Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 2.10.2015.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Ugovor o izvođenju izvanrednog dislociranog sveučilišnog diplomskog studija Sestrinstva u Čakovcu sklopili su danas u ime Međimurske županije župan Matija Posavec i u ime Medicinskog fakulteta u Osijeku prodekan Branko Dmitrović. Radi se naime o najvišem rangu sveučilišnog obrazovanja za medicinske sestre u Hrvatskoj koji će biti smješten u Čakovcu, sa privremenim sjedištem u prostorijama tamošnje Srednje medicinske škole. Upisi na studij će krenuti kroz nekoliko dana, a primit će do 200 studenata, najavljeno je prilikom sklapanja ugovora u Čakovcu. Nakon završetka diplomskog studija sestrinstva u trajanju od dvije godine stječe se naziv magistra/magistar sestrinstva. Župan Matija Posavec ističe da uz Učiteljski fakultet i Međimursko veleučilište, ovaj studij Međimurje svrstava u pravu sveučilišnu sredinu.

KOPRIVNICA – Tribina pod nazivom „Poduzetna Hrvatska – jer možeš više“ održana je danas u Koprivnici u organizaciji gradske tvrtke Koprivnički poduzetnik. Predstavnici ministarstva poduzetništva i obrta, predvođeni ministrom Gordanom Marasom, lokalnim poduzetnicima i obrtnicima predstavili programe za razvoj i poticanje poduzetništva te opcije financiranja iz raznih fondova.

Ministarstvo poduzetništva i obrta osigurava, prije svega, poduzetnicima i obrtnicima pristup tržištu, financiranju te olakšava prepreke, prije svega, kod registracije novih tvrtki i obrta, kaže ministar Gordan Maras. Ne smiju se zaboraviti ni poticaji države te sredstva iz fondova Europske unije koja su na raspolaganju gospodarstvenicima. U Koprivničko-križevačku županiju, istaknuto je na tribini, u proteklom je razdoblju, kroz brojne programe i projekte Ministarstva, uloženo 262 milijuna kuna, ističe zamjenik ministar Dražen Pros te dodaje kako su ta sredstva doprinijela realizaciji investicijskih projekata u vrijednosti od oko 494 milijuna kuna, što je rezultiralo otvaranjem novih 744 radnih mjesta, uz očuvanje postojećih.ZAGREB – Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada, a program koji će se tim povodom održati na Bundeku, najavio je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima i partnerima u projektu – Udrugom Prijatelji životinja i Veterinarskim fakultetom u Zagrebu. Naime, u nedjelju od 10,00 sati, na Bundeku će biti organiziran pravi “piknik za ljubitelje životinja“ – na kojem će posjetitelji, u predstavljanju rada udruga, klubova za obuku sportskih i službenih pasa, utrke vlasnika s ljubimcima, nastupima dječjih zborova i reviji autohtonih pasa, moći uživati do 18,00 sati. Veliki koncert predviđen je u 15,00 sati, a svojevrsna kruna nedjeljnog Piknika za životinje bit će blagoslov kućnih ljubimaca u 16,00 sati, nakon kojega se nastavlja koncert.

VARAŽDIN – U nazočnosti ministra kulture RH Berislava Šipuša predstavljen je novi program HNK Varaždin koje već dvije godine ima status nacionalnog kazališta. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Jasne Jakovljević, program je predstavio umjetnički savjetnik Ozren Prohić. Između ostalog najavio je uvođenje glazbeno-scenskog repertoara, uspostavu kazališnog orkestra te suradnju s ostalim varaždinskim prepoznatljivim kulturnim manifestacijama. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš podržao je program i to novo usmjerenje kazališta koje tek s predloženim novostima u pravom smislu riječi postaje nacionalno kazalište. Založio se u traženju modela po kojem bi i ostale jedinice lokalne samouprave participirale u financiranju kazališta i izrazio uvjerenje da će ministarstvo kulture znati ispravno vrednovati dosege i značaj varaždinskog kazališta. Da je varaždinsko kazalište na putu koji obećava, da ono mora biti drugačije i prepoznatljivo, zaključio je ministar kulture RH Berislav Šipuš.

ZAGREB – Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj dobila je potpuno novouređenu kliniku dječje pedijatrije na drugom katu bolnice koja omogućava boravak šesnaest roditelja uz svoju bolesnu djecu. Obnovljeni odjel ima 74 kreveta, 15 u dnevnoj bolnici i 25 u ambulantni s punim radnim vremenom. Liječe sve bolesti osim endokrinoloških problema. Obnovu odjela s 992.000 kuna financiralo je Ministarstvo zdravlja, dok su ostatak od 988.000 kuna prikupili donatori – njih ukupno 28.

ĐURĐEVAC – Stručnim predavanjima danas u Đurđevcu počinju 17. Dani voća Koprivničko-križevačke županije. Teme su vezane uz masovno propadanje nasada koštičavog voća u Koprivničko-križevačkoj županije, prednostima i rizicima proizvodnje „novih“ voćnih vrsta, prijelazu iz integriranog na ekološki uzgoj voća, a bit će predstavljene i aktualne mjere iz Programa ruralnog razvoja RH. Dani voća nastavljaju se i sutra na središnjem đurđevačkom trgu od 10,00 sati, kada kreće izložbeno-prodajni dio te svečanost otvorenja. Manifestaciju će otvoriti koprivničko-križevački župan Darko Koren. Na središnjem trgu u Đurđevcu bit će održan i kulturno-umjetnički program, a svi posjetitelji imaju priliku vidjeti i tradicionalno pečenje pekmeza i rakije.

ČAKOVEC – Završetak radova i otvaranja za promet nove ulice u Savskoj Vesi u Čakovcu bit će obilježen sutra kod igrališta NK „Bratstva“ Savska Ves, s početkom u 10,00 sati. Naime, prošlog su tjedna završili radovi na spoju ulica Josipa Bajkovca i Bratstva i jedinstva u Savskoj Vesi vrijedni oko 800.000,00 kuna. Tom će se prilikom obratiti gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenik gradonačelnika Mario Medved, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Savska Ves Predrag Vabec te predstavnik izvođača radova. Dan poslije, u nedjelju 4. listopada povodom Dana kruha s početkom u 10,00 sati, održat će se Sveta misa u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice u Savskoj Vesi. Nakon mise, mjesne udruge na štandovima ispred crkve izlagat će sezonske proizvode.

KLANJEC – Tradicionalna najveća klanječka kulturno – turistička manifestacija ZAHVALA JESENI održat će se ove godine po 14. put u Klanjcu, od danas, 2. listopada do nedjelje 4. listopada na Trgu Antuna Mihanovića. Posjetitelje očekuje zanimljiv i bogat program kulturnih, zabavnih i glazbenih događanja te veliki tradicijski sajam.

loading