan-Dolinar. Hodočasnike iz Karlovca pozdravili su i župan Međimurske županije Matija Posavec i njegova zamjenica Sandra Herman.

KRAPINA – Nakon Rijeke 25. i 26. kolovoza,  osmi put u Zagrebu održat će se, na Trgu bana Jelačića 15. i 16. rujna, Sajamska izložba Krapinsko-zagorske županije pod nazivom „100% ZAGORSKO“. I ovaj put Zagorci će doći sa  poljoprivrednim proizvodima uzgojenim na tradicijski i ekološki način, te s proizvodima tradicijskih obrta. Na taj način Krapinsko-zagorska županija će se promovirati kao destinacija koja na autohtonim proizvodima i tradiciji gradi robne marke i turističke brandove te kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima. Posebno će se promovirati zagorski mlinci koji su dobili nacionalnu zaštitu i purica koja već ima europsku zaštitu, a posjetiteljima će biti ponuđeno 15 tisuća zagorskih štrukli. Izlagačima Županija osigurava uvjeti za izlaganje i prodaju, a kako je broj izlagačkih mjesta ograničen, prednost će imati izlagači koji su ostvarili iznimne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima. Zato iz Županije pozivaju zagorske poljoprivredne proizvođače, udruge, zadruge, obrte i tvrtke da se prijave  najkasnije do 11. kolovoza 2017. godine. Prijavnica za sudjelovanje dostupna je na web stranici www.kzz.hr.

BRCKOVLJANI –  U općini Brckovljani krenulo se s gradnjom vodovodne i plinovodne mreže, kanalizacije s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda te nogostupa uz županijske i lokalne ceste. U Strategiji razvoja do 2020. godine su projekti uređenja dječjih igrališta, gradnja vrtića u Božjakovini i nove mrtvačnice u Brckovljanima, rekonstrukcija mrtvačnice u Lupoglavu, gradnja društvenog doma u Brckovljanima, gradnja reciklažnog dvorišta te rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, ističe načelnik općine Željko Funtek.

loading