Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.10.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Kako je Krapinsko-zagorska županija u svibnju ove godine postala Županija – prijatelj djece, ove godine mnogo je više sadržaja u Dječjem tjednu. Danas je  tako održano svečano otvaranje novouređenog prostora za ranu intervenciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Vrijednost investicije je 130.000 kuna, od čega je Krapinsko-zagorska županija, prepoznavši važnost brige o djeci s posebnim potrebama, osigurala 110.000 kuna. Izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije je posjetilo i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, gdje je u redovnom sustavu 96-ero djece, od čega je 70 osnovaca i 26-ero djece predškolskog uzrasta.


ČAKOVEC – Čitavim nizom mjera grad Čakovec već godinama pomaže premostiti tešku financijsku situaciju blokiranim, ovršenim i deložiranim građanima, rečeno je uz ostalo na danas, 01. listopada 2018. godine, održanoj konferenciji za medije gradonačelnika Stjepana Kovača te čelnika Radne grupe Međimurske županije i inicijative Ovršni ustanak. Grad Čakovec otvoren je za svaki prijedlog i inicijativu, jer prema podacima FINE od 31. ožujka ove godine na području Međimurske županije bilo je 8285 blokiranih građana, od kojih na području Grada Čakovca njih 2769, s dugom od gotovo milijardu i pol kuna. U smislu pomoći, grad Čakovec provodi čitav niz mjera, napominje gradonačelnik Stjepan Kovač, od jednokratnih pomoći, dogovora oko dinamike plaćanja ili reprogramiranja duga, oslobađanja od plaćanja komunalne naknade staračkih domaćinstava, kao i onih čiji mjesečni prihod ne prelazi 1000 kuna, obitelji roditelja djeteta s težim oboljenjima i posebnim potrebama te osoba s invaliditetom i slično. Ovakvu praksu Grad Čakovec predlaže i ostalim jedinicama lokale samouprave.
ZAGREB – U povodu Svjetskog dana hrane, a s ciljem promicanja hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i tradicije spravljanja zimnice, na Trgu bana Jelačića će od 5. do 7. listopada 2018. godine biti održan 4. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda u organizaciji Grada Zagreba, te u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede. Stotinjak izlagača iz cijele Hrvatske prodavat će domaće autohtone proizvode poput džemova, meda, maslinovog ulja i zimnice provjerene kvalitete. Sajam će u petak i subotu biti otvoren od 8,00 do 20,00 sati, a u nedjelju od 8,00 do 15,00 sati.

ZAGREB – Novu podzemnu garažu u naselju Novi Jelkovec – Jelkovec 2, s kapacitetom od 237 parkirališnih mjesta ovog utorka, 2. listopada 2018. godine u poslijepodnevnim satima obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.   Podzemna garaža Jekovec 2, čini funkcionalnu cjelinu s nedavno otvorenom garažom Jekovec 1 koja se nalazi u neposrednoj blizini te sada ukupno ovo nasleje ima 459 podzemnih smještajnih parking mjesta te više od 1000 vanjskih čime će se zadovoljiti promet u mirovanju, rekla je direkotrica Zagrebparkina Ana Preost.

 SELNICA – Tvrtku za proizvodnju radne i zaštitne odjeće „Komet 93“ u Selnici, nedaleko Marije Bistrice, posjetio je u utorak, 2. listopada 2018. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Ova obiteljska tvrtka osnovana 1993. godine obilježava ove godine 25 godina rada, a danas zapošljava 9 radnika, iako bi posla bilo za više, ali šivača nema na tržištu rada, rekla je direktorica Vesna Car, dodajući kako je župan Kolar prvi koji je ikada posjetio Selnicu i neku od tamošnjih tvrtki i obrta. Unatoč svim izazovima tržišta tvrtka je uspjela opstati zahvaljujući prilagodljivosti tržištu i stalnim zadovoljnim kupcima, velikim hrvatskim tvrtkama, rekla je Vesna Car. Kako je rad ovakvih uspješnih malih tvrtki iznimno važan za općinu , istaknuo je načelnik općine Josip Milički koji je sudjelovao u razgovoru. Uz čestitke na uspješnom 25-godišnjem radu, župan Željko Kolar, je naglasio , kako prostora za razvoj ima, jer i na području Krapinsko-zagorske županije treba radne i zaštitne odjeće, primjerice za Civilnu zaštitu ili u zdravstvenim ustanovama, ali je  svjestan i da treba mijenjati obrazovni sustav i prilagoditi ga tržištu rada, kako bi se tvrtke poput ove mogle nesmetano razvijati.

ZAGREBLaureati 52. nagradnog natječaja Ranko Marinković za kratku priču Večernjeg listaa su poznate hrvatske književnice Sanja Pilić i Ivana Šojat te akademik Luko Paljetak, a nagrade su im dodijeljene u utorak, 2. listopada 2018. godine u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Nagradni natječaj Ranko Marinković jedan je od najdugovječnijih novinskih natječaja za kratku priču u svijetu, pokrenut još 1966. godine s ciljem promocije te književne forme te čitanja općenito. Ove je godine na natječaj prijavljeno čak 749 kratkih priča.

