Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.09.2015.

Posted in Vijesti

PREGRADA – Manifestacija “Branje grojzdja” u gradu Pregradi tradicionalno se održava posljednjih dana u rujnu. Ove godine manifestacija bilježi svoju 45. obljetnicu te simbolično donosi 45 programa, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Manifestacija će se održati od 19. do 27. rujna, a velik doprinos daju joj sve pregradske udruge.

ZAGREB – Uoči 65. memorijala Borisa Hanžekovića koji će se na fontama u Ulici hrvatske bratske zajednice i na stadionu Mladosti održati 7. i 8. rujna, zagrebačke gradonačelnik Milan Bandić zajedno sa suradnicima i organizatorima obišao je stazu sportskog parka Mladost. Na Hanžek prema posljednjim podacima stiže čak 18 osvajača medalja u Pekingo, no taj broj još može narasti jer prijave i dalje traju, kao i pripreme, koje su u završnoj fazi, potvrdili su organizatori. Podsjetimo, za oba dana natjecanja 65. Hanžekovićevog memorijala – za Memorijal Ivana Ivančića u bacanju kugle 7. rujna pokraj zagrebačkih fontana i sam miting 8. rujna na stadionu Mladosti – ulaz je besplatan, a ulaznice će se moći podići na Mladosti u ponedjeljak od 9,00 sati.

ČAKOVEC – Prvog dana nastave nove školske godine, odnosno već idućeg ponedjeljka 7. rujna, svi potrebiti učenici s područja Međimurske županije imat će svoje asistente u nastavi, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Čakovcu. Naime, odobreni su projekti koje su Međimurska županija i Grad Čakovec prijavili na natječaj Ministarstva obrazovanja za osiguravanje 54 asistenata u školama Međimurske županije, odnosno 51 asistenta u školama Grada Čakovca. Vrijednost projekta na razini županije iznosi 2, 665, 000 kuna, a na razini grada 2, 370, 000 kuna. Župan Matija Posavec ističe da postoji potreba za još tridesetak asistenata u dječjim vrtićima, koji će biti djeci na raspolaganju od sredine ili kraja mjeseca rujna. Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je naglasio da će svi asistenti biti osobe koje su do sada bile prijavljene na HZZ- u.

KOPRIVNICA – Koprivnica je u suradnji s partnerima već devetu godinu za redom osigurala besplatne bilježnice za sve učenike gradskih osnovnih škola. koprivnica jakšićPaketi bilježnica dočekat će ih na školskim klupama prvog dana nastave, idućeg ponedjeljka. Za 2477 paketa školskih bilježnica osigurano je oko 117 tisuća kuna. Bilježnice se već distribuiraju po koprivničkim osnovnim školama. U školi „Braća Radić“ bit će podijeljeno 893 kompleta, u „Antun Nemčić Gostovinski“ 722, u Osnovnoj školi „Đuro Ester“ 755 te u Centru Podravsko sunce 107 kompleta školski bilježnica. Prilikom današnjeg predstavljanja ovog projekta istaknuto je kako će se i dalje podržavati projekti usmjereni djeci.

ZAGREB – Uskoro će početi uređenje nekad najpopularnijeg zagrebačkog kina, Kina Kalnik. Grube radove, rušenje unutarnjih zidova i izmjenu krovišta inicirala je gradska četvrt Črnomerec, no za potpuno uređenje potrebno je oko 3 milijuna kuna što će prema svemu sudeći financirati sam grad Zagreb. Iako novac nije osiguran u ovogodišnjem proračunu prema svemu sudeći bit će u proračunu za sljedeću godinu. U ovoj gradskoj četvrti, naime, ne postoji kulturni centar koji bi služio svim tamošnjim stanovnicima.

KOPRIVNICA – Drugi radni sastanak u projektu izgradnje širokopojasne infrastrukture za pristup internetu na području Grada Koprivnice i 11 općina održan je u zgradi Koprivničko-križevačke županije. Razgovaralo se o nacrtu Studije izvodljivosti i nacrtu Plana razvoja širokopojasne infrastrukture. Ujedno su time završene prve dvije faze projekta. Kako verifikacija Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja pri Europskoj komisiji još nije završena, trenutno se ne može nastaviti s idućim fazama projekta: provedbom javne rasprave te izradom konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture.

KRAPINA – Potpisivanje ugovora o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju projekta „Uspostava Energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije“ održat će se sutra u Krapini, s početkom u 10,00 sati. Ugovor će potpisati župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller.

HRASTOVEC – Počela je sanacija klizišta u Hrastovcu na području Varaždinskih Toplica, nastalog kao posljedica kiša u veljači  prošle godine. Prva faza sanacije koštat će pola milijuna kuna, što će se iskoristiti za radove na zaustavljanje daljnjeg klizanja terena i osposobljavanje lokalne ceste. Sredstva za sanaciju odobrio  je Fond solidarnosti Europske unije,  Grad Varaždinske Toplice potpisao je ugovor s Ministarstvom gospodarstva koje će provodi financiranje izvanrednih mjera za sanaciju šteta.

SVETI MARTIN NA MURI – Još jedna faza arheoloških istraživanja u središtu Svetog Martina na Muri počela je ovog mjeseca. Nastavak je to opsežnih istraživanja koja su provedena 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća a nastavljena 2004. godine. Mnoštvo tada pronađenih arheoloških nalaza, kao što su rimski novac, keramičko posuđe te razni ostaci  građevinskog materijala bili su dokaz da je riječ o većem antičkom naselju stoga je ovo bogato nalazište bilo potrebno dodatno istražiti. Trotjedna arheološka istraživanja provode djelatnici Odjela za kopnenu arheologiju Službe za arheološku baštinu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, a kod iskopavanja im pomažu i studenti s područja Sv. Martina na Muri i okolice. Cijeli projekt jednim dijelom financira i Općina Sv. Martin na Muri, a arheološka istraživanja  se nastavljaju i na župnom dvoru te u okolici općinske Osnovne škole.

DUGO SELO – Učenici Glazbene škole Dugo Selo, osvojili su 1. mjesta i naslove svjetskog prvaka na V. Svjetskom folklornom prvenstvu koje je održano u Bugarskoj. Na prvenstvu je sudjelovalo više od 90 plesnih i pjevačkih ansambala kao i orkestara iz više od 20 država. Glazbena škola nastupila je u kategoriji instrumentalnih sastava i orkestara te u kategoriji malih instrumentalnih sastava.

ZAGREB – Najstarije i najpopularnije automobilističko natjecanje u Hrvatskoj Ina Delta Rally, ove godine očekuje rekordnih 50 posada koji će se po Zagrebu i Sljemenu voziti 11. i 12. rujna. Pokrovitelj utrke je Grad Zagreb, a ovogodišnja priredba temelji se na najboljim tradicijama dosadašnjih uz određena pojačanja brzinskih ispita i prologa. Za sve je posjetitelje organiziran besplatan koncert na Velesajmu u petak u 20,00 sati, dok je za subotu omogućen besplatan prijevoz autobusima na Sjeme.

loading