Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 03.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovor o darovanju državnog zemljišta za izgradnju žičare Sljeme u četvrtak, 3. siječnja su u prostorijama Gradske uprave potpisali gradonačelnik Milan Bandić i ministar državne imovine Goran Marić. Ugovorom je Gradu Zagrebu darovano oko 7 i pol tisuća četvornih metara državnog zemljišta za rekonstrukciju i izgradnju građevina u sklopu žičare Sljeme. „Na ovome radimo šest mjeseci. Ideja ministra Marića je da Turističkoj zajednici Grada Zagreba bude poklonjena kuća na ulazu u tunel, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović želi Gradu Zagrebu darovati dio šume“, objasnio je gradonačelnik Bandić. Inače, radovi na izgradnji nove žičare na Sljemenu počeli su prije dvije i pol godine rekonstrukcijom tramvajske pruge od Mihaljevca do Dolja. Prije godinu i pol sklopljen je ugovor za nabavku opreme vrijedan oko 111 milijuna kuna, a u tijeku je natječaj za izvođače radova. Nova žičara na Sljemenu trebala bi biti otvorena u prvoj polovini 2020. godine.

ČAKOVEC – Tradicionalno druženje s predstavnicima medija održao danas, 03. siječnja 2018. godine u prostorijama Međimurske županije u Čakovcu, župan Matija Posavec sa predsjednikom županijske skupštine Mladenom Novakom i županijskim pročelnicima. Osvrnuvši se na proteklu godinu župan Posavec je naglasio kako su ostvareni svi planirani projekti i da ne treba sumnjati da će se s realizacijom projekata osobito u školstvu i zdravstvu nastaviti i u ovoj godini. Predstavnicima medija je zahvalio na korektnom praćenju naglasivši kako su mediji dali velik doprinos transparentnosti svega što se događalo u Međimurskoj županiji i prenosili pozitivnu sliku o Međimurju.

KOPRIVNICA – Nakon što su jučer obišli rodilište koprivničke Opće bolnice „Doktor Tomislav Bardek“, čelnici Koprivničko-križevačke županije danas, 3. siječnja 2019. godine, posjetili su županijski Zavod za hitnu medicinu u Koprivnici. Posjet je bila prilika da se čelnici Koprivničko-križevačke županije upoznaju i s brojkama koji su, kako kaže ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, najbolji pokazatelji rada te je dodala kako je Zavod u 2018. godini zbrinuo na terenu i u ambulantama 30-ak tisuća pacijenata, a tome treba dodati i 30-ak tisuća sanitetskog prijevoza. Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije najmlađa je županijska zdravstvena ustanova koja je ujedno i najmodernije opremljena, ističe župan Darko Koren te naglašava kako će Županija i dalje materijalno pomagati rad i opremanje Zavoda. U godini pred nama, Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije održavat će edukacije za zaposlenike zavoda, njih 115, te građana, a kreće i projekt energetske obnove zgrade u Koprivnici, vrijedan 1,4 milijuna kuna, od čega je 700 tisuća kuna bespovratno.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je javni natječaj za dodjelu gradskih prostora na korištenje udrugama. Riječ je o 14 gradskih prostora površine od 30 pa sve do 1.500 četvornih metara diljem grada. Rok za prijavu na natječaj je 09. siječnja 2019. godine, a prijava se podnosi pisanim putem preporučenom  pošiljkom ili neposredno u pisarnici zgrade gradske uprave Grada  Zagreba. Više informacija o gradskim prostorima te uvjetima natječaja za udruge i druge organizacije civilnog društva moguće je pronaći na službenim mrežnim stranicama Grada Zagreba.

ZAGREB – Zagrebačka županija krajem 2018. godine dodijelila je gradovima i općinama dodatnih 5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje. Od spomenutih 5 milijuna kuna za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijelit će se 1,85 milijuna kuna, za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova, cesta i područnih škola na ruralnom području dodijelit će se 2,1 milijuna kuna, a za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije i prijave projekata na EU natječaje milijun kuna.

ČAKOVEC – Uz obilježavanje 100 godina oslobođenja Međimurja od Mađarske Ogranak matice hrvatske u Čakovcu organizira znanstveni skup na temu Međimurska događanja 1918./1919. godine kojem će prisustvovati župan Međimurske županije Matija Posavec. Skup će se održati u ponedjeljak, 7. siječnja 2019. godine u muzejsko-informativnom centru Muzeja Međimurja s početkom u 10,00 sati. Također, povodom 100. obljetnice odcjepljenja Međimurja od Mađarske, u utorak, 8. siječnja u izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec bit će otvorena izložba “Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!“.

NOVI MAROF – Proračun u rekordnom iznosu od gotovo 79 milijuna kuna u ovoj bi godini trebao omogućiti velike investicije na području grada Novog Marofa koje se mjere u desecima milijuna kuna. S nacionalne razine, odnosno preko pojedinih ministarstava, te iz fondova Europske unije, u Novi Marof za projekte bi trebalo stići 42,8 milijuna kuna. Prije svega riječ je o sanaciji odlagališta otpada Čret vrijednoj 14,3 milijuna kuna, zatim izgradnji i dogradnji dječjeg vrtića za što je namijenjeno 12,2 milijuna te izgradnji reciklažnog dvorišta vrijednosti 2,85 milijuna kuna. Upravo zbog velikih ulaganja, 2019. će nam godina biti najjača dosad – izjavio je novomarofski gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač.

KOPRIVNICA – Zimska škola hrvatskog folklora kreće danas, 3. siječnja 2019. godine u Koprivnici pod okriljem Hrvatske matice iseljenika te uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice te partnera. Narednih deset dana podučavat će se nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog jadranskog područja, kao i plesovi Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a pripadaju jadranskom području te plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata Boke kotorske. Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, odjel tambura vodi Tibor Bun, a tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, dok će gost predavač biti maestro Siniša Leopold, a uz njih će predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi te istraživači hrvatskog folklora. Očekuje se 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta, a svečani završni koncert polaznika Zimske škole folklora održat će se u subotu, 12. siječnja u dvorani koprivničkog Doma mladih.

KRAPINA – Održan je 1. sastanak Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Krapinsko-zagorske županije. Zadaća radne skupine je koordinacija u primjeni propisa iz područja zaštite životinja te razvoj dobre prakse, a u svrhu zaštite zdravlja i dobrobiti životinja kroz povećanje svijesti javnosti o odgovornom posjedovanju životinja. Na sastanku se raspravljalo o problematici zbrinjavanja napuštenih životinja, a posebno o problemima s kojima se susreću komunalni redari  u dnevnoj praksi. Pohvalno je istaknuto da je u 2018. godini ugovore o zbrinjavanju napuštenih životinja sa skloništem „Luč Zagorja“ sklopilo 26 općina i gradova, a većina njih izvršila  je i kontrolu mikročipiranja pasa. Sklonište „Luč Zagorja“ najbolje je uređeno sklonište u Hrvatskoj koje se ističe edukacijom i podizanjem svijesti o odgovornom držanju životinja kod djece u vrtićkoj i školskoj dobi.

loading