Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.12.2016.

Posted in Vijesti

BEDEKOVČINA – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, održanom u Vatrogasnom domu u Bedekovčini, u petak 2. prosinca 2016. godine obilježen je Dan Općine Bedekovčina. Uručena su i općinska priznanja. Dan Općine i župe slavi Bedekovčina 4. prosinca na blagdan sv. barbare, njihove zaštitnice. Program obilježavanja Dana općine službeno je počeo u srijedu 30. studenoga 2016. godine proslavom Dana Dječjeg vrtića Bedekovčina, a u četvrtak, 1. prosinca nastavljen koncertom Tomislava Golubana u Poznanovcu. U obilježavanje Dana Općine pridružile su se i mjesne udruge i društva, pa tako udruge Magdalenić i Našenina priređuju izložbe likovnih i ručnih radova, dok će Folklorni ansambl Žuna imati koncert sa svojim gostima iz Vele Luke u sportskoj dvorani, u subotu, 3. prosinca. Na sam Dan općine i župe, u nedjelju 4. prosinca, s početkom u 18,00 sati u Sportskoj dvorani u Bedekovčini bit će održan koncert Radija Kaj „Kaj vu duši“, a bogat program proslave, koji uključuje niz sadržaja namijenih svim generacijama, traje sve do 11. prosinca.

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak 01. prosinca 2016. godine većinom glasova odbili su prijedlog gradskog proračuna za 2017. u prvom čitanju. Proračun je zastupnicima predstavio pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekavši kako je proračun povećan za oko 55 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji te iznosi sedam milijardi i 300 milijuna kuna, bez proračunskih korisnika koji sudjeluju sa dodatnih milijardu i 800 milijuna kuna.
Tijekom rasprave predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je da proračun nije na razini na kojoj bi trebao biti te da je do slijedećeg čitanja, točnije do 20. prosinca malo vjerojatno da će se proračun pretvori tzv. “razvojni proračun” Grada Zagreba.  Gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger istaknuo je kako SDP-ovi gradski zastupnici proračun niti jednom nisu podržali u ovom mandatu pa neće ni ovaj puta jer smatraju da se Grad Zagreb vodi suprotno željama, interesima i potrebama građana. Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak rekao je da ni HNS neće podržati prijedlog gradskog proračuna za 2017. jer nije ambiciozan.
Prijedlog zagrebačkog proračuna za 2017. pred gradske zastupnike ponovno će doći na sjednicu 20. prosinca, u drugom čitanju.

​ČAKOVEC – Klizališnu sezonu u Čakovcu u petak 2. prosinca 2016. godine navečer otvorio je prvi čovjek grada, gradonačelnik Stjepan Kovač. Klizači se svakog dana od 8 do 22 sata sve do kraja siječnja moći u samom središtu grada iskušati svoje klizačko umijeće.

KRAPINA – Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Krapina održana je danas u Krapini. Na sjednici su uručene nagrade Komore Krapina „Zlatna plaketa s likom kune“ najuspješnijim zagorskim gospodarstvenicima u 2015. godini. U kategoriji malih tvrtki nagrađena je Brenta iz Huma na Sutli, u kategoriji srednjih ZMH Horvat Konjšćina , a u kategoriji velikih trgovačkih društava OMCO Croatia iz Huma na Sutli. Priznanje za 60 godina postojanja uručeno je Krakomu iz Krapine. Za svoj projekt kojim će povećati proizvodne kapacitete woucher HGK od 10.000 kuna dobila je tvrtka TPK Orometal Oroslavje.

