Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.01.2017.

Posted in Vijesti

KONJŠČINA – Početak rada hitne medicinske pomoći, odnosno tima T2 u kombinaciji s T1, svečano je obilježen danas u Konjščini. Na ovaj je način na višu razinu podignuta kvaliteta zdravstvene skrbi o građanima Krapinsko-zagorske županije, rekao je tom prigodom župan Željko Kolar. Za sufinanciranje tima T1 u kombinaciji s T2 u Konjščini i Klanjcu županija će ove godine izdvojiti 2,4 milijuna kuna, a osigurano je i 2,1 milijun kuna za opremanje timova. – To sve radimo zbog toga jer smatramo da svi stanovnici Krapinsko-zagorske županije moraju imati jednake šanse za preživljavanje, ukoliko im se desi nesreća , a hitna sada može doći za dvadesetak minuta i do najudaljenijeg sela u Zagorju – ističe župan Željko Kolar.

ZAGREB – Prva utrka Svjetskog skijaškog kupa “Trofej Snježne kraljice” na rasporedu je danas od 13,00, a druga od 16,15 sati, dok će u četvrtak 05. siječnja prva utrka slalomaša početi u 14,45 sati, a druga od 18,00 sati. Posebna atrakcija u sklopu ovogodišnje Snježne kraljice je staza duga 168 metara i široka od osam do 11 metara, koja se spušta niz Bakačevu ulicu od Katedrale do cilja kod Manduševca, kojom će se sutra, 04. siječnja 2017. godine, spustiti najbolji svjetski slalomaši te preuzeti svoje startne brojeve za utrku Svjetskog skijaškog kupa. Staza u centru projekt je obilježavanja 50. godišnjice prve utrke Svjetskog kupa koja je održana 5. siječnja 1967. godine u Njemačkom Berchtesgadenu. Nakon 5. siječnja, stazu će narednih deset dana okupirati najmlađi Zagrepčani koji će u samom središtu metropole moći naučiti skijati.

ZAGREB – Zbog održavanja skijaških natjecanja na Sljemenu za sav promet, osim autobusa ZET-a, vozila s dozvolom i akreditacijom, na području Zagreba zatvorena je Sljemenska cesta, od raskrižja na vrhu Sljemena kao i cesta prema Tomislavovom domu, sve do 6. siječnja 2017. godine do 12,00 sati. Zatvorena je i istočna prometna traka Ulice Kaptol, od kružnog toka ispred Katedrale, Bakačevom ulicom sa završetkom na Trgu bana J. Jelačića, do 5. siječnja  do 6,00 sati. Na ovoj dionici ostavljen je slobodan prolaz za automobile po Ulici Kaptol, od Katedrale do Ulice Pod zidom po slobodnoj prometnoj traci, a prolaz pješaka je po zapadnom nogostupu do Trga bana J. Jelačića.

ZAGREB – Izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa, koje se 3. i 5. siječnja 2017. godine održavaju na Medvednici, i ove godine realizira ZET. Uz postojeće, uspostavljeno je novo izlazno-ulazno tramvajsko stajalište na terminalu Mihaljevac, na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cestom, kako bi se putnicima osigurao najkraći mogući put od tramvaja do autobusa. Danas, 3. siječnja, izvanredna organizacija prijevoza počela je prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 10,00 i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 19,00 sati, a u četvrtak, 5. siječnja, izvanredna organizacija prijevoza počet će prvim polaskom autobusa s Mihaljevca u 11,00 i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 21,00 sat.

ZAGREB –  Zagrepčanin Miroslav Paček danas slavi 100. rođendan. Na proslavu je došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je poručio svim umirovljenicima da cijene domova ove godine neće rasti. Uz to, Bandić je najavio skoru izgradnju još dva doma čime će biti zadovoljene zagrebačke potrebe. Domovi za starije i nemoćne osobe gradit će se po europskim standardima te će imati niz jednokrevetnih soba što u ovom trenutku nedostaje, a zbog čega se i stvaraju liste čekanja. Inače, u ovom trenutku u gradskim domovima je oko 4 tisuće korisnika, a u 25 privatnih domova smješteno je još 2 tisuće osoba.

