Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 2.11.2015.

Posted in Vijesti

VARAŽDINPočetna konferencija Projekt razvoja intergiranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske održana je danas prijepodne u skupštinskoj dvorani županijske palače u Varaždinu. Varaždinska županija kao nositelj te Međimurska i Koprivničko-križevačka županija kao partneri, projekt provode na području regije sjeverne Hrvatske, a današnju je konferenciju obilježilo potpisivanje ugovora  za  izradu Master plana koji će ponuditi optimalne modele sustava prijevoza na tom području.

Pozdravnim govorima prisutnima su se na konferenciji obratili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar potpisao je sa predstavnikom zajednice ponuditelja iz Hrvatske, Španjolske i Njemačke ugovor o izradi Master plana vrijednog 5 milijuna i 200 tisuća kuna. Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAGREB – Odlukom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, od ove školske godine smanjen je broj učenika s 28 na 26 po razrednom odjeljenju suprotno Državnom pedagoškom standardu te je izmijenjena Odluka o upisu tijekom ljeta ove godine koja nije objavljena u Narodnim novinama, sukladno zakonskim procedurama. Ukupno 56 djece tako je u Gradu Zagrebu ostalo neupisano, a nakon višemjesečnih brojnih usmenih i telefonskih kontakata između Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić danas je, zajedno s roditeljima osobno došao pred vrata ministarstva. Iako od resornog ministra nije bilo odgovora, gradonačelnik je najavio upis oštećene djece u privatne škole po izboru, na trošak Grada Zagreba, što bi gradsku blagajnu moglo oštetiti za oko milijun kuna.

ČAKOVEC – Lokacije na kojima se provodi veliki infrastrukturni projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ obišli su danas s direktorom Međimurskih voda Vladimirom Topolnjakom direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te načelnici općina Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu i Nedelišće. Riječ je o gradilištima na kojima se izvode radovi iz dva projektna ugovora, potpisana krajem prošle godine, vrijedna gotovo 160 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti dovršeni do sredine sljedeće godine. Uz Čakovec, u projekt je uključeno i pet okolnih općina: Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec. Ukupno je vrijedan više od 273 milijuna kuna, a Europska unija ga sufinancira sa 73 posto.

KRIŽEVCI – Najveća gospodarska manifestacija u Podravini i Prigorju, 18. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije počinje u Križevcima ovoga petka i trajat će do nedjelje. Tradicionalna manifestacija održava se u organizaciji Koprivničko-križevačke županiji te suorganizaciji Grada Križevci, Udruženja obrtnika Križevci i partnera. Sajam se održava na uređenom izlagačkom prostoru od 1.700 metara četvornih zatvorenog i 2.500 otvorenog prostora ispred Sportske dvorane osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima. Svečano otvorenje sajma je u petak, 6. studenoga u 11,00 sati, a u sklopu sajma bit će održani okrugli stolovi o poduzetništvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, sa prezentacijama i stručnim skupovima te turističkim i gastro-izložbama. Partneri trodnevnog sajma u Križevcima su Požeško-slavonska te mađarska županija Zala. Cijena ulaznice za sajam bit će 10 kuna, organizatori će tako bilježiti broj posjetitelja, a ulaznica će poslužiti i kao kupon za sudjelovanje u nagradnoj igri te će najsretniji dobiti traktorsku kosilicu.

DOBRI ZDENCI – Dionicu državne ceste u Dobrim Zdencima, kod Gornje Stubice, gdje su završeni radovi na sanaciji oborinske odvodnje i izgradnje nogostupa, obišli su danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Jurica Krleža.  Projektom, koji je vrijedan 3.168.283,43 kuna bila je obuhvaćena obnova jednog kilometra ceste koja je proširena na 6,6 metara, sa proširenjima u zavojima, kao i izgradnja obostranog autobusnog stajališta, uređenje 5 raskrižja te gradnja pješačkog nogostupa širine 1,6 metara.  Ovako obnovljena prometnica posebno je značajna, radi sigurnosti djece  koja polaze PŠ Dobri Zdenci.

ČAKOVEC – Sporazum o sufinanciranju radova na uređenju prostora Knjižnice „Nikola Zrinski“ u Čakovcu potpisan je danas. Njime je reguliran dug u iznosu od oko 650 tisuća kuna, što ga prema knjižnici ima Međimurska županija koja će sufinancirati radove na adaptaciji i uređenju prostora u bivšem Časničkom domu. U njemu će se nalaziti igraonica, Dječji i studijski odjeli te mala multimedijalna dvorana. Ugovor su potpisali u ime Grada Čakovca gradonačelnik Stjepan Kovač, te u ime Međimurske županije župan Matija Posavec koji ističu važnost ove središnje knjižnice s više od pet tisuća korisnika. Nove prostorije trebale bi biti adaptirane za nekoliko mjeseci.

ZAGREB – Zagrepčanima su s 1. studenim snižene cijene pojedinih komunalnih usluga zbog, kako je istaknuto na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi, odličnih poslovnih rezultata Uprave Zagrebačkog holdinga. Usluge ZET-a tako će biti povoljnije za učenike, studente, nezaposlene i umirovljenike, za mjesečne i godišnje kupone. Novost je i novi način obračuna otpada po volumenu, koji se temelji na zaduženom volumenu spremnika umjesto dosadašnjeg obračuna po metru četvornom stambene površine. Tijekom studenog pojeftinit će i cijene Zagrebparkinga, točnije cijene satnih dnevnih i noćnih parkirališnih karata u javnim garažama, kao i cijene tjednih, mjesečnih i godišnjih komercijalnih parkirališnih karata u 1, 2. i 3. zoni.

KOPRIVNICA – Održana je osnivačka sjednica Turističke zajednice područja Središnje Podravine. Novoosnovana turistička zajednica obuhvaća područje općina Legrad, Drnje, Hlebine, Molve, Gola, Virje i Novigrad Podravski, a sjedište i turistički ured bit će u Virju.Prisutne je pozdravio  direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc. Osnivanjem turističke zajednice područja Središnje Podravine omogućit će se uspješniji razvoj turizma i turističke ponude u ovom dijelu Koprivničko-križevačke županije.

JASTREBARSKO – Teren će od sada s pet električnih vozila obilaziti djelatnici tvrtke „Voda“ Jastrebarsko. Radi se o vozilima čija je vrijednost milijun kuna, a sa po 70.000 kuna svako vozilo je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time će se znatno uštedjeti na gorivu i servisiranju, jer će se dnevno trošiti 50 kuna struje, a ušteda na godišnjoj razini bit će oko 66 tisuća kuna. Inače, u Jastrebarskom je u rujnu nabavljeno 15 električnih bicikala koji će biti na raspolaganju stanovnicima i posjetiteljima grada.

KRAPINA – Cijepljenje protiv gripe počinje danas, a građani se mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog obiteljskog liječnika ili u zavodu za javno zdravstvo. Sezona gripe još nije počela, no najbolje je cijepiti se prije no što počne. Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 260 tisuća doza cjepiva, koje je, preko županijskih Zavoda za javno zdravstvo, distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Za područje Krapinsko-zagorske županije osigurano je devet tisuća doza, što bi trebalo biti dovoljno, budući da je lani od gripe u Zagorju oboljelo 3.500 građana. Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe, te sve osobe starije od 65 godina, kao i za zdravstvene djelatnike.

loading