Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.09.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U znaku otvorenja „Tjedna kajkavske kulture“ i ove su godine prvi rujanski dani u Krapini. Najznačajnija manifestacija kajkavskog govornog područja Krapinčanima i njihovim gostima, donosi niz kulturnih, zabavnih, gospodarskih i sportskih sadržaja, a sve počinje ovog vikenda. Službeno otvorenje manifestacije je u nedjelju, 4. rujna na Trgu Ljudevita Gaja s početkom u 17,00 sati, kada će održati popularni „Dječji korzo“, nakon kojeg, oko 19 sati  slijedi koncert „Kaj vu duši“. Iako je službeno otvorenje u nedjelju, događanja Tjedna, započinju dan ranije, u subotu, 3. rujna 2016. godine otvorenjem izložbe Željka Lesara u Galeriji grada Krapine te koncertom Zdenke Kovačićek u dvorištu Galerije.

ZAGREB – Radovi na Selskoj ulici završeni su rano jutros te je ista na dionici od Zagorske do Ulice Baruna Filipovića ponovno otvorena za promet. Na dužini 550 metara te površini ukupno 6000 metara četvornih ugrađeno je 1100 tona asfalta, a vrijednost ove investicije je 1,100,000.00 kuna. Posljednja je to ovogodišnja veća investicija, a s obzirom na početak nove školske godine i posljednja ulica koja je Zagrepčanima bila zatvorena za promet.

ZAGREB – U sklopu dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac, u naselju Donji Dragonožac otvoren je područni objekt „Potočić“. Izgradnja vrtića čekala se dugi niz godina, a trajala je posljednjih godinu dana. U vrtiću će biti smještene tri odgojno-obrazovne skupine djece, starosti od godinu dana do školske starosti, ukupno 64 djece iz Dragonošca i okolnih naselja. Projekt je financiran iz sredstava Gradske četvrti Brezovica, dok je namještaj i didaktičku opremu osigurao Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić kontinuirano ulaže značajna sredstva u rekonstrukciju i obnovu četiri osnovne i nekoliko područnih škola. Obnovljena je  jedna od najstarijih PŠ Jablanovec, a najveća investicija od 15 milijuna kuna je gotovo cjelokupna obnova škole u Kupljenovom gdje će bit 8 novih učionica, dvorana i igralište te će biti gotova na ljeto 2017. godine. Na OŠ Anutna Augustinčića obnovljena je stolarija i krov te će dobiti novu školsku dvoranu, dok su škole u Hruševcu Kupljenskom i OŠ Ljudevita Gaja uređene. Okoliš Područne škole Pojatno kao i igralište, a radi se o posebnom edukativnom interaktivnom prostoru, rekao je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Uz to Zaprešić je svim osnovnoškolcima ove godine osigurano besplatne udžbenike te je u sklopu programa EU socijalnog fonda dobio bespovratna sredstva za asistente u nastavi  i to  813  tisuća kuna za 19 učenika i 17 pomoćnika u nastavi u dvije škole.

ZAGREB – Novi prostor, u Savskoj 129, danas je dobila Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je od osnutka prije 25 godina pa sve do sad djelovala u 50-ak kvadrata na Trgu bana Jelačića. Prostor od 220 kvadratnih metara dao je na korištenje Grad Zagreb, a opremljen je uz pomoć brojnih sponzora. Za 23 korisnika pasa pomagača novi, veći prostor ključan je preduvjet za razvoj programskih aktivnosti i usluga. Nakon svečanog otvorenja, u Udruzi se do 18,00 sati održava Dan otvorenih vrata kako bi javnost upoznali s novim prostorom kao i novim programskim aktivnostima Udruge.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevački župan Darko Koren jutros je održao prijem za najbolje orače koji su na nedavno održanom 14. državnom natjecanju osvojili ekipno prvo mjesto. Saša Višak iz Kamenice, u Općini Kalnik, ponovno je osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju u oranju plugom ravnjakom. Njega idućeg tjedna čeka svjetsko prvenstvo u Engleskoj jer je i prošle godine osvojio naslov državnog prvaka, no zbog obaveza za prvenstvo nije bio na današnjem prijemu. Njegov kolega, Zoran Radiček također iz Kalnika, na državnom prvenstvu osvojio je drugo mjesto u oranju plugom premetnjakom. Prije sedam godina županija je kupila natjecateljski plug ravnjak, a ove godine premetnjak te će i dalje nastaviti podržavati rad Udruge orača Koprivničko-križevačke županije, kaže župan Darko Koren. Saša Višak, kao državni prvak u oranju plugom ravnjakom naredne godine nastupit će na Svjetskom prvenstvu u Keniji.

ZAGREB –  Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a o uplati naknade gradskih zastupnika u korist projekta: “Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva”. Tim se zaključkom gradskim zastupnicima preporučuje da naknadu od 1.298,07 koja im pripada za rad na 44. sjednici Gradske skupštine uplate za  vukovarski vodotoranj. Konačnu odluku, o tome hoće li naknadu donirati ili ne, donose sami zastupnici.

