Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.10.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Prijedlog razvojne strategije Grada Zagreba, polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna te prostorni plan točke su dnevnog reda 3. sjednice Gradske skupštine o kojima su gradski zastupnici u četvrtak, 28. rujna 2017. godine, raspravljali do kasno u noć. Nakon cjelodnevne rasprave isprekidane rušenjem i ponovnim uspostavljanjem kvoruma te ideološkim temama gradski zastupnici su izglasali da se sjednica prekine i nastavi danas, u ponedjeljak 2. listopada 2017. godine. No prije prekida, jednoglasno je donesena važna odluka za brojne Zagrepčane – iz Prostornog plana se briše mogućnost izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada u Gradu Zagrebu. U nastavku 3. sjednice, pred gradskim zastupnicima danas su preostale, 24. točke dnevnog reda, među kojima se nalazi i nastavak projekta uvođenja moderne, energetski štedljive javne rasvjete, prijedlog Marka Rašića za načelnika Policijske uprave Zagrebačke, kao i prijedlog ovogodišnjih dobitnika nagrade Luka Ritz – nasilje nije hrabrost.

SVETI IVAN ZELINA – Sedamnaestu godinu za redom u Zagrebačkoj županiji izabrana je najuzoritija seoska žena. Ove godine titula je pripala Suzani Klapšec Macenić iz Velike Gorice koja se bavi proizvodnjom povrća i cvijeća te svakodnevno brine o kućanstvu i obitelji. Na natječaj za najuzoritiju seosku ženu se prijavila, kako kaže, na nagovor svojih najbližih, a sve kako bi promovirala seoski način života. Da je upravo to cilj ovog natječaja rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić naglasivši kako je na natječaj, koji je bio otvoren tijekom ljetnih mjeseci pristiglo niz prijava pa je i sam izbor najuzoritije žene bio težak. U užem izboru našle su se Gordana Brtan iz Gradeca i Katarina Vugrinović Brajković iz Pisarovine koje će s pobjednicom Zagrebačku županiju predstavljati na državnom natjecanju.

ZAGREB – Ponosni smo na vas i uvijek s radošću ističemo koliko činite da bi slijepi i slabovidni imali najveću moguću kvalitetu života – rekao je  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić na prijemu za članove Udruge slijepih Zagreb koja slavi 70 godina rada. Tim povodom udruga je dodijelila šest počasnih članstava, a jedno je pripalo županu Kožiću. Udruga slijepih Zagreb ima oko 1.200 članova od čega ih  je tristotinjak iz Zagrebačke županije. Udruga je prepoznata ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj nego i šire, a u godinama koje dolaze će, kako je rekao izvršni direktor udruge Goran Denis Tomašković, raditi na transformaciji obrazovanja, da bi što više lijepih i slabovidnih pronašlo svoje mjesto na tržištu rada.

ČAKOVEC – Turistička zajednica Međimurske županije i ove je godine bila glavni organizator obilježavanja Svjetskog dana turizma u Međimurju. Svojom turističkom ponudom manifestacija i atrakcija predstavile su se u samom centru Čakovca turističke zajednice svih međimurskih gradova te općina Sveti Martin na Muri, Štrigova i Nedelišće. Najveća od njih, TZ Grada Čakovca ovih se dana priprema za nekoliko manifestacija – „Jesen u Gradu Zrinskih“ i „Beerfest“, a voditeljica turističkog ureda TZ Čakovca Boška Ban Vlahek ističe zadovoljstvo dosadašnjim radom i suradnjom zajednica iz Međimurja. Inače, TZ Međimurske županije je nagradila pojedince čije su okućnice proglašene najljepšima u ovoj godini, a predsjednik međimurske TZ Matija Posavec je nagrade uručio i najboljima u akciji „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“. Nagradu kao najbolji turistički vodič primio je Kristijan Kovačić, najbolja privatna iznajmljivačica je Nina Novinić i najbolji konobar Jerko Rajher. Ove godine su dodijeljena i dva posebna priznanja, od kojih je prvo uručeno tvrtki Eltel za inovativnost u turizmu te emisija „Globotomija“ za izuzetan doprinos promociji.