LUDBREG – Ovogodišnjih 12.000 noćenja i 300.000 hodočasnika, samo potvrđuju veliki potencijal Ludbrega i Svetišta Predragocjene Krvi Kristove u smislu hodočasničkog, odnosno vjerskog, turizma, rekao je otvarajući 1. konferenciju religijskog turizma, sakralne baštine i hodočašća, u ludbreškom dvorcu Batthany, gradonačelnik Dubravko Bilić.Ludbreško svetište, svojom vrijednošću i prepoznatljivošću, danas je puno više od sedmodnevne manifestacije Dani Svete Nedjelje, budući da se već neko vrijeme i kroz cijelu godinu nalazi na hodočasničkoj karti vjernika, osobito onih iz Poljske, koji ga posjećuju na putu prema Međugorju, rekao je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.Konferencija, koja treba dati konkretne odgovore na daljnje pozicioniranje hrvatskog vjerskog turizma, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Ludbrega te uz partnerstvo Hrvatske Biskupske konferencije.lu-bilic lu-s

GUBAŠEVO – Da dobri poslovni projekti mogu doći do novca iz Eu fondova potvrđuje primjer tvrtke za obradu metala OMP iz Gubaševa koja je danas predstavila svoj projekt dogradnje proizvodne hale i podizanja tehnološkog nivoa prerade metala. Ova tvrtka već danas izvozi 90 posto proizvodnje, a vlasnik Vladimir Pleško iz EU fonda za regionalni razvoj dobio je 5,1 milijun kuna bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrijednost investicije 16 milijuna. Projektom je predviđena gradnja proizvodnog pogona veličine 700 metara četvornih do postojećeg i zapošljavanje još 5, uz sadašnjih 36 zaposlenih. Završetak investicije previđen je u drugoj polovici sljedeće godine.

plesko

ZAGREB – Advent u Zagrebu od petka, 2. prosinca, do ponedjeljka, 12. prosinca 2016. godine, brani titulu najbolje europske adventske destinacije. Kako bi cjelokupan doživljaj bio što potpuniji, 6. i 7. prosinca u suradnji s Veleposlanstvom Republike Finske, u Zagrebu će boraviti originalni Djed Mraz Joulupukki koji dolazi iz Laponije, grada Rovaniemija smještenog na najsjevernijem dijelu Finske. Prvi dan će obići adventske lokacije Ledeni park, Kod Rudolfa i Advent na Zrinjevcu, dok će se drugi dan, u poslijepodnevnim satima, družiti sa svim posjetiteljima na Adventu na Vranicanijevoj livadi, zatim na Adventu u Klovićevim dvorima, a obići će i Adventsko dvorište Staroslavenskog instituta. Prigodni program namijenjen najmlađima u utorak je 18,00 sati na Ledenom parku. Svi koji smatraju da je Zagreb ponovo zaslužio  nositi  titulu, najbolje božićne destinacije  moći će glasati na stranicama: http://www.christmas.ebdest.in/ .

ZAGREB – Primjedbe, mišljenja i prijedloge na Stratešku studiju utjecaja na okoliš i Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. razmotrili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković sa svojim suradnicima te predstavnicima gradova i općina. Cjeloviti materijali s navedenim primjedbama upućeni su Ministarstvu zaštite okoliša i energetike gdje je u tijeku ponovna Javna rasprava na spomenute dokumente. – Aktualni Nacrt prijedloga Plana, posebno u dijelu koji se odnosi na Centre za gospodarenje otpadom znatno je općenitiji i nedorečeniji. Isto tako, iz Nacrta prijedloga Plana nemoguće je zaključiti koji je obuhvat definiranih centara u teritorijalnom smislu. Smatramo da za svaki od centara treba biti definirano područje koje on pokriva, uvažavajući sve ranije usvojene odluke nadležnih tijela na lokalnoj i regionalnoj razini – naglašava župan Kožić. Uz to, Nacrtom prijedloga Plana predviđeno je 2.500.000.000,00 kuna za izgradnju građevina za obradu ostatnog otpada iz čega se ne može iščitati u kojim omjerima će u financiranju izgradnje centara sudjelovati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave.

