Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 02.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Informacijski sustav START koji omogućuje jednostavnije, brže i jeftinije pokretanje poslovanja predstavljen je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta ovog ponedjeljka, 2. prosinca 2019. godine. START je prva elektronička usluga pokretanja poslovanja kojoj je cilj uspostava sustava koji povezuje postojeće poslovne registre, baze podataka i postupke u jednu uslugu kako bi se olakšao ulazak u svijet poduzetništva. Na projektu se radilo 7 mjeseci, a njime više nema obilazaka šaltera, ureda, nabavljanja papirologije, javnih biljega i slično čime smo 8 koraka sada u osnivanju obrta i trgovačkog društva sveli na jednostavan digitalni obrazac- rekao je ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat najavivši nastavak razvijanja projektnih zadaka i to već u 2020. godini kada će digitalizirati i proces likvidacije društva ili obrta. Ovaj projekt financiran je iz državnog proračuna sa nešto više od 6 milijuna kuna.

ZAGREB – Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dalo zeleno svijetlo, prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Zagreba trebao bi po hitnom postupku biti uvršten na nadolazeću 29. sjednicu Gradske skupštine koja će biti održana početkom idućeg tjedna. Pozitivno mišljenje nadležnog ministarstva na predložene izmjene zagrebačkog GUP-a su nakon dvije dorade usklađene sa Zakonom o prostornom uređenju, odnosno prije svake nove gradnje mora se obavezno izraditi Urbanistički plan uređenja u čijem postupku izrade sudjeluje javnost. Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba i dalje, između ostalog, predviđaju izgradnju tzv. „Zagrebačkog Manhattana“ na prostoru Velesajma i Hipodroma, a nakon provedene ponovne javne rasprave i dvije dorade GUP-om je i dalje nezadovoljan gradski SDP koji smatra da bi se trebalo izradi novi strateški dokument. – Ovim prijedlogom se pogoduje privatnim investitorima na uštrb građana – rekao je Saša Molan, gradski zastupnik SDP-a i predsjednik skupštinskog Odbora za mjesnu samoupravu. Iduća 29. sjednica Gradske skupštine bit će održana u ponedjeljak 09. prosinca, a osim GUP-a na dnevnom redu nalazi se prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2020. godinu.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Međunarodnog dana volontera i Međunarodnog dana ljudskih prava Zagrebačka županija organizirala je tribinu pod nazivom „Zajedno u socijalnom partnerstvu“ koja je ovog ponedjeljka, 2. prosinca 2019. godine održana ovog u Zagrebu. Na tribini su prezentirani izazovi i mogućnosti za udruge u pogledu prijave projekata na EU fondove, primjer dobre prakse u provedbi programa „Zaželi – program zapošljavanje žena“ te je predstavljen Vodič kroz socijalne usluge na području Zagrebačke županije. – Zagrebačka županija podržala je projekt „zaželi“ nabavkom automobila kako bi žene koje su u sklopu njega zaposlene lakše i brže pomagale potrebitim sugrađanima, a još ranije Županija je pokrenula projekt Pomoć u kući u sklopu kojeg se na ruralnim područjima Pisarovine, Žumberka, Pokupskog i Kravarskog pomaže starija domaćinstva – istaknula je  zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. Inkluzivno kazalište Centra za odgoj i obrazovanje LUG ovom prilikom predstavilo se s predstavom „Tko pjeva zlo ne misli“.

ZAGREB – U organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu u okviru akcije raniKLIK u Područnom objektu Poljane Dječjeg vrtića Vrbik, uz prigodni program, upaljena je lampica na okićenom božićnom drvcu. Riječ je o popularizaciji projekta raniKLIK, Internet tražilici, koji ima za cilj pružanje pomoći zabrinutim roditeljima u brzom pronalaženju stručnjaka rane intervencije u lokalnoj zajednici, samim stručnjacima daje priliku za međusobno povezivanje a sadrži i podatke o pružateljima usluga iz zdravstvenog, odgojno-obrazovnog, socijalnog i civilnog sektora koji mogu pomoći u planiranju i unapređivanju sustava rane intervencije u Hrvatskoj. Projekt raniKLIK ima punu podršku Grada Zagreba, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. „Želimo živote naših najmlađih učiniti lijepima, posebno u ovo vrijeme kada se okupljamo ne samo u obitelji kao primarnoj zajednici već i u dječjim vrtićima koji itekako oplemenjuju socijalni, emocionalni i kognitivni razvoj naše djece“, rekla je Pavičić Vukičević.

ČAKOVEC – Prigodnim programom održanim danas, 02. prosinca 2019. godine, u zgradi Scheier u Čakovcu svečano je obilježeno 50 godina Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije. Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije osnovana je 1969. godine. Od tada djeluje kao socijalno-humanitarna, neprofitabilna organizacija te svojim radom pomaže osobama s mentalnom retardacijom kako bi se one osjećale ravnopravnim članovima sredine u kojoj žive. Udruga danas okuplja oko 150 aktivnih članova za koje se provedbom niza programa i radionica nastoje stvoriti što bolji uvjeti za svakodnevni život u lokalnoj zajednici. Jedan od takvih projekata je projekt stambene zajednice kroz koji se štićenici udruge osposobljavaju za gotovo samostalan život, a za čije su provođenje privukli i europska sredstva, napomenula je predsjednica Udruge Biserka Vrbanec. Grad Čakovec izuzetno je socijalno osjetljiv i vrlo rado svojim novčanim sredstvima prati potrebe rada i funkcioniranja Udruga na svom području, a zasigurno jedna od proaktivnih je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama, rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec. Rad Udruge pohvalio je i međimurski župan Matija Posavec napomenuvši kako je Međimurska županija u svom proračunu naročito je osjetljiva za Udruge osoba s invaliditetom i općenito provedbu socijalnih programa.

