Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.11.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – U Županijskoj bolnici Čakovec danas su predstavljeni novi voditelji Odjela za radiologiju i ultrazvuk te Odjela za oftalmologiju i optometriju. Voditelj radiologije bit će dr. Ivan Žokalj, dok će odjel oftalmologije voditi specijalist dr. Zlatko Šlezak. Radi se o dvojici vrhunskih stručnjaka, koji će preuzeti vođenje ova dva važna odjela bolnice, a koja će u narednom periodu doživjeti svojevrsnu reorganizaciju, kazao je ravnatelj bolnice Robert Grudić. Naime, u okviru projekata rekonstrukcije i opremanja čakovečke bolnice, dio sredstava dobivenih iz fondova EU ići će za nabavku nove opreme na ovim odjelima, a planira se zaposliti i dodatno medicinsko osoblje, tako da će se u njima vrlo skoro započeti izvoditi i složenije operacije i zahvati zbog kojih su pacijenti do sada morali odlaziti u Zagreb. Isto tako, danas je u bolnici predstavljen i način digitalnog slanja nalaza RTG-a i UZV-a putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava liječnicima primarne zdravstvene zaštite, što će dodatno olakšati i rasteretiti zdravstveni sustav općenito.

LEPOGLAVA- Ministar branitelja Tomo Medved u Lepoglavi je u četvrtak, 2. studenoga otvorio radove na izgradnji spomen obilježja poginulim braniteljima s lepoglavskog područja. Simboličnom iskopu temelja, uz ministra Medveda prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, te predstavnici udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava. Svoj je boravak u Lepoglavi ministar branitelja iskoristio i za sastanak s gradskim čelništvom, te obilazak zgrade na Trgu 1. Hrvatskog Sveučilišta koja je sada u vlasništvu Ministarstva pravosuđa, a za koju je Grad Lepoglava dao zahtjev za darovanje kako bi ju prenamijenio u veteranski braniteljski centar.

ZAGREB – Ugovore o potporama gradovima i općinama Zagrebačke županije za projekte u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi  potpisao je ovog četvrtka, 2. studenog 2017. godine  župan Stjepan Kožić s predstavnicima 28 gradova i općina. Radi se o ukupnom iznosu od  9,7 milijuna kuna za projekte, za koje je Zagrebačka županija već početkom ove godine općinama i gradovima dodijelila 15,3 milijuna kuna. Ovih dodatnih 9,7 milijuna kuna osigurano je rebalansom ovogodišnjeg proračuna, što će reći da je Zagrebačka županija jedinice lokalne samouprave ove godine pomogla s ukupno 25 milijuna kuna, istaknuo je župan Stjepan Kožić.

SVETI MARTIN NA MURI – S ciljem uključivanja lokalnih proizvođača hrane i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u svoju ponudu, LifeClass Terme Sveti Martin u Međimurju su danas predstavile svoj novi program pod nazivom “Svijet zdravih užitaka”. Na taj način žele svojim gostima ponuditi najbolje namirnice te potaknuti zdravi i održivi način proizvodnje. Do sada su uspješno surađivale s 23 lokalna proizvođača, a u idućoj godini planiraju tu brojku i povećati. Upravo zbog toga pokreću nekoliko novih usluga koje će biti direktno povezane s lokalnim OPG- ovima i kušaonicama domaćih proizvoda, najavio je direktor Termi Branimir Blajić. U 2018. godini, uprava Termi će nabaviti četiri cargo bicikla na električni pogon, kojima će gosti moći obilaziti lokalne kušaonice hrane i vina i kupovati domaće proizvode direktno od proizvođača. Oni koji će htjeti ponijeti takve proizvode moći će ih kupiti i pri samom odlasku iz termi u tzv. zdravoj košarici naziva „Health to go“, a isto tako će ih moći naručiti i putem web shop- a koji će biti pokrenut iduće godine. Sve to radimo kako bismo naše turiste dodatno povezali s lokalnim proizvođačima hrane i pića, a posebice s biodinamičkim proizvođačima koji slijede načela Rudolfa Steinera, kazao je Blajić i dodao da s tim ciljem od 13. do 19. studenog u Termama organiziraju Tjedan biodinamike.

