Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.11.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U Đurđevcu će se ove subote održati 11. velika martinjska špelancija koju već tradicionalno, kao godišnji sastanak martinjskih biskupa organizira Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije. Program manifestacije predstavljen je danas u Koprivnici. Martinjski biskupi krstit će mošt u vino po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama. Između sebe će izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala kojem će predati pečat i biškupsku kapu. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabrat će ime pod kojim će tijekom narednih godinu dana obnašati svoj „vinifikat“. Osim u programu, svi će moći uživati i u dobroj kapljici koju će ponuditi i eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva te članova 12 udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije. 11. velika martinjska špelancija počinje u subotu u 10 sati na središnjem đurđevačkom trgu.

ZAGREB – Osnovna škola Gornje Vrapče broji nešto više od 230 učenika no čak i za njih, kapaciteti kojima ona raspolaže nisu dovoljni.  No broj i veličina učionica nisu glavni problemi, već nemogućnost širenja i dogradnje. Prije nešto više od pedeset godina, škola je naime, izgrađena na privatnom zemljištu. Imovinsko pravni odnosi do danas nisu riješeni, stoga je predsjednik Gradske Skupštine Andrija Mikulić sazvao sastanak nadležnih pročelnika koji će po prvi puta sjesti za stol s ravnateljicom škole te vidjeti u kojem smjeru djelovati, kako bi se došlo do rješenja koje se ovdje desetljećima iščekuje.

ZAGREB – Knjižnica Bogdana Ogrizovića ide u korak s vremenom, pa tako u svojoj čitaonici ima deset tableta za čitanje američkog tiska. Naime, u toj knjižnici postoji tzv. „Američki kutak“, koji je pokrenut prije 10 godina u suradnji s Američkim veleposlanstvom, a kako bi građanima u njemu bila dostupna američka literatura, ali i popularni američki tjednici i mjesečnici. Knjižnica u Preradovićevoj 5 prva je u mreži Knjižnica grada Zagreba koja je krenula s ovakvim programom, a zasad je u ponudi dostupno 15-ak američkih časopisa. Plan je u budućnosti ostvariti suradnju i s drugim veleposlanstvima te dodati u ponudu i druge časopise osim američkih. Zasad se može prelistati još i njemački Spiegel, a u knjižnici Božidara Adžije Spiegel i britanski The Economist, ali u tiskanom izdanju.

ZAGREB – Na sastanku predstavnika Zagrebačke županije i Udruge slijepih Zagreb razgovaralo se o zapošljavanju slijepih i slabovidnih osoba te aktivnostima koje Udruga u tu svrhu poduzima, poput radionica verbalne i neverbalne komunikacije te razgovora s radnim terapeutima koji ih nastoje što bolje pripremiti za tržište rada. U ovoj godini zaposlilo se sedmero članova. Predstavnici Udruge predstavili su projekt „Sapuni s točkicama – socijalno poduzetništvo slijepih i slabovidnih osoba“ kojim se želi osvijestiti javnost o mogućnostima invalidnih osoba te osigurati sredstva za daljnji rad. U planu je izrada sapuna koji bi ujedno bio i suvenir, a na sebi bi imao natpis pojedinog grada na Brailleovom pismu i na taj način bi bio inovativni turistički proizvod i pomogao u promociji Hrvatske. Inače, Zagrebačka županija je Udruzi slijepih Zagreb u ovoj godini financijski pomogla sa 45 tisuća kuna za provedbu projekta „I MI SMO OVDJE“ čime je omogućena obuka korištenja bijelog štapa, tečajevi informatike, usluge savjetovanja i informiranja novih članova te tečaj opismenjavanja slijepih osoba.

KRAPINA – Objavljen je natječaj za stipendije u tekućoj školskoj, odnosno akademskoj godini Krapinsko-zagorske županije. Natječaj je raspisan u tri kategorije, a bit će dodijeljeno ukupno 120 stipendija, odnosno 60 učeničkih i 60 studentskih. Dodjeljuju se stipendije za nadarene učenike, odnosno studente, za učenike i studente po socijalnom kriteriju te za one koji se školuju za deficitarna zanimanja. Iznos učeničkih stipendija je 400, a studentskih stipendija 600 kuna mjesečno. Natječaj je otvoren do 8. studenog.

VARAŽDIN – Delegacija grada Prištine, posjetila je Varaždinsku županiju.  Za prištinsku je delegaciju upriličen prijem u županijskoj palači u Varaždinu, a goste je  pozdravio župan Varaždinske županije Predrag Štromar upoznavši ih s turističkim i gospodarskim potencijalima ovog područja, te predstavio  i projekte koje Županija provodi na području obrazovanja. Župan Štromar istaknuo je kako Županija unatrag jedanaest godina najviše ulaže u obrazovanje, a 2005. godine je krenula u projekt izgradnje školskih objekata po modelu javno – privatnog partnerstva čiji primjer primjenjuje prva u hrvatskoj praksi. Po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji izgrađeno je 10 sportskih dvorana te su dograđene i izgrađene 22 škole,  čime je u školstvo Varaždinske županije uloženo 300 milijuna kuna. Nakon prijema delegacija Grada Prištine obišla je Prvu Gimnaziju Varaždin te razgledala školu u pratnji domaćina.

ČAKOVEC –  Fond međimurske Zaklade Mikec u iznosu od 700 tisuća kuna namijenjen za pomoć u školovanju, osnovan prije tek nekoliko mjeseci s ciljem da pomogne obrazovanju  mladih s područja Međimurske županije, ove će se godine raspodijeliti među ukupno 48 studenata. Uprava Zaklade je odlučila da će svaki student primati 1.100 kuna mjesečne stipendije, a sve kako bi završili najviši stupanj obrazovanja, ali ujedno kasnije, svojim znanjem, doprinijeli razvoju Međimurja. Inače, Zaklada se financira vlastitim sredstvima, a cilj joj je pomoći svim mladima, uz naglasak na njihovu izvrsnost, ali i socijalno- imovinski status.

SVETI PETAR OREHOVEC – Koprivničko-križevačka županije poduzela je sve potrebne radnje kako bi se što prije riješio problem pukotina na zgradi Osnovne škole Sveti Petar Orehovec. Osim pregleda statičara, započeli su i geotehnički istraživački radovi kojima će se utvrditi kako je došlo do pukotina. Školu je ovih dana obišao i koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima, naglasivši kako je županija u proračunu osigurala sredstva kako bi se problem što prije riješio.

loading