KRAPINA – Bespovratnih 600 tisuća kuna za energetsku obnovu dviju područnih škola dobila je Krapinsko-zagorska županija temeljem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju. Za projekt poboljšanja energetske učinkovitosti područne škole Sveti Matej u Gornjoj Stubici, čija je ukupna vrijednost 678 tisuća kuna, dodijeljeno je 300 tisuća kuna, dok je za projekt energetske obnove vanjske ovojnice Područne škole Lučelnica, koji je vrijedan 480 tisuća kuna, također dodijeljeno 300 tisuća kuna. Razliku od 558 tisuća kuna, koja je potrebna da bi projekti mogli biti realizirani do kraja, osigurat će Krapinsko-zagorska županija.

BRAČAK – Croenergy konferencija tradicionalno se održava svake neparne godine od 2011. godine, nastavši kao platforma za promišljanje o EU projektima i njihovoj provedbi te financiranju, a danas se etablirala kao najznačajnija energetska konferencija u Republici Hrvatskoj, usmjerena isključivo na financiranje i provedbu projekata. Četvrta konferencija Croenergy održava se u Energetskom centru Bračak, a svečanosti otvorenja u utorak, 3. listopada 2017. godine, nazočit će i prigodnim govorom je uveličati ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE Julije Domac, župani Krapinsko-zagorske, Karlovačke i Zagrebačke županije Željko Kolar, Damir Jelić i Stjepan Kožić te  pomoćnik ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Dragan Jelić.

VARAŽDIN – Euharistijskim slavljem što ga je  u varaždinskoj katedrali sinoć  predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, završilo je obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Povodom velike proslave pročitana je i čestitka pape Franje varaždinskom biskupu te svim vjernicima Varaždinske biskupije. Čestitajući jubilej, Papa između ostalog poručuje kako je  svečana obljetnica za mladu biskupijsku zajednicu koristan trenutak za daljnji rast u crkvenom zajedništvu. Prije svečane mise,  u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu  otvorena je izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije” na kojoj se zainteresirani do 22. listopada mogu upoznati s  najvažnijim događajima iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije.

ČAKOVEC/ ZAGREB – Predstavnici Međimurske županije su, zajedno s međimurskim načelnicima i gradonačelnicima prisustvovali potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekata po Programu održivog razvoja lokalne zajednice i po Programu podrške regionalnom razvoju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Međimurska županija je dobila 700 tisuća kuna za nastavak izgradnje školske sportske dvorane Osnovne škole Strahoninec, 250.000 kuna dobiva općina Orehovica za energetsku učinkovitu javnu rasvjetu, a po 200.000 kuna ide za izgradnju javne rasvjete u gospodarsko stambenoj zoni „C” u Pribislavcu, za javnu rasvjetu u Koprivničkoj ulici u Donjoj Dubravi, za rekonstrukciju ulice Ograda u Vratišincu i za izgradnju priključne ceste u poslovnoj zoni Donjem Vidovcu. Dodatnih 120.000 kuna ići će za rekonstrukciju i dogradnju Dječjeg vrtića „Kockavica” u Svetoj Mariji. Po 100.000 kuna za svoje projekte dobile su općine Dekanovec, Čehovec, Goričan, Štrigova i Gornji Mihaljevec.

KOPRIVNICA –  Kako bi dogovorili detalje oko održavanja programa 19. Dana voća Koprivničko-križevačke županije, održana je sjednica Organizacijskog odbora kojom je predsjedao zamjenik župana Darko Sobota. Manifestacija će se održati 6. i 7. listopada u Đurđevcu, a u tijeku su prijave za izlagače za prodajnu izložbu. Na sjednici se razgovaralo o temama stručnih predavanja te će se tako, među ostalim na inicijativu samih proizvođača,  govoriti o razvoju proizvodnje voća za potrebe prerađivačke industrije, te prezentirati strojevi za voćarstvo. Iako događanja u sklopu Dana voća započinju u petak, svečanost otvorenja manifestacije bit će u subotu, 7. listopada na Trgu svetog Jurja.

ZAGREB – Raspisan je natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2017./2018. za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Dodijelit će se 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te stipendiste koji nastavljaju redovno školovanje u ovoj školskoj, odnosno akademskoj godini, Zagrebačka županija je osigurala 2.350.000 kuna. Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju u resorni Upravni odjel, obrazac je dostupan na mrežnim stranicama županije, a natječaj je otvoren do 13. listopada 2017. godine.

loading