Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 03.01.2018.

Posted in Vijesti

PRVI U REGIJI – DRUGI U HRVATSKOJ – Radio Kaj je po slušanosti na drugom mjestu u Hrvatskoj, u četvrtom tromjesečju 2017. godine, u najslušanijem radijskom dijelu dana, od 7 do 17 sati. Objavio je to u svojim istraživanjima De-fakto iz Zagreba. Radio Kaj je i dalje uvjerljivo najslušaniji u regiji koja obuhvaća grad Zagreb i osam županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Radio Kaj je, također,  stabilno najslušaniji u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, a rado je slušan i u pograničnom području susjedne Slovenije. Dostignutu visoku razinu i stalni rast slušanosti na Radiju Kaj pripisuju dobroj programskoj orijentaciji, zanimljivom i slušljivom programu kojega brižno i profesionalno priprema više od 30 stalno zaposlenih voditelja, novinara i drugih radijskih djelatnika.

VARAŽDIN – Tradicionalni novogodišnji susret novinara koji prate rad gradske uprave s gradonačelnikom Grada Varaždina  Ivanom Čehokom, upriličen je danas u salonu varaždinske gradske vijećnice. Susret je bio  prilika za osvrt na proteklu godinu i dogovor o modelima suradnje u godini koja je počela.

ZAGREB – Sudeći prema planu proračuna, 2018. godinu u Zagrebu obilježit će brojni infrastrukturni radovi. Za tu je namjenu u ovogodišnjem proračunu osigurano je 390 milijuna kuna, a najavljeni radovi trebali bi obuhvatiti svih 17 gradskih četvrti. U Donjem gradu naviše – čak 7,37 milijuna kuna bit će izdvojeno za uređenje Trga žrtava fašizma. Na području Gornjeg grada rekonstruirat će se Ribnjak, a za uređenje Mirogoja bit će izdvojeno gotovo 13 milijuna kuna. Za spomenik domovini  na području Trnja će biti izdvojeno gotovo 5,5 milijuna kuna. Značajnija sredstva namijenjena su i iz izgradnju tramvajska etapa od Kvaternikova trga do Velike Kosnice. U Novom Zagreb ponajviše će se raditi na sanaciji i održavanju cesta. Baš kao i na Trešnjevci i Črnomercu. Donjoj i Gornjoj Dubravi,  Stenjevcu, Podsusedu Vrapču, Podsusedu, Brezovici i Sesvetama.

ZAGREB – Bespovratna sredstva u iznosu od 15,936.526 milijuna kuna dodijeljena su trgovačkom društvu Integrirani promet zagrebačkog područja za izradu 1. i 2. faze Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.Radi se o maksimalnom iznosu EU potpore koju je ovaj projekt mogao ostvariti putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njegova ukupna vrijednost iznosi 23.436.068 kuna.Cilj izrade i donošenja Master plana, koji je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na spomenutom području, je omogućiti veću mobilnost stanovništva korištenjem oblika transporta koji su ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivi za društvo, integrirati prometne podsustave kroz institucionalna, organizacijska i infrastrukturna poboljšanja, s posebnim naglaskom na integriranje sustava javnog prijevoza i povećanje sigurnosti prometa. Partneri na projektu su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija na čijem se području, uostalom, želi poboljšati prometnu dostupnost kroz razvoj učinkovitog i održivog prometnog sustava.

ZAGREB – Izložba „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa muzeja“ može se još uvijek – do 28. siječnja 2018. godine razgledati u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Izložba donosi dugu povijest ukrašavanja domova u božićno i novogodišnje vrijeme u Hrvatskoj te je koncipirana u dva dijela: nakit koji je serijski izrađen te je služio za prodaju te onaj nakit koji su ljudi samostalno izrađivali. Ukupno, fundus božićnog nakita Etnografskog muzeju čini 4200 pojedinačnih predmeta, koji datiraju iz 19. odnosno 20. stoljeća. Razgledajući izložbu mnogi će se, kako je rekla autorica izložbe Danijela Križanec Beganović, prisjetiti svojeg djetinjstva. Izložba „Perje, jabuke i zrno soli“ može se razgledati od utorka do petka do 10,00 do 18,00 sati odnosno vikendom 10,00 do 13,00 sati.