KOPRIVNICA – U sklopu projekta „Vrtići i škole na tržnicama“ na koprivničkoj Gradskoj tržnici danas je promovirana slikovnica „Šetnja tržnicom“. Cilj projekta je poticanje stvaranja navika konzumacije domaćih i svježih proizvoda, primarno voća i povrća kod djece predškolske i školske dobi. Slikovnicu autorice Marije Martinko prati i društvena zabavna igra kao i radni zadaci koji na zabavan i edukativan način upoznaju djecu sa životom tržnice i svježim proizvodima koji se tamo nalaze, što je jedan od načina da mališani od malih nogu dobe sliku života tržnice, kaže koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić. Tako će na koprivničkoj Gradskoj tržnici biti organizirane zabavne radionice za polaznike dječjih vrtića kako bi se upoznali s vrijednostima koje dolaze sa sela i pravilnom prehranom svježim voćem i povrćem.

ZAGREB – Uredba o gospodarenju otpadom, stupila je na snagu ove srijede, 1. studenog, a  primjenjivat će se od 1. veljače 2018. godine. Grad Zagreb do tada će nabaviti kante za odvojeno sakupljanje otpada, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U ova  tri mjeseca građanima će biti dostupna sva ekološka infrastruktura i Zagreb će biti prvi u Hrvatskoj po selektivnom odvajanju otpada, te kako je istaknuo zagrebački gradonačelnik, građani neće ništa više platiti nego što plaćaju sada. Inače, cilj Uredbe je uspostava sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave kojim će se smanjiti količine miješanog komunalnog otpada koji se zbrinjava odlaganjem, a kako bi se ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura njegovo odvojeno sakupljanje i recikliranje.

LEPOGLAVA – Ministar branitelja Tomo Medved  danas, 02.studenog 2017. godine, u Lepoglavi  će otvoriti radove na izgradnji spomen obilježja poginulim braniteljima s lepoglavskog područja. Svoj će boravak u Lepoglavi ministar iskoristiti i za sastanak  s gradskim čelništvom, te obilazak zgrade  na Trgu 1. Hrv. Sveučilišta koja je sada u vlasništvu Ministarstva pravosuđa, a za koju je Grad Lepoglava dao zahtjev za darovanje kako bi ju prenamijenio u  lokalni centar za psihosocijalnu pomoć braniteljskoj populaciji.

ZAGREB – U petak, 3. studenog 2017. godine, na stupove, drveća te pročelja zgrada počet će se postavljati božićna rasvjeta. Već tradicionalno, rasvjeta će biti postavljena na Trgu bana Josipa Jelačića, Zrinjevcu, u Petrinjskoj ulici, Amruševoj, Đorđićevoj, Mesničkoj, Masarykovoj, Ilici te ostalim ulicama u centru grada, kao i na Gornjem gradu, zelenom valu, oko katedrale na Kaptolu kao i na svim većim zagrebačkim trgovima po gradskim četvrtima. Svečano paljenje božićnih lampica koji će obilježiti početak Adventa u Zagrebu bit će održano 3.prosinca.

ZAGREB – Ugovore o potporama gradovima i općinama Zagrebačke županije za projekte u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi  potpisat će župan Stjepan Kožić i predstavnici gradova i općina danas, 2. studenog 2017. godine u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu.

KOPRIVNICA – Zaklada Županijske gospodarske komore Koprivnica za stipendiranje učenika i studenata deficitarnih struka raspisala je natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim pojedincima, studentima iz Koprivničko-križevačke županije. Dodijelit će se pet stipendija u iznosu od 1.500 kuna mjesečno do završetka studija, a pravo na prijavu imaju redovni studenti druge i viših godina. Osnovni kriteriji za dodjelu stipendija je uspjeh kandidata i godina studija, socijalno-imovinski status te deficitarnost zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na dodatne bodove ove godine mogu računati, zbog deficitarnosti struke, studenti strojarstva, elektrotehnike, građevinarstva, matematike, farmacije i medicine. Natječaj je otvoren do 10. studenog 2017. godine.

DONJA STUBICA – Street workout park, prvi takav u Krapinsko-zagorskoj županiji, svečano će biti otvoren ovog petka, 03. studenog 2017. godine u Donjoj Stubici. Radi se o igralištu za koje je novac dobiven preko natječaja, a građani su mogli glasati za projekt putem Facebooka.  Inače, Donja Stubica je jedan od četiri grada u Hrvatskoj koji su dobili takvo igralište. Park je namijenjen svim osobama koje se žele baviti sportom i rekreacijom u prirodi, odnosno koje žele trenirati te aktivno provesti vrijeme na otvorenom.

loading