Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.08.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Tradicionalno, sedmu godinu za redom udruge ratnih veterana zagorskih „Tigrova“, „Gromova“ i „Puma“, 02. kolovoza 2018. godine, organizirali su svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana Hrvatskih branitelja i godišnjicu VRO „Oluja“ uz pokroviteljstvo i potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine, a ove godine i potporu Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, te sudjelovanje svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja županije, kao i braniteljskih udruga iz drugih dijelova Lijepe naše. U Krapini je tako ovog četvrtka organizirano Taktičko – tehnički zbor uz stručna pojašnjenja pripadnika Hrvatske vojske te atraktivna metodsko – pokazna vježba Vojne policije sa službenim psima. Posebno svečano bilo je na gradskom groblju gdje su delegacije lokalnih vlasti i dužnosnika, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja odali počast kod centralnog križa na Gradskom groblju u Krapini svim poginulim i umrlim braniteljima, nakon čega je u crkvi Sv. Nikole služena misa. Središnja svečanost održana je tradicionalno podno Starog grada gdje su se okupljenima obratili predsjednik županijske Udruge „Gromovi“ Zvonimir Kantolić, umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek, prvi zapovijednik „Tigrova“ umirovljeni general Darko Rukavina te izaslanik predsjednice RH, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Svi oni naglasili su kako je važno promicati istinu o domovinskom ratu te upravo na tim temeljima nastojati graditi bolju budućnost svih žitelja Republike Hrvatske.

ZAGREB U povodu Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskome ratu – Samudaripen, u četvrtak, 2.kolovoza 2018. godine na romskom groblju Uštica u Jasenovcu održan je komemorativni skup, kojem su prisustvovale romske zajednice iz Hrvatske i svijeta, izaslanstva Vlade i Predsjednice Republike Hrvatske te delegacija Grada Zagreba. Procjenjuje se da je tijekom 2. svjetskog rata na teritoriju tadašnje NDH ubijeno najmanje 16 tisuća Roma, a u koncentracijskim logorima diljem Europe više od 500 tisuća Roma.

ZAGREB – Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 17,8 milijuna kuna za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi potpisao je s predstavnicima gradova i općina sa svog područja župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Od spomenutog iznosa, za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijeljeno je 10,3 milijuna kuna, dok je za gospodarstvo, odnosno razvoj poduzetničkih zona i turističku infrastrukturu dodijeljeno 2,2 milijuna kuna. Za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova i nerazvrstanih cesta na ruralnom području dodijeljeno je 5,3 milijuna kuna.

VARAŽDIN – U tjednu obilježavanja 23. obljetnice vojno redarstvene akcije Oluja, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima u Varaždinu je  jučer, 01. kolovoza 2018. godine, položio vijenac i odao počast poginulim, umrlim i nestalim pripadnicima 7. gardijske brigade Puma. Ministar Krstičević zahvalio je Pumama na doprinosu u operaciji Oluja i Domovinskom ratu i istaknuo kako su upravo Pume zajedno s 4. gardijskom brigadom prve ušle u Knin. Ministar Krstičević obišao je i radove u vojarni u Varaždinu, gdje je planiran skori povratak pripadnika Hrvatske vojske. Povratak Puma u Varaždin planiran je do kraja ove i tijekom slijedeće godine.

KOPRIVNICA – Rodilište koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ ovih je dana obnovilo status „Rodilište-prijatelj djece“ koji dodjeljuje Ministarstvo zdravstva i UNICEF. Na današnjoj,  2. kolovoza 2018., konferenciji za medije predstavljen je značaj ovog statusa kojeg koprivničko rodilište s ponosom nosi od 1997. godine. Prvenstveno, cilj je humanizirati rodilište te naglasiti važnost dojenja, ističe voditelj djelatnosti ginekologije koprivničke bolnice Ivica Stanišić, dok ravnatelj koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“ Mato Devčić naglašava kako je to veliko priznanje i čast. Do jutros je u koprivničkoj bolnici rođeno 440-ero djece, što je u rangu prijašnjih godina. Prošlu godinu bolnica je završila s 800 poroda, a 2016. s 840.

ČAKOVEC – Nakon trodnevnice i priprave za blagdan Gospe od Anđela, vjerski sadržaji ovogodišnjeg “Porcijunkulova”, danas, 02. kolovoza 2018. godine, ulaze u svoj najsvečaniji dio. Naime, središnja vjerska svečanost, procesija i misno slavlje, koje će predvoditi varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, održat će se danas u crkvi sv. Nikole s početkom u 10,00 sati. Svjetovni program manifestacije potom se nastavlja predstavljanjem više od 300 izlagača, živopisnu „ulicu kišobrana“  te uz radionice, prezentacije starih zanata, pričaonice i predstave za mališane, bogatu eno i gastro ponudu kao i ulične svirke te za kraj večeras donosi koncert Tonija Cetinskog.

KRAPINA – Brojne trudnice, roditelji i njihovi razigranih mališani, okupili su se danas, 2. kolovoza 2018. godine u Krapini na obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja, koji se i ove godine održava u prvom tjednu kolovoza. Pod sloganom Dojenje-temelj života, patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije organizirale su druženje da bi informirale roditelje, omogućile im razmjenu iskustva, ali i promicale dojenje u zajednici. Uz patronažnu sestru Doma zdravlja Rominu Polanščak, obilježavanju se pridružio i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek. – Potrebno je što više govoriti o ovoj temi te omogućiti potrebne prostore za dojenje, a županija će se uvijek uključivati u ovakve akcije – rekao je Ferek Jambrek. Druženje je održano u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u prostoru krapinske knjižnice.

KOPRIVNICA – Prema podacima Udruženja obrtnika Koprivnica od 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine u Koprivnici su prijavljena 44 nova obrta, a odjavljeno ih je 26. Po djelatnostima, najviše novootvorenih obrta je u građevinarstvu, slijede uslužne djelatnosti, proizvodnja te intelektualne usluge. Najviše odjavljenih obrta je iz uslužnih djelatnosti, ugostiteljstva, trgovine i proizvodnje. Među odjavljenim obrtima najviše je onih koji su poslovali dulje od pet godina te onih koji posluju oko jedne godine.

ZAGREB – Putovanja i pustolovine najpoznatijih hrvatskih istraživača, braće Seljan, kao i artefakti koje su prikupili na svojim brojnim putovanjima diljem svijeta još uvijek je moguće razgledati u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Riječ je o izložbi „Kroz prašume i pustinju“ posvećenoj hrvatskim putnicima i istraživačima Mirku i Stjepanu Seljanu koji su svoje pothvate poduzimali na samom kraju 19. i početku 20. stoljeća. Izložba obuhvaća sva putovanja braće Seljan, a podijeljena je u dvije velike tematske cjeline, ekspediciju u Africi te istraživanje Južne Amerike. Izložba Braća Seljan – Kroz prašume i pustinju za posjetitelje Etnografskog muzeja otvorena je sve do 18. studenog.

ZAGREB – Grad Zagreb domaćin je European Team Championshipa međunarodnog turnira u stolnim strateškim igrama koji se neprekidno održava od 2006. godine. Na turniru sudjeluju igrači iz cijelog svijeta, od Australije, preko SAD-a i Kanade do Rusije i zemlja Europe, a ove se godine očekuje preko tisuću igrača iz više od pedeset zemalja. European Team Championship održava se do 05. kolovoza.

loading