ZAGREB – Točno 371,5 milijuna kuna gradska uprava u 2017. godini planira potrošiti na gradnju objekata i uređenje komunalne infrastrukture na području gradskih četvrti. Kao i svake godine, taj iznos se planira potrošiti na uređenje javnih površina, i to ukupno 60 milijuna kuna, na nerazvrstane ceste 266 milijuna kuna, nešto više od 25 milijuna kuna planira se izdvojiti za javnu rasvjetu, a 3,2 milijuna kuna predviđeno je za ostale troškove. Najveće investicije su remetinečki rotor za koji je predviđeno 30 milijuna kuna i četvrta etapa Radničke ceste s 25 milijuna. Gradit će se nadstrešnice na stajalištima ZET-a za 2,1 milijun kuna, a ove godine Zagreb bi trebao dobiti i Spomenik žrtvama holokausta te Spomenik domovini. Gradske četvrti od ove godine dobit će mnogo veća financijska sredstva, ali time i veću odgovornost te veću mogućnost odlučivanja o prioritetima.

KRAPINA – Dvadeset i druga Zimska škola informatike, kojoj je Krapina, odnosno krapinska Srednja škola domaćin već 17 godina, počela je danas, 3. i traje do 10. siječnja 2017. godine u organizaciji Krapinskog informatičkog kluba KRIK, Hrvatskog saveza informatičara i Srednje škole Krapina. U prvom krugu radionice će se održavati od danas do četvrtka, 5. siječnja, te u drugom krugu od subote, 7., do ponedjeljka, 9. siječnja. Radionice će pohađati oko 270 polaznika, među kojima su učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i nastavnici iz Krapinsko-zagorske županije, te dvadesetak najboljih srednjoškolaca informatičara iz Hrvatske, koji će se u Krapini pripremati za svoja predstojeća natjecanja.

VARAŽDIN – Nastavlja se projekt sufinanciranog prijevoza umirovljenika s područja Varaždinske županije. Umirovljenici s područja Varaždinske županije i nadalje će imati pravo na dvanaest besplatnih karata prijevoznika Autobusni Promet Varaždin tijekom cijele 2017. godine, a za ostali korišteni prijevoz plaćat će karte s popustom od 40%. Zadovoljan što se projekt nastavlja, župan Predrag Štromar ističe kako je sve dogovoreno s udrugama umirovljenika te kako je nakon provedene analize zaključeno da se radi o najboljem modelu s kojim su svi zadovoljni.

ČAKOVEC – Na posljednjoj sjednici predsjedništva, zapovjedništva i Nadzornog odbora Vatrogasne zajednice Grada Čakovca usvojen je Financijski plan zajednice za 2017. godinu. U planu je usvojena i nabava novog kombi vozila, kojeg će ove godine dobiti Dobrovoljno vatrogasno društvo Štefanec, a preko Vatrogasne zajednice nabavit će se i kompleti tlačnih cijevi za sve DVD-e s područja grada. Sjednica je iskorištena i kako bi se gradskim DVD-ima podijelila i LED rasvjetna tijela na stalcima, a njih je za potrebe intervencija i drugih aktivnosti kupila Vatrogasna zajednica Grada Čakovca.

KOPRIVNICA – Savjet za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije održao je  sjednicu na kojoj je predsjednik Savjeta Stjepan Peršin ukratko predstavio realizirane aktivnosti u 2016. Peršin je predstavio i „Program osposobljavanja za upravljanje biciklom“ koji će se provoditi i dalje. Predstavljene su i aktivnosti koje  savjet planira provoditi na području Koprivnice, Križevaca i Đurđevca u ovoj godini, a razgovaralo se i o organiziranju školskih, županijskih i državnih natjecanja učenika iz prometnog znanja i vještina, organiziranju natjecanja za djecu s poteškoćama u razvoju, akciji „Vidi i klikni“ za djecu u vrtićima i osnovnim škola u Koprivničko-križevačke županije te sudjelovanju u akciji policije „Poštujte naše znakove“.

loading