Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.09.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku hrvatskih županija, i ove godine provodi projekt „Zlata vrijedan“ – izbor najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Riječ je o projektu koji je pokrenut 2014. godine, godinu koju su Ujedinjeni narodi proglasili međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, s ciljem promoviranja poljoprivrede, OPG-ova i te proizvodnju hrane. „Kroz ovaj projekt od 2014. godine prošli su brojni primjeri inovativnih hrvatskih poljoprivrednika koji su vrijedni priznanja“, naglasila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Svečana dodjela nagrada „Zlata vrijedan“ bit će održana u petak, 06. rujna u Ključić Brdu.

ZAGREB – Svjetske atletske zvijezde i ove godine dolaze na 69. memorijal Borisa Hanžekovića koji će sutra, 3. rujna bit održan na obnovljenoj atletskoj stazi Parka Mladost na Jarunu. Kako je na konferenciji za novinare ovog ponedjeljka, 2. rujna rekla  direktorica Mitinga Ivana Brkljačić od iduće godine Svjetska atletska federacija mijenja sustav natjecanja tako da će se poduzeti sve kako bi Hanžek ušao među najbolja natjecanja. Dobre nastupe uoči Svjetskog prvenstva, ali i dobru atmosferu u Zagrebu, očekuju svi atletičari što su potvrdili  trostruki pobjednik memorijalne utrke Boris Hanžeković Sergej Šubenkov i olimpijska pobjednica na 400 metara Allyson Felix. Među favoritima su i naše atletske zvijezde, olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković i olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak. Poziv građanima da dođu i bodre vrhunske atletičare danas na bacanju kugle kod fontana te sutra na Hanžeku uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je ovom prilikom dobio i posebnu plaketu AK Dinamo Zrinjevac za sve što radi za atletiku.

ČAKOVEC – Skorašnju akciju sadnje mladih stabala na području grada Čakovca, danas, 02. rujna 2019. godine, na konferenciji za medije, održanoj u Perivoju Zrinskih, najavio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač koji se osvrnuo na uklanjanje 70-tak stabala diljem grada, rekavši kako je sve učinjeno na preporuku struke, a u cilju postizanja sigurnosti građana. Osim toga, broj srušenih stabala novom je sadnjom već nadoknađen, naglasio je gradonačelnik Kovač. Uz to, uskoro predstoji i nova akcija sadnje stotinjak sadnica autohtonog drveća koju će financirati i kojoj je inicijator grad Čakovec. Akcija će se održati neovisno ili paralelno s akcijom Građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27. listopada kojom se na nacionalnoj razini želi potaknuti svijest o očuvanju prirode.

KRAPINA – Poduzetnici Krapinsko-zagorske županije, njih 2.267, u 2018. su godini imali 21.044 zaposlena, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje za 4,9%. Ostvareni su ukupni prihodi od 13 milijardi kuna, što je 10,6% više u odnosu na 2017. godinu, te ukupni rashodi od 12,3 milijarde kuna, odnosno 10,9% više. Uvoz je povećan za 14,0%, a izvoz za 10,3%, a prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 4.861 kuna što je 5,4% više u odnosu na 2017. godinu. Zahvaljujući ovim rezultatima, Krapinsko-zagorska županija je u odnosu na druge županije najbolje rangirana prema ekonomičnosti poslovanja poduzetnika, te je u ovoj kategoriji na trećem mjestu u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – Međimurska županija prva je po izdvajanju proračunskog novca za vrtiće u odnosu na ostale županije, peta za obrazovanje, prva  po sredstvima za studenske stipendije i učeničke školarine, peta po lani povučenom novcu iz EU, te najmanje negativna u prirodnom prirastu u odnosu na ostale županije, podaci su iz ovogodišnje analize napravljene temeljem podataka Ministarstva financija i Državnog zavoda za statistiku. Službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, s visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, te ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti, a što je doprinijelo prelazak u skupinu iznadprosječno razvijenih županija u odnosu na prosjek Republike Hrvatske – istaknuo je župan Matija Posavec.

