Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagreb je dobio spomenik Mahatmi Ghandiju. Na inicijativu Veleposlanstva Indije na novozagrebačkom jezeru Bundek otkrivena je bista Ghandiju koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije. Kako bi se odala počast tom njegovom povijesnom pothvatu na bočnoj strani statue nalazi se njegov citat „Nema puta ka miru, mir je put“. „Upravo ta poruka tolerancije i mira ostat će nam u Zagrebu kao podsjetnik dobrih odnosa Hrvatske i Indije“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. „Njegove ideje, poruke i djela te služenje svom narodu mogu nam svima biti primjer“, istaknuo je zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

ZAGREB – Na Zagrebačkom velesajmu od 09. do 13. listopada bit će održana tradicionalna 46. Ambienta – međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. Ove godine Ambienta se predstavlja kroz četiri cjeline Namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, Građenje i opremanje, oprema i uređaji za ugostiteljstvo te sajam umjetnosti. Na Ambienti sudjeluje više od 460 izlagača iz 28 zemalja i to u svih deset paviljona namijenjenih sajmovanju. – Bilježimo rast od 30 % u izložbenoj površini kao i 30 postotni rast u broju izravnog sudjelovanja izlagača, a ono što najviše veseli je da se nakon više od desetljeća predstavljaju najjači hrvatski izvoznici – najavila je Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma. Uz Grad Zagreb, pokrovitelji Ambijente su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume i Udruženje drvo-prerađivačke industrije.

ZAPREŠIĆ –  Ovogodišnja manifestacija Dani Jelačića-Dani Zaprešića održat će se od 11. do 20. listopada u sklopu kojih je naglasak na turističko – kulturnim i zabavnim te edukacijskim sadržajima redizajniranog programa posvećenog velikanu hrvatske povijesti banu Josipu Jelačiću. Desetak najznačajnijih sadržaja bit će održana na dvije lokacije-Trgu Ivana Pavla II i prostoru Novih dvora Jelačićevih, a novost u brendiranju zaprešićke turističke ponude upravo je 12. i 13. listopada zabavno tematski Jelačićev vlak koji vozi iz Zagreba do Novih dvora i donosi interdisciplinarnu priču za posjetitelje – rekao je na press konferenciji, ove srijede, 2. listopada 2019. godine, u Vršilnici Novih dvora, direktor zaprešićke Turističke zajednice Toni Ganjto. – Redizajnirano izdanje manifestacije upravo pokazuje smjer razvoja turizma te da uz obnovljenu Vršilnicu, imamo EU novcem  financiranih novih 150 milijuna kuna vrijednih projekata za obnovu cijeloga posjeda Novih dvora Jelačićevih – istaknuo je gradonačelnik Željko Turk. Detaljne informacije programa Dana dostupne su na visitzapresic.hr.

VARAŽDIN – Nakon aktualnog sata, u trajanju od čak tri sata i nakon što je župan Radimir Čačić iscrpno odgovorio na pitanja 24 županijska vijećnika, prva točka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Varaždinske županije bilo je Izvješće o radu župana u prvom polugodištu ove godine. Izvješće je prihvaćeno, kao i prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te prijedlog II. Izmjene i dopune Proračuna Varaždinske županije. Prihodi županije u prvih pola godine iznosili su 108,4 milijuna kuna, odnosno 41% planske vrijednosti što je neznatno ispod idealnog indeksa, a opći prihodi i primici su ostvareni iznad plana, izvijestila je zamjenica pročelnika za proračun Klaudija Brezovec. Osnovni razlozi za rebalans proračuna su povećanog rasta prije svega poreznih prihoda te usporenu dinamiku projekata, predlaže se smanjenje za 10,7 milijuna kuna, u odnosu na prvi rebalans. Da su zadovoljni realizacijom, naglašava župan Radimir Čačić koji se osvrnuo se i na zakon o porezu na dohodak, koji stupa na snagu s novom godinom, a prema kojem će izvorni proračun županije prema svemu sudeći biti smanjen za 8%. – Smatram da je to iznimno loše i ogorčen sam tom činjenicom, te ću o tome tražiti stav Skupštine pa ćemo vidjeti tko je za to da nam se otme novac, rekao je Čačić.