ZAGREB – Sustav unutarnjih kontrola Zagrebačke županije pozitivno je ocijenjen prema posljednjem Izvješću Opće uprave za proračun Europske komisije. Zaključak je to članova promatračke misije Europske komisije koja je analizirala stanje u upravnim tijelima Zagrebačke županije od 31. svibnja do 3. lipnja ove godine. Cilj je bio ocijeniti u kojoj mjeri su elementi sustava unutarnjih kontrola integrirani u poslovanje institucija te kako oni funkcioniraju u praksi. Zagrebačka županija u Izvješću Europske komisije izrazito je pozitivno ocijenjena te je istaknuto da je postignut napredak u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

KRIŽEVCI – Svečano otvorenje brze ceste Gradec-Križevci održava se danas u 14,00 sati na nadvožnjaku u Cubincu, u Križevcima. Brza cesta Gradec-Križevci poddionica je brze ceste DC10, koja će, kada bude gotova, uključivati čvor Sveta Helena-Vrbovec-Križevci-Koprivnica-granica s Mađarskom. Dužina dionice koja se otvara je 12,5 kilometara, dok je njena vrijednost 595 milijuna kuna. Izgrađeno je 15 objekata, od kojih je najvažniji onaj preko željezničke pruge, nadvožnjak dužine 314 metara. Svečanosti otvorenja nazočan je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, koprivničko-križevački župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, predstavnici Hrvatskih autocesta te brojni drugi dužnosnici.

KRAPINA – Kad je u pitanju prijevoz zagorskih srednjoškolaca, i u novoj školskoj godini neće biti promjena, najavljeno je iz Krapinsko-zagorske županije. Nakon što je Vlada donijela odluku da će i ove godine subvencionirati prijevoz srednjoškolaca s iznosom od 75% od visine mjesečne karte za vlak i za linijski prijevoz autobusom po zonama, Krapinsko-zagorska županija je donijela odluku da će željeznički promet sufinancirati s 12,5% u skladu s važećom željezničkom tarifom, a javnolinijski autobusni prijevoz s iznosom prema određenoj zoni i to od 63 kune za najmanju zonu od 5 do 10 kilometara pa do 168 kuna za udaljenost veću od 50 kilometara. Istovremeno, Županija je pozvala sve gradove i općine da se uključe u sufinanciranje s istim iznosom kao i Županija, kako bi na taj način prijevoz za sve srednjoškolce bio besplatan.

ZAGREB – Uspješno se privodi kraju prva faza EU projekta Modernizacije zagrebačkog Zoološkog vrta, koji je počeo u listopadu 2014., a ukupna mu je vrijednost oko 38 milijuna kuna, od čega se čak 95 posto financira sredstvima EU fonda za regionalni razvoj.  Posjetitelje očekuju novi edukativni centar i zgrada restorana, odmorišta i vidikovca te volijera za afričke ptice s biofilterom. Ugrožene vrste životinja živjet će  na prostoru projekta “Madagaskar”, gdje će se uz pitku vodu prikupljati kišnica u posebnim cisternama. Po završetku projekta u Zoološkom će vrtu novu nastambu dobiti i dalmatinski pelikani, nedavno pristigla vrsta koja je nekada naseljavala i našu morsku obalu, a uređenjem Labuđeg otoka, zoološki će se vrt „proširiti“ na dodatnu površinu po prvi puta nakon 1930. godine.

LUDBREG – U svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu danas se održava već tradicionalno hodočašće policije i djelatnika Crvenog križa te susjednih župa. Sutra je na programu hodočašće mnogobrojnih vjernika u prigodi proslave Presvete Krvi, kada u Ludbreg hodočasti mnoštvo vjernika iz čitave Hrvatske, Slovenije i Mađarske. U svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u nedjelju, 4. rujna hodočastiti velik broj vjernika iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Središnja godišnja proslava Presvete Krvi na Svetu nedjelju okupljat će hodočasnike od ranih jutarnjih sati na razne pobožnosti, sakrament ispovijedi i svete mise. Središnje hodočasničko misno slavlje u nedjelju će  u zavjetnoj kapeli predvoditi  mons. Vlado Košić, sisački biskup, u zajedništvu s domaćinom mons. Josipom Mrzljakom, varaždinskim biskupom, čuvarom svetišta mons. Josipom Đurkanom i drugim biskupima i svećenicima.

ČAKOVEC – Sporazum o sufinanciranju sanacije i obnove Doma kulture Gornji Mihaljevec potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik općine Goran Lovrec. Naime, nakon što je Ministarstvo kulture  općini za financiranje projekta odobrilo sredstva u iznosu od sto tisuća kuna, Međimurska županija odlučila je pomoći u sufinanciranju iznosa koji je potreban za kompletno dovršenje radova. Prema dogovoru koji je postignut između župana i načelnika sredstva će biti uložena i u unutarnji dio Doma kulture, odnosno u njegovo opremanje tijekom 2017. godine. Inače, prostori kulturnog doma u Mihaljevcu služe kao mjesto provođenja mnogobrojnih humanitarnih, zabavnih i glazbenih manifestacija, stoga njegova obnova nedvojbeno podiže kvalitetu društvenog života mještanima Gornjeg Mihaljevca.

loading