ZAGREB – Za školsku godinu 2018./2019. dodijelit će se 50 stipendija Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. Natječaj je otvoren 15 dana, a pravo sudjelovanja imaju učenici koji ispunjavaju uvjete čiji je popis dostupan na mrežnoj stranici grada. Stipendija se dodjeljuje od 1. rujna 2018. godine, a  iznosi 35% prosječne neto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje siječanj – kolovoz 2018. godine. Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za učenike su uspjeh u školovanju te postignuti i priznati izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom srednjeg obrazovanja.

ZAGREB – Centar za pružanje usluga u zajednici „Savjetovalište Luka Ritz“ danas, 2. listopada 2018. godine je svečano obilježio u Staroj gradskoj vijećnici prvu godišnjicu rada kao ustanove socijalne skrbi koju je osnovao Grad Zagreb. Temeljna zadaća Centra Luka Ritz je kroz individualni pristup te suradnju s odgojno obrazovnim, zdravstvenim, socijalnim ustanovama te organizacijama civilnog društva osigurtati stručnu pomoć i podršku djeci, mladima i njihovim obiteljima kako bi se prevenirali svi oblici rizičnog ponašanja. U prvih godinu dana rada, u Centru Luka Ritz podršku i potrebnu pomoć pronašlo je više od 400 osoba, od kojih najmlađa ima četiri a najstarija 71 godinu.

ZAGREB – Turistička zajednica Zagrebačke županije dodijelila je danas, 2. listopada 2018. godine, 27 certifikata, standarda kvalitete Cyclist Welcome Quality objektima s područja Zagrebačke županije. Riječ je o objektima koji nude ugostiteljske, informativne i druge turističke usluge jednoj od najbrže rastućih grana turizma u Europi – cikloturistima. – Poboljšanjem kvalitete usluge privlačimo cikloturiste kojih u Europi ima 12 milijuna te koji godišnje troše osam milijardi eura. Mi jednostavno taj velik broj ljudi koji se voze biciklima moramo dovesti u Hrvatsku – istaknula je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. Osim uručene ploče sa službenim vizualnim identitetom i oznakama kategorizacije, 27 objekata koji su zadovoljili uvjete ulaska u Cyclist Welcome mrežu, Zagrebačka županija je nagradila i sa setom osnovne opreme za servis bicikla kako bi cikloturistima ponudili još bolju i kvalitetniju turističku uslugu.

ZAGREB – U Hrvatskoj godišnje od karcinoma štitnjače oboli oko 450 ljudi. Stoga je organiziran humanitarni koncert čiji je prihod namijenjen radu Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, a  koji će se održati 19. listopada 2018. godine u KD Vatroslava Lisinskog.  Na današnjoj konferenciji za novinare koncert su  najavili zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU i počasni predsjednik Hrvatske udruge za bolesti štitnjače, glazbene umjetnice Radojka Šverko, Ivana Husar i Marija Husar, Martina Tomčić te ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i predsjednica Hrvatske udruge za bolesti štitnjače Verica Mešić.

ČAKOVEC – S ciljem potpune integracije u osnovnoškolsko obrazovanje na području Međimurske županije djeca i učenici romske nacionalne manjine uključit će se u predškolske programe i programe produženog boravka temeljem europskog projekta „IŠKULICA- ŠKOLICA jednakih mogućnosti u obrazovanju. U predškolski program uključeno je 148 djece iz osnovne škole Mala Subotica, Podturen, Macinec i Dječjeg vrtića Maslačak iz Murskog Središća. Produženi boravak provodi se u osnovnim školama Podturen, Mala Subotica, Kotoriba i Orehovica, a uključeno je 173 učenika. Projekt traje od rujna 2018. do kraja studenog 2019. godine, ukupne je vrijednosti 1,6 milijuna kuna, a zaposleno je 8 učitelja razredne nastave.

VARAŽDIN – Više je aktivnosti kojima Varaždinska županija u suradnji s županijskiim Savezom  udruga umirovljenika po prvi puta obilježava Međunarodni dan starijih osoba. Umirovljeničke udruge predstavile su svoj rad protekle subote u atriju županijske palače u Varaždinu, a nakon jučerašnje posjete župana Čačića  i suradnika korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu u utorak, 2. listopada 2018. godine  je u prostoru Doma održana javna tribina  „Sigurnost starijih osoba“ – prometna sigurnost, opasnost od prevara i krađa“. Tribinu je organizirao Savjet umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije.

SOKOLOVAC – Otvorena je modernizirana cesta u naselju Rijeka Koprivnička u Općini Sokolovac, a svečanosti otvorenja prisustvovali su saborski zastupnik Damir Felak i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima te predstavnici općine predvođeni načelnikom Vladom Bakšajem. Investicija je vrijedna 715 tisuća kuna i realizirana je u suradnji Županijske uprave za ceste i Općine Sokolovac, s time da je Općina financirala izradu podloge, a poslove asfaltiranja, radove na bankini i uređenju odvodnje ŽUC.

loading