ZAGREB – Gradski ured za kulturu raspisao je javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2020. godinu. Sredstva se osiguravaju iz gradskog proračuna za kulturne  djelatnosti i poslove, akcije i manifestacije u kulturi od interesa za grad. Radi se o sufinanciranju 12 programa iz kulture i umjetnost,  a prijavljeni program, uz obrazloženje, mora sadržavati podatke o pravnom statusu podnositelja te prijedlog sredstava za realizaciju programa s naznakom dijela sredstava koja se osiguravaju iz državnog proračuna, proračuna Grada Zagreba, vlastitih prihoda i drugih izvora. Prijave se podnose  do 9. listopada ove godine internetski na odgovarajućim obrascima koji su dostupni na službenoj web stranici Grada.

KRAŠIĆ – Svečanost otkrivanja i blagoslova spomenika kardinala Franje Kuharića povodom obilježavanja njegove 100. obljetnice rođenja, održana je u srijedu, 2. listopada u Pribiću Crkvenom, u općini Krašić. U ime Zagrebačke županije svečanosti su prisustvovali župan Stjepan Kožić te predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

ZAGREB – Izgradnja moderno opremljenog Centra za forenzičku psihijatriju završena je u Klinici za psihijatriju Vrapče. Projekt je vrijednosti 68,3 milijuna kuna. U centru je smješteno 70 psihički oboljelih osoba za koje je utvrđeno da su u vrijeme počinjenja kaznenog djela bili u stanju neubrojivosti. Uz bolesničke sobe sa sanitarnim prostorom Centar ima ambulantu, dnevni boravak, radne sobe, prostor za terapiju i rekreaciju pacijenata te kontrolnu sobu i predavaonicu s dokumentacijskim centrom i bibliotekom. Inače, Klinika Vrapče od svog početka je stožerna ustanova za forenzičku psihijatriju, vještačenje, liječenje i čuvanje pacijenata koji su u neubrojivom stanju počinili neko od zločina.

BJELOVAR – Gradu Bjelovaru Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odobrilo je sufinanciranje europskih projekata u vrijednosti 10,2 milijuna kuna za 14 projekata. Grad Bjelovar prednjači u europskim projektima: u posljednje dvije i pol godine prijavljeno je 198 milijuna kuna vrijednih projekata, od kojih je odobreno 104 milijuna kuna, ističe gradonačelnik Dario Hrebak. Odobreno sufinanciranje od 10,2 milijuna kuna je za 14 projekata vrijednih 46,8 milijuna, a gradonačelnik Hrebak ističe kako je iz Fonda za regionalni razvoj EU također sufinancirano 22,2 milijuna kuna što znači da Grad treba izdvojiti 14 milijuna kuna za ove projekte.

KOPRIVNICA – Održan je četvrti Kolegij pročelnika upravnih tijela Koprivničko-križevačke županije, kojem su uz župana Darka Korena i njegove zamjenike Darka Sobotu i Ratimira Ljubića, prisustvovali resorni županijski pročelnici. Teme su bile rebalans ovogodišnjeg te izrada proračuna Županije za 2020. godinu. Također, bilo je i riječi o novostima vezanima za reorganizaciju javne uprave te poslovima ureda državne uprave koji će biti preneseni za županije, što predstavlja velik korak u procesu decentralizacije. Kako je naglašeno na Kolegiju, Koprivničko-križevačka je županija spremna na postupak preuzimanja ovih poslova.

ČAKOVEC – Tradicionalno druženje u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec, upriličeno je Međunarodnog dana starijih osoba. U Međimurju se provode mnogi projekti namijenjeni poboljšanju kvalitete života umirovljenika, bilo da su smješteni institucionalno ili u svojim obiteljima, rekla je tom prigodom pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač te dodala da su i prostori Doma u procesu energetske obnove što će omogućiti kvalitetniji život i rad korisnika i djelatnika. Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec korisnike Doma obradovao je poklon košarom te im zaželio da ih služi zdravlje.

RADOBOJ – Ugovor o novoj potpori Kući vinove loze, jednom od kapitalnih projekata Općine Radoboju bit će potpisan u srijedu, 02. listopada 2019. godine, u Iloku. Radi se o potpori Ministarstva turizma, od 400 tisuća kuna, koje je prepoznalo ovaj projekt koji će obogatiti turističku ponudu ove zagorske općine. Navedena sredstva iskoristit će se za multimediju i unutarnje opremanje, a Radoboj je jedina zagorska jedinica lokalne samouprave koja je po ovom natječaju, uz Krapinsko-zagorsku županiju, dobila potporu.

loading