KRAPINA – Javni poziv za predlaganje projekata za programe javnih potreba u kulturi za 2018. godinu, objavila je Krapinsko-zagorska županija. Na poziv se mogu javiti ustanove u kulturi, organizacije civilnog društva, turističke zajednice, općine i gradovi te svi koji provode kulturne aktivnosti, a županija je u proračunu za ovu svrhu izdvojila 885 tisuća kuna. Potpore se mogu dobiti za manifestacije, izdavačku djelatnost te za obnovu i zaštitu spomeničke i nematerijalne baštine. Prijave se podnose do 9. veljače Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu.

BELETINEC – Učenici i djelatnici Osnovne škole u Beletincu organizirali su  već tradicionalnu humanitarnu akciju  kako bi pomogli županijskoj  Zakladi Vita za pomoć djeci oboljeloj od malignih i drugih teških bolesti. U akciju su se uključili učenici kao i njihovi nastavnici i roditelji, a sav novac prikupljen od prodaje kolača i božićnih  ukrasa koje su sami ispekli i izradili, kao i  na prigodnoj tomboli koju su organizirali, doniran je i uplaćen na račun Zaklade Vita. Riječ je o sredstvima od 1832 kune. Zahvalila im je upraviteljica zaklade Vita i posebna savjetnica župana Varaždinske županije Natalija Martinčević, istaknuvši kako je svaka kuna koja se prikupi za Zakladu iznimno vrijedna. Pozvala je isto tako sve zainteresirane da se uključe u rad  Zaklade i tako pomognu djeci i njihovim roditeljima u troškovima koje imaju prilikom liječenja.

ČAKOVEC – Na posljednjoj sjednici TZ Međimurske županije, održanoj krajem prošlog mjeseca, usvojen je Rebalans proračuna za 2017. godinu te usvojeno Izvješće Nadzornog odbora zajednice za razdoblje 01. siječnja do 15. prosinca prošle godine. Nadzorni odbor je pohvalio rad turističkog ureda te izradu Programa rada s financijskim planom za 2018. godinu, koji je  jednoglasno usvojen. Potpredsjednica međimurske TZ Sandra Herman istaknula je zadovoljstvo što po prvi puta proračun Turističke zajednice premašuje iznos od 4 milijuna i 200 tisuća kuna. Također je istaknula kako će se u 2018. godini nastaviti s razvojem  ponude na područjima enogastronomije i cikloturizma koji pokazuju izvrsne rezultate.

KOPRIVNICA – U Koprivnici će više od stotinu plesača, pjevača i svirača iz dijaspore i domovine pohađati zimsku Školu hrvatskog folklora, koja kreće upravo danas, u srijedu. Predavači će i ovoga puta biti istaknuti folkloristi i koreografi na čelu s etnologom Andrijom Ivančanom, umjetničkim ravnateljem Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“. U dvotjednom programu ljubitelji tradicijske kulture iz domovine i dijaspore vježbat će hrvatske narodne plesove i slušati etnološka i etnomuzikološka predavanja, a ove se godine uče plesovi, napjevi, nošnje i glazbala hrvatskog goranskog područja. Završni koncert zimske Škole hrvatskog folklora polaznici će izvesti u koprivničkoj dvorani Domoljub, u petak, 12. siječnja od 20 sati.

ZAGREB – I ove godine na Sljemensku utrku može se organizirano – ZET-ovim autobusima. Stoga će u srijedu 3. siječnja i u četvrtak, 4. siječnja 2018. godine, na snazi biti posebna privremena organizacija prometa. Prvi polasci autobusa s Mihaljevca predviđeni su u 10,00 i trajat će do zadnjeg polaska sa Sljemena u 19,00 sati.  Autobusi linije 102 Britanski trg – Mihaljevac prometovat ovisno o procjeni stanja u prometu, skraćeno, te će kao početno-krajnje stajalište koristiti lokaciju Šestinski vijenac/Šestine. Iz grada mole sugrađane da za odlazak na sljeme koriste javni gradski prijevoz kako se ne bi na stvarale dodatne gužve.

 

loading