KRAPINA – Treća svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Krapina održana je  danas u Krapini. Na sjednici su uručene nagrade Komore Krapina „Zlatna plaketa s likom kune“ najuspješnijim zagorskim gospodarstvenicima u 2015. godini u kategoriji malih, srednjih i velikih tvrtki. Također, uručeno je i posebno ‘Priznanje’ gospodarstvenicima Krapinsko-zagorske županije za obljetnicu rada.hgk-krapina-2016-priznanja

ZAGREB – Najviše nagrada na konferenciji EBAN Winter University 2016. u sklopu koje je održan Zagreb Connect, najveće okupljalište poslovnih anđela, odnio je koprivnički start-up Nanodiy. Osvojili su treću nagradu Zagreb Connecta, nagradu publike te posebnu nagradu komercijalne nacionalne televizije čime su ukupno osvojili 32 tisuće eura. Inovativni način tiskanja na tekstil najviše je oduševio inozemne investitore i ulagače, a jedan od pokretača Nanodiya Saša Miklošić kaže kako su osmislili formulu gdje boju mogu uliti u bilo koji inject printer i isprintati bilo koju grafiku bez grafičke pripreme te otisnuti na bilo koji tekstil, a da pritom bude isplativo. Na Zagreb Connectu bilo je 19 finalista iz Hrvatske, Velike Britanije i Slovenije, a prvu je nagradu osvojio startup 45HC iz Slovenije.

ĐURĐEVAC – Gradsko vijeće Grada Đurđevca donijelo je odluku o osiguravanju sredstava za sufinanciranje projekta izgradnje kružnog toka Basaričekova-Radićeva-Vinogradska. Grad za ovu namjenu planira 1,2 milijuna kuna, dok bi ostatak u iznosu od 70% podmirio MUP. Đurđevac je prijavio projekt na raspisani natječaj MUP-a iz područja sigurnosti prometa na cestama na području Hrvatske za narednu godinu. Radi se o opasnom raskrižju, istaknuto je na sjednici đurđevačkog Gradskog vijeća, a kako je to spoj prometnica u nadležnosti Grada i Županijske uprave za ceste Koprivničko-križevačke županije, nakon provedbe natječaja, očekuje se kako će dio troškova sufinancirati i ŽUC.

ČAKOVEC – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u čakovečkoj zgradi Scheier će danas u organizaciji Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije biti održan Okrugli stol, na kojem će biti više riječi o ugovorima o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, zatim o tome kako invaliditet utječe na mentalno zdravlje osobe s invaliditetom i njihove obitelji te o vrstama mentalnih poteškoća koje mogu nastati kod članova obitelji koji se brinu za osobe s invaliditetom i kako se s njima nositi.

VARAŽDIN – Humanitarna utrka i šetnja“ Krug Svetog Nikole“ održat će se sutra u Varždinu. Utrka se održava pod pokroviteljstvom  grada s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju uređaja za magnetsku rezonanciju za dječji odjel Opće bolnice Varaždin.  Sutra od 16,00 do 17,30 sati  bit će privremeno prekinut promet vozila na raskrižjima na kojima prolazi utrka. Start utrke bit će u 16,00 sati kod Studentskog centra Varaždin u  ulici Julija Merlića. Utrka će prolaziti Ulicom kralja Petra Krešimira IV, Preradovićevom, Trgom bana Josipa Jelačića, zatim Gajevom ulicom prema Trgu kralja Tomislava, Gundulićevom prema Trgu Slobode, te Cesarčevom i Kolodvorskom prema Merlićevoj, gdje je i cilj utrke. Na raskrižjima duž trase utrke   dežurat će prometna policija, jedinice prometne mladeži Grada Varaždina i redari.

ZAGREB – Božićni sajam po 23. put organizira Međunarodni klub žena Zagreb u nedjelju 4. prosinca 2016. godine, na Zagrebačkom velesajmu, u Paviljonu 7 od 11,00 do 16,00 sati. Sva prikupljena sredstva bit će donirana Dječjem vrtiću “Vladimir Nazor” i Glazbenoj školi “Bruno Bjelinski”, obje u Daruvaru i Udruzi SO DO – El Sistema Hrvatska, programu društvenog razvoja djece i omladine u Hrvatskoj. Posjetitelji i ovoga puta mogu “putovati” oko više od 45 štandova zemalja, koji će ponuditi svježe i upakirane delicije, vina, rukotvorine te igračke specifične za svaku od njih. Uz to pripremljen je poseban zabavni i glazbeno plesni program.

loading