KRAPINA – Provedba izvanškolske aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama novo je područje suradnje KZŽ i Grada Rijeke, a tim povodom ugovor su ovog ponedjeljka, 2. prosinca 2019. godine u Krapini potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Ova aktivnost se provodi u 30 županijskih osnovnih škola od ove školske godine, uključeno je 380 učenika, a cilj je razvoj aktivnog i odgovornog građanstva koje naglasak stavljaju na toleranciju i zagovaranju ljudskih prava. Građanski odgoj se ne ocjenjuje, a na njemu učenicima dobrovoljno predaju nastavnici koji su prošli brojne edukacije. Grad Rijeka je 2016. godine prvi u Hrvatskoj uveo građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet u škole. – Istraživanja provedena u Hrvatskoj ukazivala su da djeca u osnovnim i srednjim školama premalo znaju o radnim i ljudskim pravima te toleranciji i uvažavanju, a to ih se sve uči kroz građanski odgoj – istaknuo je gradonačelnik Vojko Obersnel. Da je građanski odgoj je bitan ne samo u županiji nego na području čitave Hrvatske, istaknuo je župan Kolar dodajući da očekuje da će se sve više gradova, općina i županija uključivati u ovaj projekt. Inače, građanski odgoj i obrazovanje za koji su do sada izdana dva udžbenika, od Rijeke je do sada preuzelo 9 gradova i 3 županije, a sve više ga preuzimaju i druge sredine.

VARAŽDIN – Centri izvrsnosti Varaždinske županije predstavljeni su i u Rusiji. Naime, zamjenik župana Tomislav Paljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek sudjelovali su na 7. međunarodnom kongresu „Sankt-Petersburg i slavenski svijet“, a središnja tema bila je „Moderno obrazovanje – izazovi našeg vremena“. Predstavnici županije predstavili su Centre izvrsnosti koji su u Varaždinskoj županiji pokrenuti još 2007. godine, rezultate koji su postignuti, uz naglasak na programe pokrenute ove godine, robotiku, šah, astronomiju te crtanje i dizajn.

ČAKOVEC – Na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije predsjednik Kristijan Srpak je izrazio zadovoljstvo funkcioniranjem Savjeta u ovoj godini, prije svega zbog realizacije projekata kojima se direktno utjecalo na povećanje sigurnosti prometa na cestama. Na cestama Međimurske županije broj prometnih nesreća ove godine u odnosu na isto razdoblje lani smanjen za 19%, no broj od 10 smrtno stradalih osoba ostao je na istoj razini. Raspravljalo se o otežanim uvjetima prometovanja u vršnim opterećenjima u Čakovcu, ponajviše zbog radova na nadvožnjaku u Kalničkoj ulici. Od Policijske uprave međimurske zatražena je fizička regulacija prometa na kritičnim točkama do kraja godine, posebice zbog predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana.

KRAPINA – Pojačan nadzor nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za zaustavljanje i parkiranje vozila osoba s invaliditetom i zlouporabu znaka pristupačnosti, provodi Policijska uprava krapinsko-zagorska. Pojačane aktivnosti posebno će se provoditi 3. prosinca kada se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a sve s ciljem upozoravanja vozača da ne ignoriraju osobe sa invaliditetom, te ne parkiraju na mjesta rezervirana za njih.

KOPRIVNICA – Koprivnička sinagoga, koja nosi ime primarijusa doktora Krešimira Švarca, dobila je ploču s oznakom nepokretnog kulturnog dobra RH. U proteklih desetak godina u koprivničku sinagogu uloženo je 200 tisuća eura, a u posljednjih godinu dana je 300 tisuća kuna uloženo u novi pod, podsjetio je gradonačelnik Mišel Jakšić te najavio kako Grad Koprivnica u suradnji s konzervatorima i Ministarstvom kulture priprema projekt vrijedan dva milijuna kuna, kako bi se što prije završila obnova sinagoge. Od tog iznosa, polovicu sredstva bi osigurao Grad, a pola resorno ministarstvo.

BJELOVAR – Održana je tradicionalna „Večer nacionalnih manjina“ u organizaciji Češke obeci u Bjelovaru pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Savjeta za nacionalne manjine RH. U sklopu večeri, održana je izložba rukotvorina narodnih nošnji i degustacija tradicionalnih manjinskih specijaliteta, a manifestaciju su, među ostalim, nazočili osobna savjetnica predsjednika Hrvatskog sabora Jasna Vaniček Fila te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac. Predstavilo se oko 380 sudionika, odnosno predstavnici bošnjačke, češke, mađarske, romske, rusinske, slovačke, talijanske i ukrajinske nacionalne manjine dok su posebni gosti bili Hrvatsko društvo KUD Mladost iz Zagreba te Srpsko društvo Ravangrad iz Sombora.

loading