PREGRADA – Posljednjeg tjedna u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, kojoj je osnovni cilj prikazati tradicijsku kulturu Hrvatskog zagorja te prikazati običaje vezane uz berbu i preradu grožđa. Ove godine manifestacija bilježi svoju 49. obljetnicu i trajat će od 21. do 29. rujna, a na press konferenciji danas, 02. rujna, najavili su je ime udruge vinara Dobra kapljica Robert Gretić, predsjednica KUD-a regrada Slavica Vidaček, direktorica Turističke zajednice Srce Zagorja Karolina Hostić te gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. – Manifestacija u devet dana donosi 50-ak sadržaja prilagođenih svim uzrastima i raznim ukusima i samo se nadamo da će nas vrijeme poslužiti, rekao je gradonačelnik Vešligaj. Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje Branja grojzdja upriličiti na Vrhima Pregradskim, u Kleti Večerić, a vinogradari će svoju ponudu predstavljati od četvrtka, 26. rujna, na Trgu dobre kapljice, ispred Gradske knjižnice. U petak, 27. rujna otvara se i Tradicijski sajam te Trg dobre zabave, s bogatom ugostiteljskom ponudom, a u 19,00 sati počinje festival „Vinske popevke i napitnice“. Subota je također ispunjena raznim događanjima, a i ove će godine biti održan Kuharski kup Slavka Večerića. U nedjelju od 11,00 sati kreće središnja svečanost – tradicionalna povorka berača i beračica, kojom i završava ova manifestacija.

ZAGREB – Manifestacija „Idemo na selo – tjedan seoskog turizma u Zagrebačkoj županiji“  održava se u  11 objekata OPG-a na području županije od danas, 2. do nedjelje, 8. rujna 2019. godine, uz potporu Zagrebačke županije i županijske Turističke zajednice. Radi se o pet usluga, noćenja na selu, degustacije vina, kulinarske radionice tradicionalne kuhinje, prodaji vlastitih proizvoda i iznajmljivanju prostora koje uz prigodan popust sa 30%.

VISOKO – „Belina lipa“ u Visokom, zaštićeni spomenik prirode i jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, natječe se za titulu Hrvatsko stablo 2019. godine. Podršku Općini Visoko i načelniku Dragutinu Matekoviću, koji su kandidirali „Belinu lipu“ na nacionalni natječaj, uz župana Radimira Čačića i savjetnicu Nataliju Martinčević, dali su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Goran Jandroković. Radi se o zaštićenom stablu čija se starost procjenjuje na 777 godina. Natječaj za Hrvatsko stablo godine traje do 15. rujna.

BJELOVAR – Županijskog koordinatora za razvoj cikloturizma Hrvoja Supančića u ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine, primit će župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Koordinator za razvoj cikloturizma Bjelovarsko-bilogorske županije Supančić imenovan od strane Ministarstva turizma na prijedlog Županije, odlučio se na putovanje biciklom kroz Sloveniju, Austriju i Njemačku, prešavši rutu od 800 kilometara u 10 dana. Tom prigodom dijelio je promo materijale vezane uz cikloturizam i općenito turističku ponudu Bjelovarsko-bilogorske županije.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak Projektnog tima za provedbu projekta „Svijest Akcija Volja Jačanje Energija Trening MLADIH“ u sjedištu Koprivnici. Analizirane su dosadašnje aktivnosti za proteklih šest mjeseci te je dogovorena daljnja dinamika pri čemu će okosnica biti završetak izrade Razvojnog programa za mlade Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine kojeg koordinira PORA Regionalna razvojna agencija koprivničko-križevačke županije. Planira se održavanje tribina i radionica s mladima u Koprivničko-križevačke županije, a u sve aktivnosti aktivno je uključen i Županijski savjet mladih Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Grad Zagreb prema Pravilniku proširit će zone naplate parkinga. Cijene parkiranja neće se mijenjati i sat će i dalje iznositi dvije kune u III. zoni, pet kuna u II. zoni i 12. kuna i I. zoni. Prema izmijenjenom Pravilniku u prvoj zoni će biti cijela Medvedgradska i Mlinarska ulica, u drugu zonu ulazit će kvartovi Središće, Savica, Medvešćak, a u trećoj zoni će se plaćati na parkiralištu uz autobusni terminal na Vrapčanskoj aleji, oko doma zdravlja u Vrabečaku 4, uz Tržnicu Vrapče te Szabin odvojak. Naplata i kontrola parkiranja u svim spomenutim ulicama započinje 09. rujna 2019. godine.

loading